Малмьо

Малмьо е център на провинция Сконе (Сконе) и един от най-богатите земеделски райони на Швеция. Това е малък и много приятелски град, където почти всичко е в непосредствена близост. Неотдавна града е "завладял" земя от морето и на нея са построени нови квартали с интересна модерна архитектура. В допълнение града има и собствени плажове: в Риберсборг, Сиббарпе, Клагскхамне и Сканиабадет. Величественния мост Йоресунд, открит през 2000 г., свързва Малмьо с датската столица - Копенхаген (докъдето може да се стигне само за 20 минути).
Кухня и ресторанти
В провинция Сконе е разпространена питателната храна - печена гъска, пушени змиорки и яйчен пай. Повечето ресторанти, кафенета и заведения за хранене в града са около площад Мьолевонгторет (Möllevångstorget). Заслужава си да се отбиете и в Темпо или Метро - стилни и популярни ресторант с разумни цени (обяд около 70 SEK).
В района Вастра-Хамнен препоръчваме ресторант Twisted Torso , който се намира в подножието на небостъргача Tёrning Torso. Неговата концепция с бяло, черно и „обърнато“ (Twisted) меню привлича много любители на кулинарното изкуство. В допълнение, най-известните ресторанти Salt & Brygga, Smak ( разположени в художествената галерия), Бистро Trappa ner , Bloom и Årstiden («време на годината").
Забележителности и атракции
Старинния център на Малмьо - малък и уютен, е разположен около площадите Стура Торет (Stora Torget, «Големия площад"), Лила-Тор (Lilla Torg , «Малкият площад"), Густав Адолф (Gustav Adolf ) и Дейвид Хол (David Hall) ,
В района на Вастра-Хамнен (Västra hamnen, «Западно пристанище") е главната атракция на града - 190-метровия небостъргач Tёrning Torso (Turning Torso, «обръщащия се торс"), проектиран от легендарния испански архитект Сантяго Калатрава. В допълнение в този район можете да се насладите на прекрасна гледка на моста Йоресунд (Öresund Bridge , 8 км) и крайбрежието на Дания.
Малмьо е известен с многобройните си паркове: Слотспаркен (Slottsparken, Дворцовия парк) е открит през 1900 година; до него се намира още по-стария Кингспаркен (Kungsparken, Кралски Парк). Пилдамспакен (Pildammsparken) е популярна паркова зона за разходки и пикник. Тук се намира и Розовата градина на кралица Силвия, Градината на чувствата, Цветното авеню на принцеса Маргарета и красивите "градински стаи". В Тредгордспалетен (Trädgårdspaletten, «Градинска палитра") в района Куладал (Kulladal) в южната част на града, има интересна тропическа оранжерия с езерце с костенурки, живи папагали и тропически птици.
Нощния живот в Малмьо обикновено завършва около 3 часа сутринта. Повечето клубове и ресторанти са разположени около площад Лила Тор, който през лятото се превръща в една вечеринка под открито небе. Популярни клубове са: Bodoni, Slakthuset ( «Massacre", най-големия дансинг в Скандинавия), сантилитър & грам, Classic Etage.
Музеи
Малмьо - градът на изкуството, има няколко музеи и галерии от световна класа. В Двореца на Malmöhus (Malmöhus Slott) са най-известните музеи на града: Художественния (Malmö Konstmuseum ), Градския музей и Музея по естествена история. Обединяващата ги организация "Музеи Малмьо" включва също Морския музей и Музея на науката и технологиите, както и няколко други.
Художествената галерия (Malmö Konsthall ) притежава една от най-големите колекции на съвременното изкуство в Европа. В допълнение, в града има около 50 интересни галерии.