Зьогнефиорд

Sognefjord - най-дългият фиорд в Норвегия и втория по дължина в света. Намира се на около 350 км северозападно от Осло и на 170 км северно от Берген.
В допълнение към естествената красота, която се вижда от борда на круизния кораб, трябва да обърнете внимание и на забележителностите на сушата. По бреговете са разположени живописните села Балестранд, Ферланд, Флом, Лердал и отдалечения Сколден. Ферланд е отправна точка за екскурзии в националния парк със същото име и ледника Нигардсбреен. Тук се намира Музея на ледниците с интересна експозиция, която разказва за този природен феномен.В Лустер е интересната дървената църква Урнес, построена в типичния стил на Норвегия - от вертикално изправени дървесни стволове.
Лердал е центъра за сьомга в Норвегия. Тук може да научите всичко за тази забележителна риба, дегайли за развъждането й в импровизирани водоеми (в крайградски езера например) и дори да видите популацията през стъклото на аквариума. За феновете има дори научно-популярен филм за сьомгата.
В аквариума Балестранд можете да видите не само сьомга, но и други студенокръвни обитатели на водите на Sognefjord.