Истанбул

Истанбул (İstanbul) е сред най-големите градове в света и един от най-посещаваните градове на Турция. Стратегическото му разположение на два континента /Европа и Азия/, на историческия път на коприната между Черно, Мраморно и Средиземно море, предопределя израстването му до днешния световен мегаполис.
Историята започва с древния Византион, последван от столицата на Източната Римска /Византийска/ империя - Константинопол, за да достигне водещо място в Османската империя като Стамбул или Цариград.
Днес наброява около 20 млн. жители и е най-големият град в Турция, търговско-финансов, промишлен, бизнес и културен център на страната. Търговията е на световно ниво, оттук започват всички нови тенденции, а нощния живот кипи от двете страни на Босфора - около площад Таксим в европейската и в квартал Бейоглу от азитската страна.
Пешеходната разходка около джамията Султанахмет (известна още като Синята джамия), площад Таксим и музеите, ще ви пренесе във времето на кръстоносци и султани, дворци и хареми. Ще имате възможност да усетите ежедневието в пъстротата от магазини в Европейската част на града, да направите "пазарлък" на Капалъ чарши или Египетския пазар, да се полюбувате на гледката към Златния рог докато пиете чаша чай или турско кафе в някое от кафенетата по крайбрежната улица.
В Истанбул е седалището на Вселенския патриарх, ръководител на източноправославната
църква. В кв. "Фенер" е желязната българска църква "Св. Стефан", а срещу нея са някогашното българско училище и метох.