Ташкент

Ташкент е модерен град с широки булеварди, големи зелени площи и малка стара част – свидетел на миналото величие на града. Столица на Узбекистан е град с вековна история – за първи път е споменат в хрониките на Източните народи около 2 век пр. Хр. Днес е един от най-големите административни, индустриални и културни центрове в Централна Азия. Наброява около 2,2 млн. души.
Голяма част от неговото древно наследство е останало непокътнато. През Ташкент минава Пътя на коприната. Градът има бурна история. След арабското завладяване през 8 в., градът се превръща в голям и важен търговски център. Сравнен със земята от монголските орди на Чингис хан,при Тамерлан, Ташкент става най-богатият град на Средна Азия. През 19 в. градът попада в пределите на царска Русия и тогава е построен европейският квартал, недалеч от древния град. По време на земетресението 1966 г., почти целият Ташкент е разрушен. Днес останките на стария град представляват лабиринт от кирпичени къщи, джамии и медресета,но си заслужава да се разгледат.
Сред забележителностите на града се нареждат Историческият музей, Полската катедрала, архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-старият коран в света от VII в., с джамията Тиля Шейх, мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи, мавзолеят на Кафал Шаши, музеят на приложните изкуства, Медресето Барак Хан, както и джамията на улица Хасти Имам.
В старинната част на Ташкент се намира площад Хазрат Имам, свързан с Абу Бакр Мухаммад ибн Али Исмаил ал-Каффал аш-Шаши, извършил Хадж в Мекка. По време на пътешествията си се срещал и дискутирал с много ислямски учени във всички области на богословието. Получил прозвището от съвременниците си - "Великият Имам". Когато се завърнал в родината си, той работил за разпространението на Исляма и утвърждаване основите на Шариата. Така и площада носи неговото име, там има петъчна (Джума) джамия, медресе Барак-Хан, джамията на Тилл-Шейх, мавзолея на Абу-Бакр Каффали аш-Шаши, и Ислямския институт "Имам ал-Бухари", където се обучават за имами. В библиотеката на медресето Барак Кхан, където има огромна колекция ръкописи, се съхранява и един от 4-те първи написани Корана на Халиф Усман. Древният ръкопис се състои от 353 пергамента с огромни размери. През столетията Книгата се е пазела в съкровищницата на халифите (Медина, Дамаск, Багдад), а по времето на Тамерлан Османския Коран попаднал в Узбекистан, през 19-ти век е бил в Петербург, в ръцете на руски учени, доказващи неговата автентичност, след което преминал през Уфа и пристигнал в Ташкент. Така от 1989 г. Книгата се намира в библиотеката на Управлението на мюсюлманите в Ташкент.
Текста на Корана бил признат за каноничен в суннитския Ислям. Международната организация на ЮНЕСКО, на 28.08.2000г. издава специален сертификат, че намиращата се в Ташкент Книга от Халиф Усман, е единствения оригинален, оцелял до наши дни ръкописен Коран. Коранът се съхранява в специален саркофаг, произведен и доставен от Германия през 2007 година, в сградата Муийи Мубарак, заедно с други старини - над 20 000 източни ръкописа, уникални калиграфии, богато оформени стари Корани на повече от 30 езика.
Забележителности в Ташкент
Ташкент впечатлява със спокойна и непринудена атмосфера и уникален стил, съчетал традициите на Централна Азия, богатството на ислямската архитектура и планировката на европейски град от края на 18 век с широки булевардите и стройни дървета.
Архитектурният комплекс Хазрет Имам е изграден на мястото, където според историческите сведения е погребан известния учен, поет и занаятчия Хазрет Имам. Комплексът се състои от медресето Барак Хан, джамията Тиля Шейх, медресето Мую Мубарак, мавзолея Кафал Шаши, както и новопостроената административна сграда на Главното мюфтийство на Узбекистан.
Централна част в комплекса е медресето Барак Хан. Монументът е формиран от няколко сгради от различни епохи. Най-старата е разположена в източната част и датира от 15 век. От 1530 г. датира мавзолея с двоен купол, посветен на хан Суюниди (правнук на Тимур). Медресето Барак-хан, построено през 16 век се отличава с уникален декор с фронтони, колони и ниши, облицовани с фаянс и мозайки с разнообразна геометрична украса. В него се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи.
В джамията Тиля Шейх се пази „Утман Коран“, датиращ от 655 г. и считан за най-старият коран в света. По него има следи от кръвта на Халиф Утман, събрал пръв всичко написано от откровенията на Мохамед, 19 години след смъртта му. Ръкописът се състои от 353 пергамента. Коранът е бил пренесен от Тимур в Самаркант, а руските войски са го отнесли като военен трофей в Санкт Петербург. Върнат е в Узбекистан през 1924 г.
Мавзолея Кафал Шаши е едно от главните светилища в града. Мохамед Кафал Шаши е родом от Ташкент. Той е един от първите имами в мюсюлманския свят и почитан тълкувател на ислямските закони. През 16 век старият мавзолей е бил възстановен, а до него е създадено гробище.
Медресето Кукелдаш е централен ансамбъл, доминиращ в историческият център на Ташкент. Построено е през 1570 г. като религиозно училище. През 18 век е трансформирано в пазар. Впечатляващи са мозайките на портата.
Пазарът Чорсу е традиционен открит пазар, разположен в центъра на Стария град близо до медресето Кукелдаш. Счита се за най-старият пазар в Узбекистан и в продължение на столетия е бил място, където кервани от четирите посоки са се събирали и търгували. Името произлиза от персийската дума „чорсу“, която означава „кръстопът“ или „четири потока“. Днес посетителите на пазара могат да открият разнообразни стоки – от подправки, зеленчуци и сушени плодове до керамика, килими и бижута.
Медресето Абдулкасим е построена през 19 век в типичен за Източния Ренесанс стил. През 19 век Абдулкасим е един от най-богатите, образовани и уважавани личности в Ташкент. При завладяването на града от руската армия в медресето се събират градските жители и обсъждат подписването на мирното споразумение. През 1919 г., след Октомврийската революция медресето е затворено. През 1929 г. тук се заселват 70 семейства от Самара, като последното семейство получава жилище и го напуска през 1974 г. През 1987 г. постройката е изцяло възстановена и днес се помещава Националното училище на художествените занаяти.
Телевизионната кула е висока 375 м и е втората по височина сграда в Средна Азия. Строителството и започва през 1979 г. и 6 години по-късно е в експлоатация. От построяването и до 1991 г. е третата най-висока сграда в света. Проектирана е от архитектурно бюро „Терзиев-Чаруков и Семашко“. Конструкцията е проектирана да издържи на земетресения до 9 степен. Панорамната площадка на кулата е разположена на 97 м. На кулата има два въртящи ресторанта с узбекска и европейска кухня.
Площада на Независимостта е разположен в центъра на Ташкент. След завладяването на страната от Руснаците тук е била резиденцията на руския генерал-губернатора. По времето на СССР, площадът се е наричал Ленин. През 1992 г. е преименуван на Площад на Независимостта, а на мястото на статуята на Ленин е поставен Монумент на Независимостта, с формата на глобус и очертани границите на Узбекистан. Днес тук се провеждат чествания на всички национални празници, а красивите градини и фонтани го превръщат в любимо място за разходки на столичани. Около площада са разположени правителствени и административни сгради.
Парламентът на Узбекистан е кръгла сграда с диаметър 86 м. Четириетажната сграда е с обща площ 27 хил. кв. м. Фасадата е оформена от 36 18-метрови колони в бяло. Заседателната зала е разположена на вторият етаж и е декорирана с позлатени колони, гранит от Бухара и мрамор от Самарканд.
Централният площад на Ташкент носи името на пълководеца на средновековната империя Амир Тимур. Изграждането му започва през 1882 г. по нареждане на ген. Черняев, след като Ташкент става част от Руската империя. В центъра на площада е бронзов монумент на Тимур на кон, а надписа е мотото на Тимур - „Силата е в Справедливостта“ на четири езика. От паметника започват 8 алеи, които продължават в 8 улици в 8-те посоки на света.
Държавният театър за опера и балет е построен през 1929 г. по проект на Алексей Шчусев, проектирал Мавзолея на Ленин. Всяко от шестте фоайета е тематично декорирано според различни градове на Узбекистан – Ташкент, Бухара, Корезм, Самарканд, Ферегана и Мермез.