Хелзинки

Хелзинки е разположен на брега на залива, известен със своя чист въздух и красива природа, в съчетание с интересната "северна" архитектура. Основана през 1550 г., "дъщерята на Балтийско море" става столица през 1812 г. и през този период е преустроена от руските царе като един вид миниатюрно подобие на Санкт Петербург. Всъщност, това е и ролята която изиграва града в множеството филми по време на Студената война.
Въпреки статута си на столица Хелзинки е един спокоен град. За някои, дори твърде много. Много от туристите, които избират да празнуват Нова година в Хелзинки, често изпитват разочарование: празника започва и завършва в полунощ. Всички се поздравяват и се прибират в къщи. Затова и самотно момиче може без притеснение да седи до късно в бара и да се върнете по средата на нощта в хотела. Да, Хелзинки е тих и спокоен град.
Развлечения и забележителности
Забележителностите в Хелзинки са концентрирани в центъра - в радиус от няколко километра от жп гарата и пристанището Катаянокка. В допълнение към архитектурните красоти, финландската столица привлича туристите с различни музеи, изложби и фестивали. Почти една трета от града е заета от "зелени" площи, паркове и площади - затова е лесно да се диша, а естествената красота е едно хармонично допълнение на градския пейзаж.
През 1812 г. Александър I провъзгласява Хелзинки за столица на княжество Финландия и в града започва мащабно строителство. Център на новата столица става Senaatintori - Сенатския площад.
Първата издигната сграда на площада е Сената, настоящето седалище на правителството на Финландия. Срещу него е Университета, старата сграда на който изглежда като огледално отражение на Сената.
На ъгъла на Сенатския площад е разположена Университетската библиотека, входа на която е свободен за всички. Сред нейните посетители има особено много слависти, които идват тук от цял свят, за да работят с уникалната колекция от славянска литература, събрана в библиотеката благодарение на Александър I, по заповед на който тук е изпращано по едно копие от всяка книга, издавана в Руската империя.
Но архитектурния доминант на площада със сигурност е белоснежната лютерианска катедрала Tuomiokirkko. Централният купол, построен от Енгел, е заобиколен от четири по-малки – дело на неговия ученик Ернст Лорман, след смъртта на архитекта. Статуите на дванадесетте апостоли са декорирани в стила на Исакиевския събор в Санкт Петербург. От площада към катедралата води високо стълбище със стръмни стъпала, от средата на което се открива панорама към пристанището. В центъра на площада е паметника на Александър II около който има четири символични фигури - Закон, Мир, Образование и Работа. Основната заслуга на руския цар пред финландците е легализирането през 1863 г. на финския език, за което са му благодарни и до днес. Сенаторския площад е център на всички градски мероприятия - фестивали и младежки концерти на открито.
7 неща, които трябва да направите в Хелзинки
разгледайте подземния Sveaborg;
опитайте местни специалитети от пазара "Kauppatori";
вижте панорамата към града от виенското колело;
послушайте тишината в параклиса на едноименния площад Narinkkatori;
повозете се на трамвай-бара;
нахранете чайките на Сенатския площад;
пожелайте си желание на магичното пето стъпало на катедралата.