Лайпциг

Лайпциг - най-големият град на провинция Саксония, разположен в източната част на Германия. Всяка година градът е домакин на множество специализирани пазари и изложения на открито, което е и причина да носи името "Messestadt", в превод "панаирен град".
Лайпциг става известен и като града на героите поради водещата му роля в демократическата революция от 1989. А в Лайпциг някога са живяли Бах, Шуман, Вагнер, Менделсон и Гьоте, който пише тук много от ключовите сцени на "Фауст". Лайпциг е известен в цяла Германия с първокласните опери и концерти на класическа музика.
Кухня и ресторанти Лайпциг
Трябва да опитате тортите Lerchen от сладко тесто, тестените топки с извара Quarkkeulchen, кифлите Reformationsbrötchen, които се продават само през октомври, зеленчуковото блюдо Leipziger Allerlei, в превод "Всичко от Лайпциг ". Традиционна Саксонска кухня се сервира в ресторантите Apels Garten или в Barthel’s Hof на Hainstraße
Развлечения и забележителности във Ваймар
От забележителностите във Ваймар ви предлагаме да разгледате St. Thomas Church (Томаскирхе), построена през 14 век в готически стил и световно известна с "хора на момчетата", воден от Йохан Себастиан Бах в продължение на 27 години. Пред църквата се намира паметника на Бах и музея, посветен на великия композитор.
Исторически интерес е църквата Свети Никола, най-старата и най-голямата църква в Лайпциг; сградата на Старото кметство, строена през 16 век в стил Ренесанс, където днес се помещава Градския исторически музей. Зад сградата на Общината е сградата на Борсата в бароков стил.
На улица Goldschmidtstraße 12 е къщата, в която е живял композитор Феликс Менделсон, а на улица Inselstraße 18 - къщата на Роберт Шуман.
Лайпцигския зоопарк е известен с най-големия аквариум в Европа.
Битката на народите при Лайпциг
Един от символите на града се счита паметника Битката на народите, най-големия паметник от този вид в Европа, построен в памет на известната битка на 16-19 октомври 1813. Това е най-голямото сражение по време на Наполеоновите войни и най-голямата битка в световната история до началото на Първата световна война – в нея участват над 500 000 души. Френският император Наполеон Бонапарт претърпява поражение от обединените сили на Шестата коалиция. Паметникът представлява 100 метра висок монумент, на върха на който има панорамна площадка с прекрасен изглед към Лайпциг и околностите.
За любителите на изкуството интерес представляват многобройните музеи на Лайпциг - Музея Граси, Музея на модерното изкуство (Galerie für zeitgenössische Kunst) и Музея за изящните изкуства (Museum Der Bildenden Künste).
Впечатлява и Природонаучния музей Naturkundemuseum. В Лайпциг има и необичайни музеи като Музея за история на психиатрията (Sächsisches Psychiatriemuseum) и Музей на кафе Zum Arabischen Coffe Baum.
Най-важното събитие в Лайпциг е Международния панаир Leipziger Messe, един от най-старите панаири в света. Фестивала на готическата музика и изкуство Wave-Gotik-Treffen е най-големият в Европа.