Многоцветна испанска сиеста!

Класическа Испания
08.05.2017
Маршрут:  Любляна – Лигурия – Арл – Коста Брава – Барселона – Монсерат - Валенсия – Мадрид – Толедо – Ел Ескориал – Сарагоса – Монпелие – Ница – Генуа - Белград

Продължителност:   13 дни / 12 нощувки

Транспорт:  Автобус

Хранене:  BB

Цена от: 1265 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:

1 ден         Пловдив – София - Любляна
    Отпътуване в 06 00 ч. от паркинга на ОМВ бензиностанция при хотел Санкт Петербург и в 08 00 ч от паркинга на  храм Ал.Невски в  гр. София. Транзитно преминаване през Сърбия. Настаняване в хотел 3*** в района на  Любляна. Нощувка
2 ден            Любляна - Лигурия
    След закуска ще направим кратка пешеходна обиколка на центъра на град Любляна.
Програмата включва Катедралата, Кметството, Францисканския манастир, моста на драконите, Тримостието. Отпътуване за Италия. По пътя ще чуем разкази за историята и културно историческото наследство на северните провинции на Република Италия. Настаняване в района на Лигурийското крайбрежие. Нощувка.
3 ден        Лигурия – Арл – Коста Брава
    След закуска се отправяме към регион Прованс, който се свързва основно с френските импресионисти. Именно град Арл е избран за резиденция от Ван Гог. В Арл ще  направим нашата пешеходна разходка: древноримският амфитеатър, църквата Св.Трофим, по брега на река Рона /една от четирите най-големи реки на Франция/, останките от термите на император Константин. Възможност за обед в местните заведения с провансалски специалитети.
    Следобед продължаваме за Испания и нейният курорт Коста Брава. По пътя ще  чуем разкази за историята на иберийските племена, за превземането им от Рим и историческото наследство на  римската провинция Хиспания. Добре дошли в страната на хамона и страстните испански ритми. Настаняване в хотел 3***. Нощувка.
4 ден        Коста Брава – Барселона – Коста Брава
    След закуска се отправяме за нашата автобусно-пешеходна обиколка на Барселона.
    Барселона е столица на автономна провинция Каталуния. Нашата обиколка ще започне с творчеството на великия архитект Антонио Гауди. Ще посетим „Саграда Фамилия“ и ще се разходим в красивия Парк Гюел. Обиколката ще продължи с фото-пауза край световно известния стадион „Камп Ноу“. За любителите на футбола ще оставим време да си купят спортни тениски и сувенири. С автобуса ще се отправим към стадиона, построен за ХХV Летни Олиппийски игри през 1992 г. Спускайки се от хълма Монтжуик ще видим Фонтана Монтжуик, площад Испания, площада с Колоната на великият откривател Колумб.
    Пешеходната разходка ще обхване Готическия квартал, Катедралата, булевард Рамбла, двореца Гюел, Площад Реал и площад Каталуния.
    Свободно време за посещение на етнографското селище-музей Побле Еспаньол, Аквариума или Зоологическата градина. Нощувка в курорта Коста Брава.
5 ден        Коста Брава – Монсерат – Валенсия
    След закуска ще се  отправим към свещената планина на Каталуния. Гледките от върха са невероятни. Ще можем да посетим и Бенедиктинския манастир основан през 1025г. През 1881 година Богородица от Монсерат е обявена за покровителка на Каталуния. Ще посетим базиликата, където се намира Черната мадона. Интерес представлява и Музея на манастира. Там могат да се видят както икони от периода 13-18 века, така и картини на Ел Греко, Караваджо, Тиеполо, Дали, Пикасо, Моне, Дега, Писаро и др.
    След кратко време за обед потегляме за Валенсия – градът на архитект Калатрава, столица на автономна провинция и третия по големина град на Испания.
    Настаняване в хотел 3*** във Валенсия. Нощувка.
6 ден        Валенсия - Мадрид
    След закуска  нашата обиколка започва с фото пауза край невероятните сгради на Града на изкуствата и науките. Валенсия многократно е била наводнявана от преливането на река Турия. Грандиозен е бил проектът по преместването на нейното корито на юг от града, а на мястото на старото построили не по-малко амбициозния проект на двамата архитекти Сантяго Калатрава и Феликс Кандела.
    Отправяме се към центъра , където през II век пр.н. Рим е положил основите на града. Ще видим, разбира се, запазеното и съхранено наследство от Средновековието: Вратата Серанос и готическата Катедрала Света Дева Мария, където се намира Чашата на светия Граал. На площада на Девата се намира фонтана посветен на река Турия. 
    Испанската кухня се състои от голямо разнообразие от ястия, които са резултат от  различия в географското положение, културата и климата.  Едно от най-популярните ястия е паелята. Не случайно градската гордост е Паеля Валенсиана, всепризнатата царица на испанската паеля. А ние ви предлагаме да я опитате.
    След обеда ще направим фото пауза край плажовете на Валенсия, в стария квартал на рибарите Ел Кабанял и отпътуваме за испанската столица Мадрид. Настаняване в хотел 3***. Нощувка.
7 ден        Мадрид
    След закуска започва нашата панорамна обиколка на испанската столица Мадрид – град основан от емирите на Кордоба. По време на панорамната обиколка ще видим Парка Ретиро, Фонтана на Нептун, Фонтана на Аполон, Фонтана на Кибела, Вратата Алкала, Площада на Колумб, улица Гранд Вия, Площад Испания.
    От Площад Испания, където се намира паметника-композиция на Дон Кихот и Санчо Панса, започва пешеходната ни програма. Отправяме се към Кралския дворец, Кралският театър  и Катедралата Алмудена. Света Алмудена е покровителката на Мадрид, а храма в нейна чест започва да се строи през 1879 г. Днес тя е най-големия и впечатляващ храм в града. След посещението на храма се отправяме към Кметството на града и Площад Реал. Последна спирка по време на нашата програма ще бъде Площада Пуерта Дел Сол. Това е центъра на града и нулевият километър на Испания. Ще се снимаме край  конната статуя на Карлос Трети и до един от символите на града – паметника на мечето с ягодовото дръвче.
    Свободно време за късен обед в някой от многобройните тапас ресторанти в района.
    Програмата ни продължава с възможност за посещение на един от най-интересните музеи на града- Художествената галерия Прадо. Основана през 1819 г от Карлос III днес тя е най-посещавания музей на града. Експозицията разполага с над 64000 картини , собственост на управляващите кралски династии, дарения и частни колекции на съвременни меценати. Основни са колекциите на испанската школа, Фландрия и венецианската живопис.
    Възможност за посещение на фламенко спектакъл. Нощувка в Мадрид.
8 ден        Мадрид – Толедо – Ел Ескориал - Мадрид
    След закуска имате възможност да изберете между свободно време в Мадрид или  екскурзия до средновековната столица Толедо и Кралския манастир Ел Ескориал.
    Толедо: Основан от иберийци, градът става римски през II век пр.н.е. През ранното средновековие е важен духовен християнски център, но през VIII век е завладян от маврите. Освободен през XI век той ще стане част от Кралство Кастилия, не след дълго и негова столица. След XVI век столицата е преместена в Мадрид. През 1987г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Интерес за посещение представлява Катедралата, портите и крепостните стени на Алказар.
    Ел Ескориал: Кралския дворец и манастира към него представляват един грандиозен архитектурен комплекс.  Построен в чест на военна победа на крал Филип II, следващите поколения ще го превърнат в духовен център на страната и гробница на испанските крале. Интерес представляват Базиликата  „Сан Лоренцо ел Реал“ и Кралския пантеон.
    Нощувка в Мадрид.
9 ден        Мадрид – Сарагоса – Коста Брава
    След закуска отпътуваме за град Сарагоса – столица на провинция Арагон. Разположен в плодородната долина на река Ебро, градът крие тайните на своята хилядолетна история.
    От времената на мавърските халифи е запазена нейната крепост, достроявана и украсявана от арагонските християнски владетели -  Алхаферия.  По време на пешеходната обиколка ще видим паметника на Октавин Август, Базиликата Ностра Синьора дел Пилар, Катедралата Свети Спасител, площад Испания.
    Отпътуване за Коста Брава. Настаняване в хотел 3*** . Нощувка.
10ден    Коста Брава – Монпелие – Френска Ривиера
    След закуска отпътуваме за Франция. Наша първа спирка ще бъде Монпелие – градът на Ришельо и Луи XIV. От времето на Краля Слънце, лекаря, лекувал кралските особи, е завършил Медицинския университет на Монпелие. Днес градът се развива като университетски и административен център в южна Франция.
    Очаква ни разходка в перлата на Френската ривиера – Ница. Ще се разходим по крайбрежния булевард, ще хапнем миди с пържени картофи, ще пием ароматно вино!
    Настаняване и нощувка в 3*** хотел в района на Френска Ривиера.
11 ден    Ница – Генуа – Новента ди Пиаве   
    След закуска отпътуваме за нашата разходка в Генуа. Съвременният индустриален град живее чрез своето пристанище и разказите за миналото величие на Генуезката република. Ще можем да се разходим из Стария град и да опитаме паста Дженовезе с чаша бяло вино. Обиколката ни включва: Галеона  Нептун, Катедралата Сан Лоренцо, Площада Ферари, Паметника на Гарибалди, театър Карло Феличе и къщата на Христофор Колумб. Свободно време за обед и продължаваме своя път.
    Настаняване в 3*** хотел в района на Новента ди Пиаве. Нощувка.
12 ден    Новента ди Пиаве - Белград
    След закуска продължаваме към Република Сърбия. Кратка туристическа програма в Белград – Калемегдан, Площада на Републиката, улица Скадарска.  Нощувка в 3*** хотел в района на Белград.
13 ден    Белград - София
    След закуска отпътуване и пристигане в България.

ЦЕНА за ранни записвания до 31.03.2017: 1265 лв. на човек,  в стандартна двойна стая
Цена след 01.04.2017: 1350 лв. на човек,  в стандартна двойна стая


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
транспорт с комфортен автобус***;
всички пътни, магистрални такси и паркинги по маршрута;
12 нощувки със закуски в хотели 3*** - по 1 в района на Любляна, Лигурия, Валенсия, Френска Ривиера, Новента ди Пиаве и Белград, 3 в Коста Брава, 3 в  Мадрид;
туристически обиколки съгласно програмата;
водач придружител на групата;
Медицинска застраховка;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
доплащане за единична стая – 340 лв.;
Лица над 65 години доплащат за застраховка по таблицата на застрахователната компания!
Екскурзия до Толедо + Ел Ескориал – 35 евро

Туроператора предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата;
ВАЖНО: При нощувки в Италия и Испания туристите заплащат задължително градска такса (city tax) от порядака на 4-5 евро на човек на ден при настаняване в хотели 3 звезди. Таксата се заплаща лично от туристите на рецепцията на хотелите преди отпътуването им и не е включена в пакетната цена
МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ: 40 човека
СРОК ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: валидна лична карта или международен паспорт, минимум 6 месеца след датата на влизане в страната.
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит – 30%, доплащане – 30 дни преди отпътуване
ЗАБЕЛЕЖКА:  Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата и да коригира цените: при група, по-малка от обявената, съобразно броя на плащащите; при промяна в стойността на транспортните разходи, в това число на горивото; при промяна на обменния валутен курс, относим към договора с повече от 5% в периода между сключването му и датата на отпътуване;
Евро Топ Тур  ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при «Групама Застраховане» ЕАД с адрес на управление гр. София, бул. Цариградско шосе №47 А, блок V, ет.3