Варшава

Варшава - столица на Полша и най-големият град в Европа. Преминала през много сътресения и завоевания тя и до днес ревниво пази всичко най-ценно от всяка епоха. Във Варшава може да поскитате по улиците на Стария град или край живописната река Висла, да се разходите в огромния парк Лазенки и да посетите параклиса на Светия кръст, където се пази сърцето на Шопен. Според волята на великия композитор, тялото му е погребано във Франция, в гробището Пер Лашез в Париж ,а сърцето му върнато в неговата родина. Независимо от факта, че градът е бил разрушен почти до основи по време на Втората световна война, в историческите квартали са възстановени автентичния външен вид и атмосфера от миналото. Кралския замък, Катедралата св. Йоан Кръстител и други забележителни сгради са възстановени по скици от 17-18 век.
Заради красотата и оригиналността си Варшава е наричана от началото на миналия век Париж на Изтока.
Столицата на Полша привлича не само ценителите на архитектурата и историята, но и любителите на шопинга и нощния живот. А всеки би поискал да се запознае с гастрономически специалитети като например "Bigos" или "Flaczki" поляти обилно с традиционната местната бира.
Визитка на града и главната атракция разбира се е Кралския дворец на едноименния площад. Заслужава си не само да си направите снимка на този впечатляващ фон, но и да разгледате музейната експозиция, разказваща за живота на полската аристокрация.
Сърцето на Варшава, Старе Место, не може да се похвали с големи размери – Стария град може да бъде обходен пеша само за няколко часа. От тук започва и една от най-красивите улици, известната Krakowskie Przedmieście, със забележителни сгради - дворците Tyszkiewicz и Czapskich, най-стария хотел "Бристол", Академията за изящни изкуства, паметниците на Йозеф Понятовски, Адам Мицкевич, Болеслав Прус и Николай Коперник. По цялото протежение на улицата има поставени музикални пейки.
Всички сгради в Стария град са били възстановени с много любов и внимание. Затова той е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, като пример за достоверно възстановяване и реконструкция на унищоженото наследство.
Поседнете на стъпалата на древния амфитеатър или се разходете по сенчестите алеи на градините от 18-20 век, отидете в Лазенки (Lazienki Krolewskie), най-известният парк във Варшава и едно от местата, недокоснати от войната. Входът е свободен. Друго безплатно забавление е Парка с фонтаните. През лятото, в петък и събота тук представят мултимедийно шоу.
Гордостта на парк Лазенки е известния Дворец на вода. Вътре в тази лятна кралска резиденция се помещава колекция от картини, а в близост се намира местния зоопарк.
За да си припомните сложната съдба на Варшава в помощ ще ви бъде Историческия музей на Пазарния площад. В Националния музей са изложени шедьоври на полската живопис и средновековно изкуство, както и впечатляваща колекция от антични монети и икони. Къщата-музей на Мария Склодовска-Кюри разказва за живота на тази уникална жена-учен, в чест на която има наречен химичен елемент. В Лазенки е Музеят на Шопен, в който са изложени ръкописите на партитури и музикалните инструменти на великия композитор, негови лични вещи, посмъртната маска и отпечатък от ръката.
Една от най-красивите сгради във Варшава, изобразена върху пощенски картички е Къщата под лъва.
Най-добрата панорамна площадка в града се намира на издигнатия в „сталински“ стил Полски Дворец на културата и науката, а най-красивата гледка към района на Замъка се открива от параклис Св Ана. Друго място с панорамна гледка от "височина" е ботаническата градина на покрива на Варшавската библиотека.
5 неща които не трябва да пропуснете във Варшава
  • Снимайте се на фона на най-старият паметник и символа на града - скулптурата на Малката русалка.
  • Приседнете на някоя от музикалните пейки по Krakowskie Przedmieście
  • Погледнете града "отвисоко" като се изкачите на Варшавския „сталински“ Дворец на културата и науката
  • Пожелайте си нещо и за да се сбъдне обиколете 3 пъти около камбаната на площад Канония.
  • Посетете Музея на Шопен.