Измир

Измир (Смирна, с предградията 1.5 млн. ж.) е разположен край Измирския залив на Егейско море.
Той е най‐голямото износно и второ след Истанбул вносно пристанище на Турция. Древната Смирна е основана от фригийския цар Тантал. Наследник е на античния Ефес, който се е намирал на 80 км на юг от Измир. В него е бил храмът на Артемида, изгорен от Херострат,. В който е била златната статуя на богинята Артемида.
Измир е трети по големина град в Турция. От 1927 г. в града се провежда международен панаир. Символ на стария град е Часовниковата кула край морето, построена през 1901 г.
От крепостта Кадифе кале се разкрива прекрасна панорама към града и залива.
В града и близките му околности има около хиляда големи и малки фабрики. Една от най‐старите фабрики е англо‐белгийската за килими, открита през 1885 г. Произвеждат се велосипеди, хладилници, перални, фрез‐машини, оръжия, боеприпаси, торове, цимент, бои, лакове, лекарства, стъкло, хартия, платове, чорапи.
Измир е изходен пункт към древните Троя и Бергама, където през 1877 г. е открит олтар на Зевс от IIв. пр. н. е., чиито детайли са пренесени и сглобени в берлинския Пергамон музеум. Между големите природни забележителности на Западен Анадол е Памуккале, на 22 км от гр.
Денизли. Това е истинско природно чудо. Това е млечнобял сякаш замръзнал водопад с километри ширина, който се спуща на тераси към низината. Калцитът и травертинът са отложени от течащата топла минерална вода (35 градуса). Варовиковите образувания блестят като лед и имат белотата на памук и затова народът е нарекъл мястото Памуккале.