Регенсбург

Регенсбург е стар и много живописен немски град, разположен при сливането на две реки - Дунав и Реген, при най-северния завой на река Дунав. Пристанището на града е най-голямото дунавско пристанище в Германия и начален пункт на канала Рейн - Майн - Дунав. На изток от града започва Баварската гора. Градът е столица на регион Горен Пфалц и седалище на епископа на Римокатолическата църква. Днес в града живеят около 157 234 души, по данни от 2014 година, с което се нарежда на четвърто място като най-гъсто населен град в Бавария (след Мюнхен, Нюрнберг и Аугсбург). Старият град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
През годините Регенсбург е бил седалището на баварските херцози и днес е най-старата митрополия в Германия. Може би, в цялата страна, е трудно да се намери друг такъв град, който е запазил средновековната си красота почти непокътната.
Гордостта на Регенсбург е катедралата на Свети Петър, построена в готически стил и украсена с бронзов кръст и кристал. И със сигурност достоен за внимание е каменния мост над река Дунав, в непосредствена близост до който има малка гостилница, открита за изхранване на строителите на моста, която тя работи и до днес.
Градът е толкова стар, че е трудно дори това да се осмисли: историята му започва приблизително в 79 пр.н.е. Първоначално е имало крепост, построена като наблюдателен пост, след това става военна крепост на цялата провинция, а по-късно се превръща в столица на баварските херцози, след което получава имперски статут и се превръща в един от най-богатите градове в Германия. Любопитно е, че с промяната на статута, градът често сменя и името си.
Кухня и ресторанти
В допълнение към интересната история и архитектура на Регенсбург, можете да удовлетворите и малко по-прозаичните си интереси, като например да отидете в най-старата баварска гостилница «Historishe Wurstkuche» (в превод "историческа кухня за наденици") и опитате отличните баварски колбаси с кисело зеле и местна бира. Интересен е факта, че гостилницата е открита през 12-ти век за строителите на каменния мост и вече няколко стотин години привлича жителите и посетителите на града.
Разбира се, това не е единственият приличен ресторант, в града има изобилие от тях и всеки един предлага на своите гости както международно меню така и ястия, типични за традиционната баварска кухня. Ще Ви бъде трудно да се откажете от посещението на поне една от многочислените бирарии, защото бирата за баварците - това не е просто напитка, а е въпрос на национална гордост. Е, как да не изпиете няколко глътки гордост? В допълнение към бирариите, Регенсбург е известен и със своите прекрасни кафенета.
Казват, че първите кафенета в Германия са се появили за първи път тук, и в продължение на много десетилетия те привличат посетителите със завладяващ аромат на прясно сварено кафе.
Развлечения и забележителности
Основната и най-разпознаваема туристическа забележителност е каменния мост, който е свързан с мистериозната легендата. Архитектът искал неговото творение да бъде наистина перфектно и затова направил сделка с дявола да му помогне. Но когато конструкцията на моста била към своя край, архитектът нарушил условията на договора, за което и платил: дяволът решил да унищожи моста. Но това не се случило, мостът се извил, но устоял на натиска и останал на мястото си. И така от 12-ти век до днес този прекрасен мост се издига над Дунав, един от шедьоврите на световното мостово строителство със смели технически решения за своето време.
От 13-ти до 15-ти век е строено старото кметство, което е представлява комплекс от сгради. Това не е само архитектурен паметник, именно в сградата на Кметство през 15 век официално е обявено разпадането на Римската империя. В сградата е имало и зловеща "стая за отговори", където били разпитвани закононярушителите.
Днес тук се помещава мрачния музей на изтезанията със забавни и романтични имена на експонати, но романтично настроение липсва.
В стария град се намира и огромния дворец, който в продължение на много години е принадлежал на княжеската династия Турн унд Таксис. Дворецът е заобиколен от огромен парк, който сам по себе си е пълноценна атракция.
Катедралата на св. Петър – това е гордостта на Регенсбург. Построена в готически стил, катедралата е не само украшение за града, но и център на духовния му живот. Трябва да се отбележи, че катедралата е строена почти 600 години. В допълнение към катедралата, в града има голямо брой църкви, най-забележителна от които е енорийската църква на Улрих XIII и римската базилика (построена през 12-ти век), която по необясними причини е наречена Шотландски манастир.
Като цяло, Стария град – това са повече от хиляда различни по вид, стил и предназначение къщи. Докато се разхождате из улиците му - едно от многото удоволствия, които може да получите в този самобитен, много чист, елегантен, проспериращ град, е безкрайно да се възхищавате на сградите, цветните градини, дворовете, корабите, които са акостирали край бреговете на река Дунав.