Време е за цветна приказка в Индия!

НЕВЕРОЯТНАТА ИНДИЯ
Фестивала на цветовете
11.03.17
Маршрут:  София – Истанбул – Делхи - Матура - Агра – Тадж Махал - Джайпур - Делхи - Истанбул - София

Продължителност:   10 дни / 8 нощувки

Транспорт:  Автобус и самолет

Хранене:  HB

Цена от: 2240 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:

1 ден      София – Истанбул -Делхи
Отпътуване с полет София – Истанбул -Делхи.
2 ден      Делхи - Матура
Пристигане в Делхи рано сутринта. Посрещане на летище от представител на фирмата партньор и екскурзовод на руски език. Осигурен превод. Отпътуване за Матура с преход от 130 км, а пътуването е около 3ч.
    Пристигаме в хотел 4*** в Матура и закусваме. При възможност настаняване в хотелските стаи. Свободно време за почивка и подготовка за празника.
    Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.
3 ден        Матура - Агра
    След закуска в хотела ще се преоблечем и ще се впуснем в празнуване на  Фестивала на цветовете /Холи/. Празненствата са в чест на бог Кришна, роден в този район. Бог Кришна се оплакал на майка си, че неговата любима е по-светла от него. Тогава майка му го посъветвала да поръси с цвят лицето й и тогава да се опита да сравнява.
    Холи, радостта от цветовете на пролетта, е древен индийски празник, на който хората отправят „хола“ или молитва към всевишния за добра реколта и изобилен сезон. Чрез разнообразието от цветове се приветства пролетта, утвърждава се победата на доброто, вярата, предаността и любовта, напомняща тази между Рада и Кришна. Празникът започва на предната вечер със запален огън, наречен „холика”, а на сутринта се води „битка“, като всеки е сам за себе си. Хората се целят с бои на прах или оцветена вода като символ на равенството и обичта между тях. Някои даже носят водни пистолети и балони. Холи е фестивал на братството, който ще Ви освободи от оковите на обществените норми. Облечени изцяло в бяло, без значение от каста, класа или пол, хора от цял свят се обединяват в едно под дъжд от багри. Накрая всички си разменят добри пожелания, сладки и подаръци. Организират се шествия с украсени слонове и камили, както и сборове, на които се танцува в ритъма на барабани и се пеят типични за фестивала песни.
    Следобед отпътуване за Агра с преход от 60 км /около 2 ч./   
    Агра е разположен от двете страни на река Ямуна, в щат Утар Прадеш. Историята на града е тясно свързана с основателя на династията на Моголите - Бабур, който го прави своя първа столица.
     При влизане в Агра ще видим колежа Сейнт Джон, където са завършили голяма част от децата на английската аристокрация, а днес е високоплатен частен колеж. 
    Настаняване в хотел 4****. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка
4 ден        Агра – Тадж Махал
    Рано сутрин, преди изгрев слънце, се отправяме към Тадж Махал - най-великия паметник на любовта! Легендата разказва, че ако сте с любимия при изгрев слънце - любовта Ви ще бъде вечна! Друга легенда твърди, че с изгрева на слънцето се сбъдвали желанията ни! Каквито и да са легендите обаче, всеки затаява дъх пред изумителната красота на комплекса.
    В продължение на 22 години 20 000 мъже са участвали в изграждането на Тадж Махал. Белият мрамор, използван за направата му, се е добивал на 200 мили разстояние и се транспортирал до строителната площадка с керван от 1000 слона. Тадж Махал е построен в средата на XVIII век от Мумтаз Махал. Тадж Махал e едно от чудесата на света.
    Закуска в хотела, след което се оправяме към Агра форт – изключителен пример на моголската архитектура. Именно тук са управлявали първите владетели на династията. Всеки един от тях е допълвал и разширявал своя дворцов комплекс. Шах Джехан е строил джамии и квартали около крепостта, а Шах Ауранзебах строи външните укрепления и ровове. В крепостта може да се снимате с катерички или да погледате как маймуните се катерят по покривите на сградите.
    Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.
5 ден        Агра - Джайпур
    След закуска се отправяме към Джайпур – розовият град.
    На 40 км по нашият път се намира Фатехпур Сикри, червения пустинен пясъчно-каменен град, построен от Моголския император Акбал Велики, като негова столица и дворец, в края на XVI век. Той е изоставен скоро след като е построен, когато местните кладенци са пресъхнали. Днес Фатехпур Сикри е в почти същото състояние, както преди 300 години. Този град е едно изключително място, което удивява хората с добре запазените си сгради. Не случайно е в списъците на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.
    Пристигайки в Джайпур ще направим нашия първи вечерен шопинг в един от местните пазари, където може да се закупят сари, шалове, блузи и други местни дрехи.
    Настаняване в хотел 4****. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.
6 ден        Джайпур
    След закуска се отправяме към крепостта Амбър. Именно тук се полагат основите на първото селище в района. До крепостта ще стигнем със слонове, а ще се върнем с джипове.
    Амбър се строи в продължение на два века. Това е невероятен комплекс от дворцови зали, павилиони, градини и храмове. Именно тук са се сляли раджастанския и моголския архитектурен стил, за да се получи един нов източен стил на разкоша. Рисунки, показващи сцени от война и лов, инкрустирани със скъпоценни камъни и огледала.
    Връщайки се в Града на Раджите - Джайпур ще спрем за фото пауза край езерото, където махараджите построили дворец за своите съпруги и наложници.
    Посещение на частния Дворец-музей на махараджите на Раджастан. В него ще разгледаме публичната част, заедно с музейната експозиция на дрехи, картини,  и оръжия. Ще посетим историческата зала, където се е подписала Независимостта на Индия през 1947 г.
    Отправяме се към Джантар Мантар – една от петте древни обсерватории в Индия, построена от Савай Джай Синх. Ще видим ка се е измервало лятното и зимно слънцестоене, лунните фази и небесните съзвездия.
    Ще минем край Двореца на ветровете и се отправяме към музея Албърт Хол. Сградата е посторена от съпруга на английската кралица Виктория, принц Албърт, и включва в себе си колецкии от керамика от Япония, Китай и Индия, оръжия, камменни скулптори, дрехи на различните касти, колекция от килими, бижута, копия от древно египетско, древно гръцко и древно римско изкуства, колекции от миниатюри и монети.
    Ще посетим съвременния храм от бял мрамор Бирла Мандир.
    Вечеря в ресторанта на хотела . Нощувка
7 ден        Джайпур - Делхи
    След закуска се отправяме към Делхи с преход от 270 км / около 6 ч/.
    Пристигайки в града се отправяме към Старо Делхи, където ще посетим джамията Джава Моск, минавайки покрай Червения форд и мемориала на Джавахарлал Неру – първия министър - председател на Независима Индия.
    Настаняване в 4**** хотел в Делхи. Вечеря в местен ресторант. Нощувка
8 ден        Делхи
    След закуска се оправяме за посещение на  Националния музей, Музея на занаятите и Храма на Лотуса.
Националния музей е построен в периода 1949–1951 г В него ще видим колекции в следните направления: праистория и археология, антропология, оръжия, декоративно изкуство, бижутерия,  ръкописи, нумизматика, картини, предКолумбовия период на Америка /Мексико, Перу, ацтеки, запотеки, маи/
    Музеят на занаятите е построен малко по-късно, но съхранява невероятни колекции от дърворезба, метални изделия, колиби от кал с боядисани стени и сламени покриви, където са живели, теракотени коне, местни занаятчийски традиции.
    Храма на Лотуса, един от най-новите храмове в града от  1986 г., е храм на бахейците.
    В късните следобедни часове се оправяме за фото пауза пред Вратата на Индия, където 42 бр. камъни са вградени в тази арка в памет на индийските войници загинали през Втората Световна война, сградата на Парламента и Резиденцията на президента.
    Вечеря в местен ресторант. Нощувка
9 ден        Делхи
    След закуска се оправяме към Комплекс Кютаб, където се намират  най-високата каменна кула в Индия, останките на индуиски храмове и желязната колона на повече от 2000 години. След посещението се оправяме към  гробницата на Мохамед Хумаюн – представител на династията на Моголите.
    Свободно време или посещение на пазара Дили хаат.
    Вечеря в местен ресторант. Нощувка
10 ден    Делхи – Истанбул - София
    Сутринта рано трансфер до летището на Делхи и отпътуване за България.

ЦЕНА валидна до 31.01.2017: 2240 лв. на човек, при настаняване в стандартна двойна стая


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • самолетен билет София – Истанбул – Делхи - Истанбул София;
  • транспорт с комфортен автобус***;
  • всички трансфери, пътни, местни транспортни такси и паркинги по маршрута;
  • 2 бутилки минерална вода на човек на ден;
  • 8 нощувки със закуски в хотели 4  **** - 1 в Матура, 2 в Агра, 2 в Джайпур, 3 в Делхи;
  • 8 вечери – 5 в хотелите в Матура, Агра и Джайпур и 3 в местни ресторанти в Делхи;
  • туристически обиколки съгласно програмата с местен гид на руски език;
  • водач придружител на групата / при 10 записани туриста/;
  • Медицинска застраховка;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • летищни такси в размер на 110 евро /към 24.10.2016 г/;
  • посещение комплекса Мехтаб Бах – 300 рупии;
  • посещение на Джама Масджит с „тук-тук“ - 600 рупии;
  • вечеря в  ресторант „1135 AD“ разположен в крепостта Амбър – 60 щатски долара;
  • виза за Индия – онлайн туристическа виза 115 лв;
  • бакшиш в размер на 107 лв на човек за престоя там /плаща се в България/;
  •  доплащане за единична стая - 670 лв.;
  • Лица над 65 години доплащат за застраховка по таблицата на застрахователната компания!


Необходими документи за издаване индийска виза:

  • Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане;
  • 2 снимки формат 5.08 см х 5.08 см;


Условия за записване:
Подписване на договор за организирано пътуване;
50 % капаро при резервация, доплащане 30 дни преди датата на заминаване;

Забележка:

  • Офертата важи при минимум 10 туристи;
  • Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD=1.76 лв.
  • Пътуването е без медицински изисквания за имунизации;
  • Срок за уведомление за несъбран минимум – 7 дни, преди заминаване;
  • Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата и да коригира цените: при група, по-малка от обявената, съобразно броя на плащащите; при промяна в стойността на транспортните разходи, в това число на горивото; при промяна на обменния валутен курс, относим към договора с повече от 5% в периода между сключването му и датата на отпътуване;
  • Туроператора предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.