ШВЕЦИЯ

В разумна Швеция всичко е създадено за удобство на човека: качествени хотели, разнообразни ски курорти, добре поддържани атракции. Незабравимия Стокхолм и милия Малмьо, Карлсон и Нобел, ИКЕА и AББA - всичко това е Швеция
Както би трябвало да бъде в Скандинавия, Шведския туризъм не излага своите предимства на показ. Но те са много: например, планината е по-висока, отколкото в съседна Финландия и предлага разнообразие от зимни спортове. В допълнение, Швеция гарантира снежна покривка по склоновете на ски курортите от ноември до април, както и чудесни съоръжения, ски писти, лифтове, поредица от услуги и забавления за най-малките туристи - не е чудно че наричат страната "царство на децата." Все пак, ако искате да останете удовлетворени от престоя си в Швеция се уверете, че сте готови за разходи - това не е никак евтина страна.
Основният град в Швеция разбира се е добре запазената столица Стокхолм, разположена на 14 острова, където има какво да разгледате като архитекстура, музеи и други туристически атракции. В допълнение, Швеция е "ВОЛВО" и "АВВА", "Карлсон, който живее на покрива" и церемониите по удостояването на Нобеловите награди. Основният принцип на жителите на страната е качество и максимални удобства за хората – на работното място и в свободното време.
Кухня и ресторанти
Шведската маса (или блок маса, буквално преведено от шведски "маса със сандвичи") е придобила световна известност в ресторантьорския бизнес. В Швеция тя е много богата: различни видове солена и пушена риба, колбаси, пастети, салати, сирена, месо и риба основни ястия, десерти и сладкиши. Коледната шведска маса, в периода от 1 до 23 декември, включва 50 ястия. Като цяло, шведската национална кухня е сдържано разнообрана. В нея почти не се използват подправки и много се цени естествения вкус. Към деликатесите се отнасят ястията от еленско месо, лос и раци. И навсякъде сьомга: сурова, пушена, маринована, под формата на шишчета или на скара.
Специфичните шведски напитки – слабо алкохолния плодов пунш и коледното греяно вино "glёg", което се приготвя от предварително затоплено червено вино с кардамон, карамфил, стафиди и бадеми. Ценителите на кафе е по-добре да си поръчват "еспресо" т.к. "кафето по шведски" едва ли ще ги задоволи.
Алкохола и цигарите в Швеция са много скъпи, дори и за местните стандарти. Бутилка вино струва около 20 EUR и повече.
Швеция е на едно от първите места в света за качествено пречистване на водите. Чешмяната вода е годна за пиене без необходимост от преваряване, така че не се изненадвайте, ако в бара или ресторанта ви сервират чаша вода направо от чешмата.
В Швеция са популярни кафенета на самообслужване: меню - сандвичи, салати, кебапи и известната печена херинга. В градовете разбира се има и много сладкарници и кафенета, един от най-любимите местни ритуали е "Fika" - закуска с чаша кафе в компанията на приятели или колеги. Навсякъде ще намерите и храна за вегани и вегетарианци. Традиционните ястия е по-добре да опитате в заведенията от типа "Värdshus ": там е вкусно и не твърде скъпо. Азиатските ресторанти работят най-вече по системата на шведска маса. Обяд в кафене на средна цена би струвал 100-200 SEK, вечеря в ресторант - от 500 SEK на човек.
Забележителности и атракции
Основните красоти на Швеция от естествен произход са: суровата тундра на Лапландия, островите на Ботническия залив, зелените хълмове на запад, скалите Норботен, красивите езера.
Културните забележителности са разположени предимно в големите градове: Малмьо, Гьотеборг и Стокхолм. Запознаването със столицата трябва да започне с посещение на Кралския дворец: ефектната сграда с 4 фасади съдържа луксозен интериор и интересни експозиции. Най-впечатляваща е Кралската оръжейница „Livrustkammaren“с колекция от бижута, дрехи, оръжия и други артефакти от различни епохи. Друга туристическа Мека е Вадстенското Абатство, основано през 14-ти век. Прекрасно място за разходки е елегантния квартал Гамла Стан с музеите на открито Скансен и Миллесгарден.
Най-красивата сграда в Малмьо е Кметството с ренесансовата фасада, издигащия се над града силует на небостъргача "Тернинг Торсо", очарователна църква на Карл и величествения замък на Малмьо, заобиколени от Кралския парк. В Гьотеборг заслужават внимание парка Лисберг, Музеия на изкуствата, сградата на Операта и разположените в околността Елвсборгска крепост и замъка Гуннебу. Между другото, шведските замъци заслужават отделна обиколка: Gripsholm, Калмар, Йоребру – една анимирана приказка без преувеличение.
9 неща, които трябва да направите в Швеция
  • Да се повозите на историческия трамвай по крайбрежната улица Страндвеген в Стокхолм;
  • да пресечете Гета - канала, който свързва Гьотеборг и Сёдерчёпинг, за да видите красивото езеро Венерн;
  • да се разходите в Сундсвал - "каменния град", наподобяващ музей на открито;
  • да посетите летните спектакли на Дротнинхолмския придворен театър с оригинални декорации от 18-ти век;
  • да се впуснете в пътешествие във времето с екскурзия до най-красивите замъци в Швеция;
  • да запознаете децата с оживелите герои на Астрид Линдгрен в музей "Юнибакен";
  • да се възхитите на гигантския снежен човек и да хапнете в единствения в света "МакСки" (ексклузивен аналог на "МакДрайв" за скиори), докато се пързаляте по склоновете на Селена;
  • да се насладите на шведската сьомга: сурова или печена, според ващия вкус;
  • да актуализирате гардероба си в търговски център "Емпория" в Малмьо, и в същото време да видите как изглежда отвътре "вдлъбнатината" на известната фасада.