СКАНДИНАВИЯ

Ледове и вулкани, фиорди и викинги, Нобелова награда и Нилс, Северна Европа, или така наречената Скандинавия, в много отношения е една уникална земя. Стандартът за универсалност - от прословутите шведски семейства да магазините "ИКЕА", порядъчността и истински издръжливия дух на севера, регион с един от най-високите стандарти на живот в света, чиито граждани демонстрират буквално феноменални примери за щастливо обезпечени старини, както и произтичащите от това дълголетие, наследство от суровата северна природа в цялата й пронизително ледена красота, родина на истински мъже и войнствени жени, както и на съвременни крале и кралици - всичко това са скандинавските страни. За да я почувствате с цялата си душа, представете си поле със зряла пшеница, спящо под млечната мъгла на утринната слана: топлина, уют, лед, изобилие, величествена красота и издръжливост – това е Скандинавия, най-северната част на стария свят.
Накратко към Северна Европа се причисляват европейските страни разположени на студените морета - Балтийско, Норвежко и Северно (за разлика от топлото южно Средиземноморие и западната част на Атлантическия океан). Това са Норвегия и Швеция, които си делят територията на Скандинавския полуостров (или образно казано, тялото на "тигъра" заедно с предните лапи), Финландия (неговата опашка и задните крака), както и Дания и "откъснатата" от континента Исландия. Тези държави са близки не само географски, но имат обща и доста дълга история, която започва от готите и викингите, които са бродели из дивите простори на полуострова без да познават граници.
Говорейки строго географски към този район спадат и няколко архипелага, като: Фарьорските, Шетландските, Оркнейските и Хебридските, така че в Скандинавия има условия и за "островен" туризъм.
Северна Европа примамва туристите с прекрасна природа (гейзерите на Исландия, вулкана с полетата от застинала лава и аромат на сероводород), с достатъчно на брой интересни исторически забележителности - от жилищата на първобитните хора да средновековни градове и катедрали с футуристичните творения на съвременни архитекти, както и забележителните "ски курорти" - не с френско-италианска атмосфера на златен усет, а със северна щедрост и гостоприемство. Много популярни са круизите в норвежките фиорди - тесен живописен залив с кристално чиста вода и почти отвесни склонове, покрити с гори. Но тези, които не могат да си представя живота без водни пространства, препоръчваме круиза по Балтийско море, който акостира в северните пристанища с посещение на скандинавските
столици.