Стокхолм

Стокхолм (Stockholm) - столицата на Швеция, удивително живописния град със "северна красота". Като всяка европейска столица, в допълнение към забележителностите и музеите, може да се похвали с изобилие от кафенета с удивително вкусни ястия, магазини на шведски дизайнери, както и голямо разнообразие от хотели и богат нощен живот.
Градът е основан преди повече от 700 години, днес се простира върху 14 острова в студеното Балтийско море, свързани с 57-моста. Но въпреки това, почти всички основни забележителности могат лесно да се стигнат пеша.
Какво да опитате
Не можем да си представим опознаването на чужда култура и манталитет без дегустация на местни ястия. Това важи с пълна сила за скандинавските народи, чиято кухня има свои собствени характеристики, дължащи се на географското местоположение.
В менюто на ресторантите в Стокхолм и в дневния хранителен режим шведите винаги присъства риба. Тя е предпочитан продукт и знаят как да я сготвят, пои доста необичайни за нас начини. Херинга, цаца, сьомга, треска се задушават, мариноват, пекат и предлагат д различни сосове. Най-интересни са gravlax (сьомга в марината) и  lutefisk  (изсушена бяла риба, напоена с луга).
От месните ястия си заслужава да опитате специалитети от еленово месо. Разбира се в Стокхолм се предлагат и свинско и говеждо месо, но такова разнообразие от храни от месо от това благородно животно едва ли може да се намери някъде извън Скандинавия. Еленовото месо, както и рибата, често се сервира със сос от червени боровинки.
Забележителности и атракции
Има много исторически, архитектурни и културни забележителности в центъра на Стокхолм и околностите му. Ако отивате на екскурзия е необходимо внимателно да планирате маршрута навреме, за да посетите възможно най-много интересни места. Само музея "Васа" може да отнеме няколко часа, а в "Скансен" да прекарате целия ден.
В стария град Gamla Stan се намират Кралския дворец, много красиви църкви, живописни тесни улички, магазини, ресторанти и кафенета. Към двореца се отнасят и Оръжейната палата и Съкровищницата. Въпреки това, най-голяма атракция за туристите е ежедневната смяна на караула, който е един завладяващ спектакъл. В допълнение, в тази част на града се намират Музея на Нобел и Рицарския дом.
Старинни интересни къщи от 18-20 век може да видите по бреговете в квартал Нормалм и на островите Сёдермальм и Кунгсхольмен.
Остров Шеппсхолмен е известен с многобройните си музеи: тук е Музеят на модерното изкуство с една от най-добрите колекции на 20-ти век, както и Архитектурен музей, който се намира в същата сграда. В допълнение, на острова си заслужава да посетите някоя от изложбите на сдружение "Шведска форма" или Източноазиатския музей. На съседния остров Бласиехолмен се намира Националния музей с първокласна колекция от скандинавска и европейска живопис и скулптура, както и постоянна изложба на шведски дизайн.
Парковия остров Park Royal Djurgården предлага забележителности и добро настроение за цялото семейство. Тук се намира етнографския музей под открито небе Скансен с известната миниатюра на историческа Швеция. Също интересен е музей "Васа" с кралския боен кораб и най-любимия Музей за най-важните туристите - "Юнибаккен " - света на приказките на детската писателка Астрид Линдгрен. В два от бившите частни дворци на острова днес се помещават художествените галерии "Prince Eugene Waldemarsudde" и "Thielska Galleriet". И двете са известни с колекции на северната европейска живопис и скулптура от края на 19 - началото на 20 век. Има и още един музей – Северния, посветен на културата и историята на Северна Европа.
Неотдавна в столицата бе открита красива панорамна площадка, която се намира в така наречената "Глобуса на Ериксон" - гигантска сферична сграда в южната част на Стокхолм (закрит спортен и развлекателен комплекс). Атракцията Skyview издига посетителите до най-високата част на сградата (130 м) в стъклена гондола със сферична форма. Пътуването отнема 20 минути, в гондолата могат да се настанят 16 души.
7 неща, които трябва да направите в Стокхолм
да видите „Момчето, загледано в луната", за да сте сигурни, че ще се върнете пак в този приказен град;
да поседнете до шведския поет Нилс Ферлин, или по-скоро до неговата бронзова статуя на улица Кларабергсгатан ;
да се разходите по най-тясната улица в Стокхолм - Мортен Тротзиг;
да намерите къщата на Карлсон;
да се повозите на метрото и да откриете най-красивите станции;
да разгледате града града по вода;
да опитате херинга със сос от червени боровинки или пушена сьомга.