Холандия

Най-честата асоциация, произтичаща от думата Холандия е: стара мелница, пъстри лалета, "легализиран" канабис, улицата с "червените фенери" и забавните дървени обувки. В действителност Холандия е много повече от изброените стереотипи. Това е една от най-красивите държави в Западна Европа с необичаен характер, много замъци и древни градове. Холандските градове имат невероятната способност да ви накарат да се влюбите в тях - в уютния Ротердам или малко старомодната Хага, в художествения Лайден, историческия Утрехт или изискания Делфт - всеки пътник се чувства добре дошъл.
"Суровоядците" от всички възрасти считат за чест да вкусят творенията на известните местни майстори на сирена. Накратко, очарованите от Холандия всеки ден стават все повече и повече - и добавяйки към това присъединяването към "Армията на любовта" - ето това е Холандския свободен дух!
Столица е Амстердам, а известни "туристически" градове са: Хага, Делфт, Харлем, Лайден, Ротердам.
Археолозите с пълна увереност и достоверни доказателства твърдят, че първите хора в страната са се появили преди около 250 хиляди. Откритите находки, в частност кралската гробница в Ос, потвърждават, че в периода на желязната епоха на територията на днешна Холандия изкусно се е обработвало желязо: в гробниците са открити интересни неща, като железен меч, украсен с ивици от злато и корали.
През 1-ви век част от територията на Холандия е завладяна от римляните. Те налагат твърди правила, което е причина за недоволства и бунтове, но, в същото време, и за строежа на много пътища и крепости, прокарването на първите канали, които по-късно стават важни транспортни артерии.
През 3-4 век в страната се заселват франки и сакси, а фризите владеят северния регион. В 5 век е сформирана Франкската държава, която впоследствие влиза в състава на империята на Карл Велики, която до 1648г. отново е под властта на римляните. Икономическото развитие на Холандия започва да набира скорост през 12-13 век. Появяват се и забогатяват нови градове, развиват се търговията и занаятите.
През 17-ти век за първи път в страната са внесени лалета, които в буквалния смисъл на думата, я омагьосват. Много хора започват да се занимават с отглеждането на цветя и се опитват да сътворят нови сортове. Тъй като понятието „селекция“ не е било познато в онези времена, късмета спохождал малцина, което довело до доста сериозни проблеми. Манията по лалетата както започнала така и приключила, но и до днес, това цвете е един от символите на страната.
В историята на Холандия има и страница свързана с търговията с роби. През 17-ти век Амстердам е най-голямото пристанище в Европа, от който започвала търговия, донесла значителни приходи в страната. 18-ти век е периода на икономическа стагнация в страната и политическата нестабилност.
През 1806, Наполеон Бонапарт създава Кралство Нидерландия, което не съществува дълго. След краткия Наполеонов период Холандия отново става независима държава. На 3 ноември 1848г. е обявена новата конституция на страната, с което значително се ограничава властта на краля.
20-ти век е времето на две жестоки войни за Европа, което не подминава и Холандия. По време на Първата световна война страната успява да запази неутралитет, но по време на Втората световна война, Германия многократно атакува Холандия, нанася удари по нейните градове и ги принуждава да капитулират. През 1949 г., Холандия става една от основателките на НАТО, икономиката на страната се развива с бързи темпове, направени са важни промени в социалната и културната област.
Холандия е известна със своите сирена. През пролетта всички местни любители на рибата се побъркват на тема херинга: именно това е сезона, в който тя е най-вкусна и готова за консумация според холандците. От алкохолните напитки местните предпочитат водката от хвойна, която наричат "Jenever". Херинга се продава навсякъде в малки павилиони, изчистена и готова за консумация. Холандците ядат херингата без хляб: хващат с една ръка опашката, и наклонили глава, отхапват смело. Не пропускайте да опитате, няма да съжалявате!