Норвегия

Родината на викингите – Норвегия, Ви кани да се насладите на суровата северна романтика: да плавате на круиз по фиордите, да поседите под северното сияние или да се разходите из меланхоличния Осло. Националните паркове, пътя на троловете и отличния риболов – всичко това е Норвегия.
Земя на фиорди, ледове и полярни сияния, Норвегия е може би най -"героичната" страна по целия свят. Тук се раждат предимно Викинги и Валкири, за които нищо не е пречка: студа, непроходимите гори, суровата северна природа. В допълнение, жителите на Норвегия имат дори маниакално желание към опасни (впоследствие славни) действия. Фритьоф Нансен например, едва 27-годишен младеж, тръгва на ски от родната Норвегия през почти цяла Гренландия, след което води експедиция до Северния полюс и открива нови райони по пътя. А не по-малко известния син на Норвегия - Тур Хейердал не само, че прекарва цяла една година като Робинзон на необитаем остров в Маркизкия архипелаг, а и прекосява Тихия океан от Южна Америка до Полинезия (нито повече, нито по-малко от 8000 km!) - и то на един примитивен сал. Тайната на успеха, която споделят жителите на Норвегия, може би най-добре е казана от Хейердал. "Граници?" - казва той, "Чувал съм, че те съществуват, но никога не съм ги виждал."
За туристите Норвегия е интересна с живописните фиорди, както и с най-уютната столица на Северна Европа - Осло, с отличните ски курорти и полярната екзотика, вкусната и обилна кухня, интересните музеи и отличната инфраструктура. Но най-важното с което може да се похвали Норвегия е неописуемата атмосфера на сърдечност, зачитане на индивидуалността и искреното желание гостите да харесат нейните сурови, но очарователни северни земи.
Гордостта на страната са живописните фиорди с тесни и дълбоки заливи и с високи стръмни скалисти брегове.
Столица - Осло (Осло).
Популярни сред туристите места – Берген (Bergen), Трондхейм (Trondheim), Ставангер (Stavanger), Флом (Flom), Нарвик (Narvik),Тромсе (Tromso), Олесун (Ålesund).
Ски курорти: Хемсдал, Трисил, Лилехамер, Хафел, Гейло, Квитфел, Холменколен.
Кухня и ресторанти
Най-добрите ястия от националната кухня на Норвегия са - лакс (пържена или пушена сьомга), скариди, пушена изсушена треска, норвежко козе сирене (включително Braun cheese с вкус на варено кондензирано мляко), китово месо.