БАЙКАЛ

БАЙКАЛ
01.08. - 11.08.2022
Маршрут:  София - Иркутск - Байкалск - Слюдянка - КБЖД - Порт Байкал - Листвянка - остров Олхон - Нос Хобой - Малое море - остров Огой - Уст Ординск - Иркутск - София

Продължителност:   11 дни / 10 нощувки

Транспорт:  Автобус и самолет

Хранене:  BB

Цена от: 4600 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:

    Байкал – невероятно приключение в Сибир със самолет, влак „Златна катарама” и воден круиз по езерото!

 
Най-голямото и най-дълбокото езеро на Земята и девствена природа привлича туристи  от цял свят.
Природа на Байкал е уникална: има повече от хиляда животни и растения, които не се срещат никъде другаде.

 Като ”нерпа” - един от трите вида сладководни тюлени в света и единственият бозайник, която обитава езерото Байкал!

В 1996 г. заради огромното си биологично многообразие Байкал е включен в Списъка на ЮНЕСКО!
Осъществете Вашата мечта за едно вълнуващо и приказно пътешествие!
   

 
Ден 1/   София - Иркутск
Полет от София в 12:30ч с Аерофлот  до Москва. Кацане в 15:35ч и продължение за Иркутск в 17:25ч и кацане в 04:00ч. 
Добре дошли в Сибир! Посрещане, трансфер и настаняване в хотел 3*/4*. Нощувка.

Ден 2/    Иркутск                                                                 Включено хранене: закуска и вечеря
Късна закуска и почивка от полет. След обяд панорамна обиколка на Иркутск - един от най-големите градове на Сибир, град с богато културно и архитектурно наследство. Градът е разположен на двата бряга на река Ангара, на 66 км от Байкал. Името му произлиза от по-малката река Иркут, която тук се влива в Ангара. Ще видите класическа дървена архитектура, която придава изключителна уникалност на сградите в града, Спаска църква, Московската триумфална арка, Князе-Владимирския храм, паметник на Александър III, крайбрежна на р.Ангара.
Иркутск пази спомена на основно средище на интелектуалци, артисти и революционери, заточени в Сибир от Николай I след революцията на декабристите в началото на 19-ти век. Ще посетим музея на декабристите. Запознавство с бита, културата и начина на живот на дворянското семейство Волконски. Мини-концерт (вокал, цигулка и пиано) с дегустация на игристо вино! Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

Ден 3/    Иркутск - Байкалск / курорт "Гора Соболинная" (150 км, около 3ч)        
                                                                                                                          Включено хранене: закуска и обяд
След закуска  отпътуване към  Байкалск – малко градче в южната част на Иркутска област, разположен е сред величествените върхове на Хамар-Дабан. Мястото е известно със своите живописни пейзажи и мек сибирски климат. Тук се намира  един от най-добрите ски курорти в Сибир – „Гора Соболинная”.  Изкачване със седалков лифт до върха на ски курорта.
Обяд в уникално панорамно кафене "Височина 900",  разположено на височина 900 м над морското равнище и около 500 м над повърхността на Байкал, е най-високопланинското кафене на езерото Байкал!
Настаняване в хотел 4*. Свободно време, нощувка.

Ден 4/  Байкалск - Слюдянка - КБЖД - Порт Байкал - Листвянка  (150 км)    
                                                                                                               Включено хранене: закуска, обяд и вечеря
След закуска заминаване до селище Слюдянка (40 км), където се качваме на екскурзионен влак „Золотая пряжка” (вагон 1 класа) за да започнем пътешествие по КБЖД - Кръгобайкалския железопътен път, който е построен още в царски времена през 1899 – 1915 гг,  като част на прочутата Транс - Сибирска железница Москва – Владивосток. Пътешествие то по КБЖД позволява да видите от една страна на влака с планините, а от другата - езерото Байкал! По своята сложност и разходи за строителство, тази част от железопътния път  няма равна среди железопътни линии на Русия. Преди революцията този къс участък от пътя е наречен „Золотая пряжка” - „Златна катарама” на стоманения колан на Русия. Железница минава 89 км по маршрут Слюдянка – Култук –Маритуй – порт (пристанище)Байкал. По време на път има 4 спирки, където  ще имате чудесна възможност да снимате поразителните гледки, открили се пред  вас. Ще видите много паметници на архитектурното и инженерно изкуство, които максимално органично вписани в местния пейзаж.
Поради особеностите на местния ландшафт, този участък на КБЖД  има повече конструктивни обекта сравнено с всяка друга железница в света. Тук са включени 39 тунела,  16 галерии, 248 виадукта, мостове, подпорни стени с вековна  давност и други инженерни конструкции. Най-дългия тунел 777 м минава през нос „Половинный”.
Като уникален паметник на инженерно постижение по онова време,  КБЖД привлича за изграждането си инженери, архитекти и строители от много държави в Западна и Източна Европа. Въпреки някои реконструкции, галериите и тунелите на КБЖД и до ден днешен добросъвестно изпълняват функциите, за които са предназначени още в началото на XX-ти век. 
На станция "Половинная" ще сервират обяд.
Вечерта влак пристига в п.Байкал. Следва преход с ферибот (20 км, около30-40 мин) през р. Ангара на другия бряг, където ни чака автобус за трансфер до хотел 4*. Настаняване, вечеря и нощувка.
 
Ден 5/  Листвянка                                                              Включено хранене: закуска, обяд и вечеря
Закуска. Обзорна обиколка на Листвянка, която се намира до самия извор на р. Ангара на северо- западния бряг на езерото Байкал. Това е едно от най-посещаваните  места на Байкал.  От тук започват много туристически пътеки и водни екскурзии.  През лятото е  много популярен дайвинг, а през зимата има чудесни условия за сноуборд и ски.
Този ден ще започнем с посещение на Свято- Николска църква от края на 19 век, построена само от дърво и музея „Байкал” - единствения музей на езерото в Русия.  Посветен на езерото, вдъхновило стотици учени, музеят се намира близо до извора на река Ангара, привлича туристи и ценители от цял свят. Байкал е най-дълбокото езеро в света. В него се вливат над триста реки, а извира само една - Ангара. Дължината на Байкал е 636 км, а формата му е като полумесец. Ширината му варира от 25 до 80 км, а площ се равнява на държави като Белгия, Холандия или Дания. Считано за най-старото езеро в света, то провокира учени от всички краища на света и сфери на науката. Спорни са както периодът на произхода му, така и името му. Уникален природен феномен, Байкал е и средище на култове, вярвания и легенди, които са живи и днес.
Ще направим виртуално пътешествие на дъното на езерото Байкал с “Батискаф”. Очаква ви пълна илюзия за гмуркане на дълбочина 1637 м. Филмът е направен от истински подводни снимки, заснети близо до Листвянка, Малое  море и остров Олхон.
Следва посещение на дендропарк «Каменушка», посветен на флората и фауната на байкалския регион.
В Байкал живеят над 2,5 хиляди вида и подвида растения и животни, 2/3 от които обитават единствено този водоем.
Следва почивка идва първото запознаване с местната кухня - обяд в рибен ресторант с ястие от прочутия сагудай или омул - сладководна риба, от групата на сьомгите, който се намира само в езерото Байкал.  След обяд, посещение на връх Камък Черского – най-високата точка в областта на Листвянка. Изкачване със седалков лифт на височина 755 м. От върха на планината, от обзорната  площадка, езерото Байкал може да се види във всичката му слава, както и байкалска обсерватория, р. Ангара и Шаман камък , който се намира точно на границата между Байкал и реката Ангара, а в далечините планинските върхове на Хабар-Дабана. 
И по традиция, като другите туристи, посетили Камък Черского, ще завържем панделка-лента на дърво. Връщане в хотела, вечеря и нощувка. Вечерта по желание – истинска руска баня с брезови метлички (сауна на дърва).

Ден 6 /    Листвянка - Талци - Листвянка  (40 км)                    Включено хранене: закуска и вечеря
След закуска ще посетим етнографския музей Талци (музей под открито небе) с уникална дървена архитектура от царско време, който се намира на 20 км от Листвянка. Комплексът е разположен на брега на река Ангара, по пътя към езерото Байкал. Музеят е основан през 1966 г и заема 67 хектара. Посещението на музея ще бъде интересно за всеки, който иска да научи повече за бита и духовна култура на местните народи на Байкал - буряти, евенки и др. В музея има около 80 архитектурни паметника от региона на Иркутска област от 17-20 век и етнографски колекции от 10-20 век. Свободно време за обяд в уютния „Трактир” със сибирска кухня на територията на комплекса.
След обяд ви предстои шоу на дресирани тюлени в местния „Нерпинариум”. „Нерпа” е името на един от трите вида тюлени в света, които живеят в сладки води и който се среща единствено в езерото Байкал. В естествени  условия нерпа обитава по цялата  акватория на езерото, основно в северната част на Байкал, но се среща и в южната част. Любимо място на байкалските тюлени са островите Ушкани, където има много риба, удобни скали и почти няма хора.
Почти е невъзможно да се видят в природата тези предпазливи, плахи животни, но можете да се порадвате на дресирани нерпи. Какво могат тези артисти? Пеят и танцуват, играят топка и дори рисуват картини, които, ако решите, можете веднага  да купите.
Тук можете да си направите с тях снимка за спомен и да купите сувенири. 
Екскурзия до ковачница и ферма за хъскита. Запознаване с традициите на впрягове с хъскита.
Връщане в хотела, вечеря и нощувка

Ден 7/  Листвянка - ферибот МРС (п. Сахюрта) - остров Олхон - п. Хужир ( 200 км, около 6 - 7ч ) 
                                                                                                                          Включено хранене: закуска и вечеря
След закуска отпътуване с автобус за остров Олхон, който наричат сърцето на Байкал. Езерото Байкал  има 26 острова, Олхон е  най-големият. Дължината му е 71 км, а ширината около 12 км. Недалеч от външната източна част на острова се намира най-дълбоката точка в Байкал - 1637 м. На острова има степни равнини със широки заливи, удобни за плаж през лятото, а островът е достатъчно голям да има свои собствени езера. Тук има и истинска сибирска тайга с гъсти гори, както и дори малка пустиня.
Възможност за обяд в ресторанта по пътя.
Автобусът ще ни закара до фериботна линия през проток „Олхонски врати” до остров Олхон с дължина 7 км (30 мин. път с ферибот)  На Олхон няма асфалтирани пътища, има само черни и единствения местен транспорт – руски военни джипове „УАЗ” с вместимост около 10 човек. Качване на „УАЗ” и заминаване (35 км, около 40 мин) до централното селище на острова - Хужир, туристически център
на Олхон. 
Настаняване в хотел 4*  пешеходна разходка за първо запознаване със селището, нос Бурхан и скала Шаманка в Сарайския залив. Нос Бурхан е една от основните забележителности на острова, считан е от местните за свещено място, а преданията твърдят, че божеството Бурхан обитава скалната пещера. Посещение на местна галерия, магазин за сувенири и минерали. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.
 
Ден 8/   остров Олхон - Нос  Хобой    (18 км)               Включено хранене: закуска, обяд  и вечеря
Днешният ден е посветен на Олхон и неговото очарование. След закуска ще потеглим с руски военни джипове  за нос Хобой,  в най-северния край на остров Олхон в близост до най-широкото място на Байкал (79,5 км). В превод от бурятски Олхон означава  „Зъб”.
По пътя ще направим спирки на местността „Три  брата”, пади Узура, залив Саган - Хушун и други живописни кътчета на острова.
Ще прекосим приказни места с величествени скали, степи, пясъчни плажове.
Тук са се съхранили  растения от доледниковия период. При хубаво време от върха на нос Хобой се вижда полуостров Свети Нос на източния бряг на езерото Байкал. Езерото е особено красиво по залез слънца. За обяд: пикник на открито. На връщане, посещение на единствената православна светиня  на острова - Храм на Икона  на Богородица, който е построен през 2007г.  
Посещение на "Бурятско село" с дегустация на местната бурятска кухня: мляко, домашен хляб,извара, бурятски чай и това, което не сте опитвали никога през живота си - бурятска водка от мляко! Това посещение е уникалната възможност да се запознаете с фолклора, стопанството, и местните обичаи на бурятите - коренното население на остров Олхон!  Вечеря и нощувка в хотела. 
 
Ден 9/  остров  Олхон - круиз по Малое море - остров Огой - остров Олхон (50 км)
                                                                                                           Включено хранене: закуска, обяд  и вечеря

След закуска се качваме на корабче за целодневна екскурзия по Малое море до остров Огой с включен обяд на борда на корабче и посещение на целебни извори Сурхайти. Благодарение на необичайната растителност, много заливи, чистия пясък и красивите скали  Малое море е считано за една от най-добрите ваканционни дестинации. Малое море това е частична акватория на езерото Байкал, която остров Олхон отделя от останалата част на огромното  езеро. Природните  условия на  този район са просто  великолепни: топло време през цялото лято и благодарение на малката дълбочина температура на водата 19-21°С.
Остров Огой се намира в сърцето на Малое море. Това е най-големият остров на Малое море и вторият по големина на Байкал, простиращ се от запад на изток на 3 км. Едно от свещените места на Азия. Основна забележителност на острова е буддиската  ступа-субурга, построена през 2005г (в превод от санскрита «suburga» означава «връх»). Вътре се намират свещени текстове, мощи на будистски светци, бронзова статуетка «Майката на всички буди» - Dakini Troma Nagmo. Смята се, че ако осем пъти обиколиш Ступата на Просветлението, можеш да се забравиш за притеснения и мъки, да постигнеш  хармония със себе си и света. Връщане в хотела, вечеря и нощувка. 
 
Ден 10/   остров Олхон - п. Хужир - залив  Загли, ферибот /проток Олхонски врати - Уст Ординск - Иркутск (300 км, около 6ч)
                                                                                                                     Включено хранене: закуска и вечеря
След закуска пътуване с джипове „УАЗ” до ферибота, след което ще продължаваме с автобус по безкрайни тажеранские степи до Иркутск. По пътя - спирка за почивка и самостоятелен обяд с местна бурятска кухня. Продължение към Уст Ординския бурятски автономен окръг, където ще посетим Бурятски национален музей. Бурятите са една от най-многобройните народности, живеещи на територията на Сибир. Бурятите са от монголски произход и имат много общи обичаи със своите монголски братовчеди, включително пасторалния номадизъм и използването на юрти за подслон. Говорят на бурятски език и изучаването му е задължително за всички буряти. Съсредоточени са предимно в Република Бурятия, но също и в Уст Ординския бурятски автономен окръг в Иркутска област и Агинския бурятски автономен окръг в Забайкалски край на Русия, като общо наброяват около 436 хил. души. Други 100 хил. живеят в съседните страни - 70 хил. в Северна Монголия и около 25 хил. в Североизточен Китай.
Уст Ординск е интересен, защото тук от поколение на поколение пазят основите на традициите и културата на бурятите. По време на посещението на музея ще се запознаете с Бурятския фолклор, националните игри и шамански ритуали.
Продължение за Иркутск, който се намира на 70 км път. Пристигане, настаняване в хотел 3*/4*
. Вечеря и нощувка.       
          
Ден 11/   Иркутск - София
Ранен трансфер за летище и отпътуване в 05:30 с полет на с Аерофлот. Кацане в Москва в 06:30ч. Продължени за София в 08:20ч. Кацане в България в 11:35ч. Край на програмата.

Хотели по програмата:
Иркутск - "Ангара" 3* https://www.angarahotel.ru/; "Иркутск" 3* https://irkutsk-hotel-ru/
Байкалск -  "Гранд Байкал" 4* https://grandbaikal.ru/
Листвянка - "Легенад Байкала"4 *https://legend-of-baikal.ru/ru/placement/;  "Никола" 3* https://nikolahotel.ru/
Олхон -
комплекс Baikal View 4* http://baiklaview.com  или подобен

 

Група 01.08 - 11.08.2022

Цена на човек в двойна стая

ПАКЕТ
Летищни такси*
ОБЩА ЦЕНА ПА ПЪТУВАНЕТО:

   4 310 лв
      390 лв
   4 700 лв --> 4 600 лв за записвания за   31.03.2022 г.

 
*** Цена за дете до 12 г или 3-ти възрастен е по запитване.
 
Цена включва:
• Самолетен билет София-Иркутск-София на Аерофлот, чекиран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг;
• Летищни такси* 390 лв към 10.12.2021 (цената подлежи на препотвърждаване при издаване на самолетния билет);
• Трансфери и транспорт:
   - с климатизиран туристически  автобус;
   - фериботи през р. Ангара и проток  Олхонски врати;
   - руски военни джипове „УАЗ” на остров Олхон.
• 10 нощувки в хотели:
   - 3 нощувки в Иркутск;
   - 1 нощувка в Байкалск;
   - 3 нощувки в Листвянка;
   - 3 нощувки в Олхон.
• 9 закуски в ресторанти на хотелите по програмата;
• 8 вечери в ресторанти на хотелите по програмата;
•  5 обяда по програмата;
• Билет за екскурзионен влак «Золотая пряжка» по Кръгобайкалския железопътен път/ първа класа по маршрут:
  „Слюдянка - порт Байкал”;
• Панорамна екскурзия в Иркутск с включено посещение в музея на декабристите;
 - Изкачване със седалков лифт до върха на ски курорта "Гора Соболинная";
• Екскурзия по Листвянка с посещение на лимнологическия музей „Байкал”, връх Черского и дървената Свято-Николска църква;
• Посещение на етнографския музей „Талци” и шоу-програма в „Нерпинариум”;
  Екскурзия до грънчарска работилница с ковачница. Запознаване с традициите на впрягове с хъскита;
  Посещение на местна галерия, магазин за сувенири иминерали;
• Пешеходна екскурзия до Нос Бурхан и скала Шаманка в п. Хужир;
• Целодневна автомобилна екскурзия до най-северния край  на остров Олхон до Нос Хобой;
  Посещение на "Бурятско село"с дегустация на местна бурятска кухня;
• Круиз с корабче по Малое море до остров Огой с посещение на целебни извори и будистска Ступа на Просветлението;
• Посещение на Бурятския Национален музей в Уст Ординск, среща с шаман;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Водач/преводач на български език по време на пътуването;
• Съдействие за издаване на туристическа виза в Русия;
• Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 30 000 евро.

Цената не включва:
• Туристическа виза - 150 лв за български граждани;
• Доплащане за единична стая - 750 лв;
• Доплащане за застраховка ”Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. - 50 лв;
• Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание и при записване;
 Непосочените в програмата хранения, допълнителни посещения, бакшиши за носачи на багаж, напитки по време на хранене и други лични разходи.

Условия за записване:
- Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването
- Попълнен договор и депозит в размер на 1000 лева на човек;

- Втория депозит 1000 лв до 30.04.2022;
- Доплащането до: 30-35  дни преди датата на отпътуване; 

- Предоставяне на всички необходими документи за получаване на руска  виза най-късно  40 дни преди дата на отпътуване.

Анулационни условия:

- В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
- При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
- При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване  се удържа в размер на внесения депозит;
- При анулация от 44 до 31 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;
- При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.
- ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.
- Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.
 
Данни за паспортен и визов режим:
-За посещение на Русия се изисква виза, за която е необходимо 1 актуална снимка паспортен формат и попълнен визов формуляр;
- Паспорт, валиден минимум 6 месеца от крайна датата на екскурзията;
- За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;
 
Ваксини:
Няма задължителни ваксинации за територии, през които минава тура. За индивидуални нужди се консултирайте с личния си лекар или посетете сайта на СЗО (Световната здравна организация) за най-актуалните препоръки.
 
Забележка:
- Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 25 туристи
 (при група от 20 до 24 туриста се доплаща - по 200 лв на човек)
 В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената или
- Смяната на посочения хотел с подобен от същата категория не се счита за значителна  промяна на  програмата;
Курсът на рублата към лева  1,96 лв (1 €) = 70  руб, който е заложен в програмата на екскурзията.
При промяна на валутния курс повече от 5% на руската рубла към българския лев, туроператор запазва правото да 
промени цената па пакета.
- Туроператор си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.

• Начин на плащане: в брой в лева/ в евро или по банков път:
  "ЕВРО ТОП ТУР" ЕООД,
  УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, гр. Пловдив,
  IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26    BIC: UNCRBGSF

Евро Топ Тур  ЕООД не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
Евро Топ Тур  ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при «Групама Застраховане» ЕАД с адрес на управление гр. София, бул. Цариградско шосе №47 А, блок V, ет.3

За резервации и информация:
ОФИС: Пловдив, ул Четвърти януари, 28
тел.: 032 262 264;  0898 741 801
office@evrotoptour.com
 
ОСНОВНА  ИНФОРМАЦИЯ
От 1992 г. езерото Байкал и цялата околност са определени за национален парк и Байкал днес е естествен рай и идилична туристическа дестинация.
 
Местоположение - Източен Сибир, Русия
Тип езеро -  планинско езеро
Основни приток - Селенге, Баргузин, Горна Ангара
Бреговата ивица достига до рекордните  - 2100 км
Флора и фауна - над 2500 вида растения и животни
Водосборна площ - 560 000 км2
Макс. дължина - 636 км
Макс. ширина - 79 км
Площ - 31,722 км2
Средна дълбочина - 744.4 м
Макс. дълбочина - 1642 м
Воден обем - 23,615.39 км3
Възраст -  25-30 млн години
Острови - 30

 


Хотели по програмата:
Иркутск – „Ангара“ 3* https://www.angarahotel.ru/ / „Иркутск 3* https://irkutsk-hotel.ru/
Байкалск - „Гранд Байкал“ 4* https://grandbaikal.ru/
Листвянка - „Легенда Байкала“ 4* https://legend-of-baikal.ru/ru/placement/
/хотел „Никола“ 3* https://nicolahotel.ru/
Олхон - комплекс Baikal View Hotel https://baikalview.com или подобен

ИЗБЕРЕТЕ ХОТЕЛ ПО ПРОГРАМАТА:
Полезни връзки:
екскурзия Иркутск |