Прибалтика - най-доброто време са Белите нощи!

ЛИТВА - ЛАТВИЯ - ЕСТОНИЯ
1.06.-8.06.2021
Маршрут:  ЛИТВА - ЛАТВИЯ - ЕСТОНИЯ

Продължителност:   8 дни / 7 нощувки

Транспорт:  Самолет

Хранене:  HB

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:
Вилнюс – Тракай - Каунас - Клайпеда - Рундал - Рига - Сигулда - Цесис - Талин
   

 

 Ден 1/   София – Вилнюс
Полет от София с Austrian Airlines в 07:05ч през Виена. Кацане във Вилнюс,
Литва в 12:40ч, посрещане и трансфер до хотел  Old Town Trio 3* https://oldtown3.lt   или подобен. Настаняване, свободно време и нощувка.

 
Ден 2/   Вилнюс - Тракай - Вилнюс
Закуска.
Пешеходна разходка из Стария град -  най-големия архитектурен комплекс на Източна Европа, включен в списъка на ЮНЕСКО. Екскурзията започва от Катедралния площад, любимо място за среща на жителите на града, до паметника на Гедиминас. Ще видите уникалната готическа катедрала „Св. Ана и Бернардинци”, еврейския квартал, най-старата християнска църква в страната – православната  „Пятницка църква”, в която Петър I покръстил прадядото на  Пушкин. Ще пресечете площада пред Кметството и ще стигнете  до  „Портите на Зората” на крепостната стена, където се  съхранява чудотворната икона на Дева Мария. 
След обяд в местен ресторант  екскурзия до древната столица на Литва - Тракай, разположена само на 30 км от Вилнюс. Основната атракция на града е известният замък Тракай, разположен на остров в средата на езерото Галве. Това е единственият островен замък в Източна Европа. Център на архитектурния ансамбъл на замъка е великолепен дворец. Сега в него има  музейна експозиция, която обхваща периода от древността до средата на 20 век. След връщане във Вилнюс посещение на най-красивата катедрала в града "Петър и Павел", която е в стил бароко и е украсена с 2000 статуи. Свободно време и нощувка.
 
Ден 3/  Вилнюс – Каунас – Клайпеда (около 300 км)
Закуска. Продължаваме към средновековния град Каунас, който се намира в Централна Литва, втори по големина в страната. Разположен е на устието на река Нерис към  река Неман. Историците предполагат, че първото селище на това място е възникнало около 3 в., но исторически данни има едва от 13-ти век.  Каунас е не само град със стари традиции, но и голям бизнес център. В града има няколко университета и това е причината да има много млади хора.
Туристическа пешеходна обиколка на Каунас, включваща замъка Каунас от 13 в, строен с цел да издържи обсадите на рицарите кръстоносци, Кметският площад с бароковата сграда на Кметството и запазените от 16-ти и 17-ти век къщи на богатите търговци, величествената ренесансова Катедрала от 17 в.,  къщата Перкунус  - една от най-оригиналните сгради в стил късна готика в Литва, ортодоксалната Църква “Александър Невски” и Църквата “Витаутас” – най-старата тухлена сграда в града, Църквата “Св.Георги”, строена по случай обявяване на независимостта на Литва.
След  пешеходна  разходка  из стария град ще посетим музея на гениалния литовски художник Чурленис и единствения в света музей на Дяволите. Обяд в местен ресторант.
Продължаваме към крайбрежния град Клайпеда, който крие чара на старо пристанище в комбинация с модерен джаз град. На трето място по големина, с най-голямото пристанище на Литва. Градът е основан от тевтонците през 1252 г. с изграждането на замъка Мемелбург (Мемел) и принадлежал на рицарите на Тевтонския орден до 1525 г. През следващите столетия принадлежи на Германия до 1923г., което силно повлияло архитектурния облик на града, наричан още „Балтийската перла“. Градът значително е пострадал през Втората световна война, но въпреки това в него са се запазили множество старинни сгради и руини на замъци. Окончателно Мемел е преименуван на Клайпеда през 1947г. Туристическа пешеходна обиколка на Стария град на Клайпеда, включваща стария театър  и театралния площад Симон Даш, старата поща, крайбрежието на река Дане, тесни улички, стари хамбари, стари къщи в стил фахверк. (Първите сгради в стил фахверк са се появили повече от шестстотин години назад в Германия. По-късно започнали да се строят в Швейцария, Франция, Холандия и други страни на Запад.  Фахвер  на немски език означава панел или рамка. 
Настаняване в хотел Amberton Klaipeda 4 * https://ambertonhotels.com/en/klaipeda/  или подобен. Нощувка.
 
Ден 4/   Клайпеда - Рундалски дворец и парк – Рига (340 км) 
Закуска. Отпътуване за Рига.  По пътя спирка за обяд и  посещение  на двореца Рундал - един от забележителните паметници на Барока и рококо в Латвия, шедьовър на известния италиянски архитект Растрели.
Дворецът е построен за херцога на Курландия - Бирона, известен в руската история като  фаворит на Анна Йоановна. Тук можете да посетите Златната и Бялата зала, голямата картинна галерия и много други реликви от семейството на херцозите на Курландия. Пристигане в Рига. Настаняване в  City hotel Teater 4* https://cityhotel.lv или подобен. Нощувка.
 
Ден 5/   Рига
След закуска пешеходна обиколка на Стария град на Рига. Това е една възможност да видите един от най-красивите градове в Европа, който е с хилядолетна история и с архитектурни паметници, признати от ЮНЕСКО за шедьовър на човешкото творчество. По време на обиколката ще посетите най-голямата в Прибалтика катедрала, средновековната крепост, архитектурния ансамбъл «Тримата братя», Шведската порта, Барутната кула и др. Посещение на концерт с музика за орган в прочутата Домска катедрала.
Обяд в местен ресторант. Свободно време и по желание вечерта вечеря с фолклорна програма в ресторанта в Стария град.
 
Ден 6/   Рига – Сигулда – Цесис  – Талин  (395 км)
След закуска отпътуване към град Сигулда, разположен в Национален парк Гауя. Наричан е „латвийската Швейцария” заради множеството къщички, наподобяващи типично швейцарско алпийско градче. Местните екскурзоводи ще ви разкажат легенда за Турайдската роза. Но това не е легенда, а истинска мрачна история, която е интересна и заплетена и е свързана с намиращата се на около 1 км пещера на Гутман (включено посещение). Свободно време за обяд.
Продължаваме към град Цесис – малък средновековен град, известен с летните си фестивали, разположен от двете страни на река Гауя. Със своя средновековен замък на Ордена на Меченосците  (включено посещение), павирани улички, зелени хълмове и красиво оформени градини, Цесис е едно от най-чаровните градчета в цяла Латвия.
Продължаваме към естонската столица Талин. Настаняване и нощувка в хотел St. Olav 4*  https://olav.ee/  или подобен. Нощувка.
 
Ден 7/   Талин 
След закуска пешеходна обиколка в  средновековния Стар град на Талин, напомнящ на приказките на Андерсен. Ще се запознаете с Горния и Долния град, ще видите най-голямата православна църква на Естония – катедрала „Александър Невски". Ще направите разходка по необичайни улички, ще видите кметството и кулата „Дебелата  Маргарита”. Обяд в местен ресторант. Свободно време и нощувка.
 
Ден 8/  Талин - София 
Закуска. Трансфeр до летището и отпътуване в 14:00ч за София през Франкфурт. Кацане на летище София в 22:10 ч. Край на програмата.
   
 
        
           Настаняване на 3-ти възрастен на допълнително легло в двойна стая
           Допълнително  легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.

           ПРЕПОРЪЧВАМЕ:  за трима възрастни двойна и единична стая!
 
 Цената включва:
• Самолетен билет София – Вилнюс - Талин – София с полет на Austrian Airlines /Lufthansa 
с включен салонен багаж 8 кг + чекиран багаж 23 кг;
• Летищни такси 380 лв **
ЦЕНАТА ПОДЛЕЖИ НА ПРЕПОТВЪРЖДЕНИЕ ПРИ ИЗДАВАНЕ НА САМОЛЕТНИЯ БИЛЕТ
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус;
• 7 нощувки с включена закуски на блок маса в 3*/4* централно разположени хотели;
• 5 обяда;
• Панорамни обиколки на Вилнюс, Рига, Талин,Тракай, Каунас, Клайпеда, Цесис, Сигулда;
• Посещение на Тракайски замък, Рундалски дворец, музей Чурленис, музей на дяволите, на Домский събор заедно с концерт на орган,  пещера Гутман, замъка в Цесис;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Екскурзоводско обслужване на български език;
• Слушалки по време на всички обиколки с екскурзовод;
• Водач и преводач от България;
• Медицинска с застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 10 000 евро
  и покрити основни рискове;
 

Цената не включва:
• Доплащане за единична стая - 370 лв;
- Вечеря с фолклорна програма в ресторанта в Стария град -30 евро на човек  (плащане на място) ;
• Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове: 20 лв на човек;     
• Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание;
 
Условия за записване:
• Копие от задграничен паспорт/ лична карта, валидна минимум 6 месеца след края на пътуването;
• Попълнен договор и депозит 600 лв на човек;
• Доплащане: 30 - 35 дни преди датата на отпътуване.
 
Анулационни условия:
• В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
- При анулация до 90 дни – без неустойка;
- При анулация от 89 до 45 дни се удържа в размер на внесения депозит;
- При анулация от 44 до 31 дни – 50 % от общата стойност на пътуването;
- При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.
• ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни,  като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/ 196 лева на билет.
• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.
 
Забележка: 
• Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 15/ 20  туристи
 (при група от 15-19 туриста се доплаща - по 100 лв на човек);
  В случай, че този брой не бъде набран най-късно 30 - 35  дни, се уведомяват всички потребители и се
 възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.
• За посещение на Латвия, Литва и Естония не се изисква виза и няма задължителни ваксини;
• Възможно е да се наложи заплащането на сити-такса, която е от порядъка на 1 – 3 евро на човек на ден. В този случай тя се заплаща от туристите на рецепцията на хотела преди отпътуването;
• Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
• Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Начин на плащане: в брой в лева/ в евро или по банков път:
      "ЕВРО ТОП ТУР" ЕООД,
       УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, гр. Пловдив,
       IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26    BIC: UNCRBGSF
 
Евро Топ Тур  ЕООД не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
Евро Топ Тур  ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при ЗД „ЕВРОИНС” АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб” № 43.
 
За резервации и информация:
                ОФИС: Пловдив, ул Четвърти януари, 28
                            тел.: 032 262 264     0898 741 801
                            office@evrotoptour.com