Нюрнберг

Нюрнберг е втория по големина град в Бавария. В продължение на векове Нюрнберг е смятан за неофициална столица на Свещената Римска империя и резиденцията на германските крале, през 19 век е бил център на индустриалната революция в Германия. По време на бомбардировките на съюзническите сили през Втората световна война целият град е превърнат в руини.
След Втората световна война, Нюрнберг е избран да бъде домакин на Трибунала за военни престъпления, известен като Нюрнбергски трибунал. По-късно, след внимателно реставриране, почти всички основни сгради, включително замъка и древни църкви в Стария град са възстановени. Днес Нюрнберг се гордее с красива архитектура и оживена атмосфера, особено с притока на туристи през летните месеци и по Коледа.
Река Pegnitz разделя Стария град Нюрнберг на две части - северна и южна Sebalder Alstadt Lorenzer Altstadt. Главната търговска зона на града е най-южната част на Lorenzer Altstadt. Има три главни търговски улица, водещи от кулата Weißer Turm до цълквата St. Lorenz.
В Нюрнберг, определено трябва да опитате Нюрнбергските печени наденички Bratwürste, които в повечето ресторанти се сервират с кисело зеле и картофено пюре. Луксозните ресторанти сервират Saure Zipfel - наденички на скара в лучено-оцетен сос с пресен хрян и хляб, а по уличните сергии продават Drei im Weggla - същите наденички в питка хляб. Друг традиционен местен деликатес се смята джинджифиловия хляб Lebkuchen.
В стария град интерес представлява средновековната Нюрнбергска крепост и градската стена, квавтал Burgviertel със сградите оцелели след бомбардировките по време на Втората световна война, най-старата от големите градски църкви - църквата Св Sebald (Sebalduskirche), средновековната църква Свети Лоренц (Lorenzkirche).
През 2000 г., в чест на 950-то годишнина на бившия императорски град Нюрнберг, е създадена така наречената "историческа миля на Нюрнберг", което е популярен туристически маршрут. Тя преминава през най-важните забележителности на Стария град: Градската стена, църквата Св Марта, църквата Санта Клара, сградата на митницата, църквата Свети Лоренц, къщата Nassauer Haus в готически стил и болницата Свети Дух в Heilig-Geist-Spital на брега на река Pegnitz.
Любителите на музеи ще бъдат заинтересовани от най-големият музей на изкуството в немскоговорящите страни Germanisches Nationalmuseum; Музея на трандпорта; Новия музей. Музея Mittelalterliche Lochgefängnisse, който е средновековна тъмница от 14-ти век с инструментите за изтезания, както и Spielzeugmuseum музей с голяма изложба на дървени и метални играчки, кукли, къщи за кукли и образци на железниците.