Краков

Краков - бившата столица на Полша и един от най-красивите градове в Европа. В Стария град, разположен в кръг около парк Планта, се намират няколкостотин от най-ценните архитектурни паметници. През 1978 г. Краков е включен в списъка на градовете защитени от ЮНЕСКО. Нищо чудно – тук се намира най-известният замък Вавел - резиденция на полските крале и владетели (10-16 в.). Разположен е на хълма над Висла, преустройван многократно през вековете, днес замъка е образец за многообразието на европейските архитектурни традиции, смесица от романски и готически стил с ренесанс.
За да разгледате града е достатъчно да се изкачите на някоя от панорамните площадки, например на някой от хълмовете. Най-достъпен за посещение е хълма Костюшки (входна такса). От тук може да видите кулата на замъка в Тинце и хълма Пилсудски, Стария град и Нова Хута, а в ясен ден - дори и Татрите. Може да се разходите сред Волската гора до зоологическата градина, а след това да се отбиете и в манастира на Камедулите.
Волската гора е истинска гора в чертите на града. Тя е толкова голяма, че е по-добре да се движите с карта, т.к. е много вероятно да се загубите в нея. Природна забележителност в гората са „скалите Паненске“, на една от които се намира скулптурата на Богородица. Тези скали имат своя интересна легенда, а за да я научите си струва да посетите Краков поне веднъж.
Любопитно е да знаете, че в параклиса и манастира на Камедулите, жените се допускат единствено до параклиса и то само 20 пъти в годината, през останалите дни могат да влизат само мъже и то само в определени часове.
Всички пътища в Краков водят до Пазара - централния площад на града и най-голям пазарен площад в Европа, заобиколен от каменни къщи и дворци. В центъра са бившите търговски щандове, обединени в една сграда (на горния етаж е картинна галерия на Националния музей на Краков), а в югоизточния край на града се намира параклиса св. Войцех, в който днес се помещава Археологическия музей.
На Пазарния площад се намират още параклиса Св Барбара, кулата на кметството, където се помещават част от Историческия музей на града и театъра. Също така и готическия параклис на Дева Мария, известен в цялата страна с изработения от липово дърво олтар на Вита Ствош, който се смята за най-ценния готически олтар в Европа.