Петербург

Санкт Петербург е разположен в северозападната част на Русия в делтата на река Нева, на Финския залив на Балтийско море.
Градът е основан от Цар Петър Велики на 27 май 1703 г. като Петроград и е столица на Руската империя до 1917 г., когато след Революцията столица става Москва. През периода 1924-1991 г. градът е наричан Ленинград. В Петербург са запазени многобройни исторически сгради, величествени църкви и дворци от отминали епохи. Историческият център на Санкт Петербург е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световното Културно Наследство.
Населението на Санкт Петербург е 4,88 млн. души (2010), а градът се простира върху площ от 1439 кв.км. Той е вторият по големина град в Русия след Москва и трети в Европа след Лондон. Санкт Петербург е и най-северният милионен град в света.
Климатът на града е влажен, океански и сравнително мек за географската ширина. През по-голямата част от годината дните са облачни, слънчевите дни са средно 62 дни в годината. Зимите са студени, с ветрове и снеговалежи, като средната температура на най-студените месеци – януари и февруари достига до -13°C и -12°C.
Средната температура през най-топлите  месеци май, юни и  юли е 18- 20°С.
Санкт Петербург - най-северният от големите градове на планетата. Той е разположен на паралела на Аляска и южния край на Гренландия, на брега на Финския залив. Природата там е сурова през зимата, но и приказна, романтична през пролетта и лятото, особено по време на прочутите бели нощи, които настъпват към 25 - 26 май. Тогава залязващото Слънце се спуска зад хоризонта не повече от 9 градуса и вечерният сумрак се слива с утрото. Най-въздействащи са от 10 до 22 юни, когато денят е с най-голяма продължителност (18 часа и 35 мин). Белите нощи завършват на 16 - 17 юли.
Белите Нощи се  превърнали в своеобразен символ на Санкт Петербург и през тези месеци се провеждат разнообразни фестивали и празненства.
Наричат го още Северната Венеция, защото близо 90 реки и канали с обща дължина 300 км и повече от 100 езера и 42 острова вписват невероятната си живописност и хармония в архитектурния облик на 300-годишния град.
По брой на архитектурни шедьоври и музеи Петербург заема едно от първите места в Европа. Запазени и до днес те създават неповторимата красота и атмосфера на руската столица. Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Историята блика от всяка стена, а цветовете и величието на сградите не могат да бъдат описани. Сътвореният от Петър I Велики „Прозорец към Европа”, който е свидетел на революцията, променила света, си възвръща имперския блясък. В историческото му сърце се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и зрелищни църкви. Музиката, изкуството и литературата пък са в неговата душа.
Историческият център на Санкт Петербург, често наричан открит архитектурен музей, е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световното Културно Наследство през 1991 г.