Ротердам

Ротердам е втория по големина град и най-голямото пристанище в Европа, който от 1962 г. до 2004г. е и най-натовареното в света (след 2004г- това първенство държи Шанхай). Той често е наричан град на архитектурата – на няколко квадратни километра в центъра на Ротердам са построени най-модерните и футуристични сгради на 20-ти век, които само можете да си представите. В допълнение, градът е пълен с интересни музеи, а тук има все още и 7 запазени оригинални холандски вятърни мелници.
По принцип, в Ротердам има изобилие от всичко, което Ви идва на ум, когато си мислите за градска почивка, но и не само: водни спортове - моля (в града има 4 големи езера); пазаруване – на корем (2 пешеходни търговски зони и около дузина открити пазари); нощен живот - каквото пожелаете, удоволствия за всички вкусове (включително клубове, където се изпълняват всички актуални музикални стилове и кофешоповете). Ротердамския зоопарк като цяло е една от най-популярните атракции за еднодневна екскурзия до Холандия. Но може би най-интересното нещо е атмосферата на града, доста различен от другите в Холандия. Ротердам е най-гъсто населен с имигранти: мюсюлманите тук са около 25%. И съответно тук е много шумно, има много оптимистични надежди и амбиции и не много традиционна европейска тактичност. Което за разнообразие съвсем не е зле!
В центъра на града, в морски музей на принц Хендрик, е издигната бронзовата статуя "Вик" в памет на унищожения от нацистите стария град. В близост се намира и Историческия музей в дворец от 17-ти век. и сградата Kunsthal. Можете да посетите катедралата на града Св Лоренскерк и паметника на Еразъм Ротердамски пред нея, както и най-голямото Кметство в страната, паметника на Петър I на брега на река Маас, пощата и борсата.
Нощния живот в Ротердам е разнообразен, всяка субкултура има свое собствено пространство, в което "се разкрива в пълен размер." Oude Haven (старото пристанище) е близо до пазарния площад Blaak – тук си почиват бъдещите юристи, икономисти и бизнесмени. Всички кафенета и ресторанти са разположени около залива, така че вечер всяка светлина се отразява във водата - една много приятна гледка.
Най-оживения район с барове – това е Eendrachtsplein / Nieuwe Binnenweg. Дружелюбно, лесно достъпно и пълно с хора място. Заслужава да надникнете в кафене Stalles, Parket или Rotown, където си почиват писатели, музиканти и студенти от дизайнерските училища. Пътят надолу по Nieuwe Binnenweg води до Café Ari и Westerpaviljoen (голяма кафене с най-добрата открита тераса в града) - идеалното място да започнете вечерта.
Други интересни места: Jazz Cafe Dizzy (добра бира и музика), De Witte Aap, Mondriaan, Bar P и De Schouw. Ако търсите силна музика трябва да отскочите до dе Baroeg - хеви метъл музика всяка вечер.
В Ротердам са най-добрите дискотеки в страната, но е трудно да ги намерите, без помощта на местните. Приблизителен ориентир - улица Delftsestraat или площад Stadhuisplein (и двете се намират близо до метростанция Stadhuis). Но това, което заслужава да потърсите е дискотека Now&Wow до метростанция Maashaven.
Както навсякъде в Холандия, пушенето на канабис не е забранено в Ротердам, а освен това и доста по-евтино, отколкото в "рекламирания" Амстердам. Няколко неща, които трябва да спазвате задължително - забранено е пушенето на обществени места дори на прости никотинови цигари; в никакъв случай не трябва да изнасяте канабис извън страната; Министерство на здравеопазването предупреждава: пушенето е опасно за здравето.