Потсдам

Потсдам се намира в източната част на Германия, на брега на река Хавел и няколко езера, само на 20 км югозападно от Берлин, столица e на федералната провинция Бранденбург.
Бившата резиденция на пруските крале, Потсдам е известен най-вече като град на дворци и градини, които не остават незабелязани от ЮНЕСКО през 1991 г., когато целия град е включен в списъка на световното културно наследство.
В Потсдам са събрани около 150 обекта, строени между 1730 и 1916. Това са парковете Сан-Суси, Новата градина, Бабелсберг, Глинике и Пфауенинцел с дворците, разположени на тяхна територия, както и двореца и парка Закров с църквата на Спасителя, двореца и парка Линдстед, руската колония Александровка, Белведере на хълма Пфингстберг, Императорската железопътна станция и обсерваторията в парка Бабелсберг.
Историческият център на града се смята Стария пазар. Новия пазар на Потсдам датира от 17-18 век. Той е един от най-добре запазените барокови площади в Европа. От градските укрепления в Потсдам са оцелели три порти: Малката Бранденбургска врата, Науенската врата и Ловната врата.
В Потсдам се съхраняват най-големите колекции от картини изложени в галерията Сан-Суси. Повечето от колекциите са с произведения от времето на барока, маниеризма и ренесанса. Представени са също и италиански и фламандски художници.
Двореца и парка Сан-Суси (Sans Sousi, "безгрижен") се счита за един от символите на града и е главната атракция на Потсдам. В парка се намират няколко архитектурни обекти - летния дворец, построен в стил рококо в 1745-1747 и новия дворец в стил пруски барок, строен в периода 1763-1769 г. , който се счита за най-големият дворец в Потсдам. Между дворците на територията на Сан-Суси има храмове, павилиони, многобройните скулптури, ботаническа градина и историческа мелница. Двореца Оранжерия, разположен на хълмовете между Клаусберг и Двореца Сан Суси, е проектиран през 1851-1864 GG. в италианския бароков стил.
На територията на двореца и парка "Нова градина" се намира Мраморния дворец в стил класицизъм, двореца Цецилиенхоф, не голяма пирамида, сфинкс от египетския портал на оранжерията и обелиск.
В парк Бабелсберг впечатляват двата двореца и високата 46 метра кула Флатов, с прекрасна панорамна гледка към града. В Бабелсберг се намира квартал Ткацки и църквата Фридрихскирхе, построена през 1751г. за протестантите в Бохемия.
Дворец Линдстед е построен в стил късен класицизъв в периода1858-1860 г.. Потсдам има и холандски квартал, построен специално за преселниците през 1733-1740, по поръчка на крал Фридрих Вилхелм I. Днес квартала се намира между Науенската врата и църквата Свети Петър и Павел.