Рига

Столицата на Латвия е разположена на бреговете на Рижкия залив, където река Даугава се влива в него. Рига впечатлява, както с историческите си забележителности и архитектура, така и със забавленията, които се предлагат на чужденците. Рига е голям град, който притежава емоционална атмосфера и изисканост. Със зашеметяваща архитектура в стил Ар деко, енергичен нощен живот и разнообразни ресторанти, съветският мрак на града е заменен с балтийски оптимизъм. Рига е била управлявана от руснаци, поляци, германци и шведи и всички те са оставили своя следа в града.
Старият град на Рига (Vecriga) е включен е в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Като център на търговията през Средновековието, населяван от заможни търговци града той се отличава с великолепието при строителството на къщи, гилдии и църкви.
Църквата "Св. Петър" е знакът на Рига. Това е една от основните архитектурни забележителности на Стария град. Построена е през 13 век, но е възстановявана много пъти, защото е била разрушавана или от природни бедствия или от окупационни войски. Ако се качите на платформата до шпила на църквата, ще може да се насладите на панорамна 360° гледка към Рига от високо и да направите невероятни снимки за спомен.
Катедралният площад (Doma Laukums) и Катедралата заемат централна роля в живота на града. Строителството и започва през 13 век от покорилият Латвия Тевтонски орден, а самата Катедрала е впечатляващо свидетелство за вековната германска доминация. През следващите векове са извършени многократни реконструкции, превръщайки сградата в любопитна смесица от стилове – романски, готически, бароков и други. По стените на църквата са окачени многобройни паметни плочи, в чест на победите на средновековните латвийски владетели.
На няколко минути пеша на североизток от Катедралния площад е Къщата на котките. Наречена е така заради скулптурите на котки на покрива. Собственикът на къщата поръчал да се поставят котките след като са му отказали членство във Великата Гилдия, чиято сграда е отсреща на улицата. Първоначално, котките са били разположени със задницата си към сградата на Гилдията и с вдигнати опашки. Тъй като Великата Гилдия счита това за обида го дава под съд и печели делото, така че котките са завъртени в лице към улицата.
Църквата "Св. Спасител" е построената от британски търговци.  Британците изградили храма на площ от около 30 фута, която покрили с британска земя. За целта използвали баласта от корабите с които пренасяли стоки. По време на социализма църквата е била превърната в дискотека.
Къщата на Черноглавците е интересната сграда, която се намира на южната страна на площада. Великолепната готическо-холандска ренесансова сграда е изградена за да бъде дом на търговци и моряци и получава името си от техния покровител Мавриций, или Маурис, обрисуван обичайно като въоръжен мъж. Сградата е полуразрушена по време на Втората световна война. Изцяло е реставрирана през 1995 г.
Замъкът на Рига е построен от германските рицари през 1330 г. Сградата е изцяло обновена през 15 век. След като шведите превземат крепостта те изграждат допълнителни просторни крила. Реконструкцията и разширението и продължават и през 17-19 век. През 1938 г. Латвийското правителство определя замъка за своя резиденция. Днес това е официалната резиденция на Президента на Латвия.
Шведската порта е построена през 1698 г. Тя е единствената запазена порта на старите крепостни стени, които за жалост са почти изцяло разрушени през 19 в при разширението на града и създаването на нови пътиша.
Барутната кула (Pulvertornis) е изградена през 14 век, като част от отбранителната система на града, за съхранение на барут. Тя е единствената запазена кула от 18-те издигали се на крепостните стени. По стените се виждат руските гюлета останали от атаките през 16-17 век. По време на съветското управление тук започват да се провеждат различни експозиции, представящи военната мощ на комунистическите държави. Днес тук се помещава Музея на войната, с експозиция от оръжия датиращи от 13 век до днес.
Музеят на окупацията е идеалното място, където да се запознаете със съвременната историята на Латвия. Построен е през 60-те години на 20 век, от руснаците като Музей на революцията до Катедралният площад. Скоро след независимостта обаче е преустроен. Това е е един от най-добре замислените проекти и добре подредените исторически музеи в Европа. Неговата изчерпателност е необикновена, взимайки всичко от латвийските партизански, нацистки и съветски униформи до пропагандни плакати, от шахматни фигури, направени от желязо и дърво до покъртителни, написани набързо бележки, хвърлени от влаковете от депортираните до Сибир.
Рига се развива бурно в края на 19 и началото на 20 век и нараства по население и богатство. Най-видимата останка от този разцвет може да бъде видяна в неговата архитектура: градът има една от най-големите колекции от сгради от стила Ар Нуво в Европа. Alberta Iela, на север от Esplanade и Kronvalda Park, е най-красивата улица, където можете да разгледате тези архитектурни съкровища. Много от сградите са проектирани от Михаил Айзенщайн - бащата на филмовия режисьор Сергей.
Освен архитектурни забележителности градът предлага и спокойни разходки с лодка. Според една от легендите Рига е "отгледана" от пясък и вода. Кулите на града се оглеждат във водите на р. Даугава. Пристанището на града сякаш те кани за дълго пътешествие към нови светове, реката дава спокойствието на разходката с лодка, а НОА - плаващата галерия събира почитателите на съвременното изкуство. Корабът е закотвен в средата на реката и там се събират традиционно художници, музиканти и писатели.