Ермитаж

В Ермитажа се съхранява една от най-богатите колекции от произведения на изкуството в света – повече от 3 млн експоната. Музеят е един от най-големите и стари в света, а колекцията му включва произведения на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рубенс, Рембранд, Пикасо, Матис и други известни творци.
Посетителите могат да се насладят на богата колекция от египетски, гръцки и римски антики, бижутата на руските императори, бижута на Фаберже, както и най-голямата колекция от антични златни предмети от Източна Европа и Западна Азия.
Колекцията на Ермитажа води своето начало от личната колекция на Петър Велики, който закупува множество творби при пътуванията си в Европа. Неговите наследници обогатяват колекцията с покупки от частни колекции на западноевропейски аристократи  и когато Николай ІІ се качва на трона той притежава най-голямата колекция произведения на изкуството в Европа. След Революцията през 1917 г. музеят е отворен за посещения, а колекцията е допълнена от творби на съвременни творци. Днес Музеят е разположен в пет отделни сгради.