Хайфа

Хайфа – най-големият пристанищен град в Израел и един от най-красивите градове на източното Средиземноморие се издига величествено над морето сред зеленината на градини и гори. Хайфа (от арамейски – Красивия бряг) е град, в който съжителстват мирно евреи, християни и мюсюлмани. Градът е считан и за център на бахайската вяра. Бахаите по цял свят са обединени от обща житейска философия, подчинена на високи морални ценности, съвременно мислене и ангажираност в служба на обществото. Те също са поклонници на Красотата и Хармонията във всичките й форми и функции. Най-високо над Хайфа се издига златния купол на храма Бахай, искрящ от лъчите на слънцето и заобиколен от великолепните Бахайски градини. Градините са едно райско място, което събира в себе си красота, хармония и спокойствие и през 2008 г. са включени в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно
наследство. Създаването на уникалните градини отнема 10 години труд и грижа, четвърт милиард долара и усещането за красота на десетки хора, архитекти, ботаници и дизайнери. Създателят на храма е арх. Фариборс, който създава и „Храма на Лотоса” в Ню Делхи. Самите градини се разполагат на 18 тераси, които като цветен водопад се спускат по хълма, за да "потекат" в подножието като бавна и спокойна река. Те пресичат пътя и разпиляват пред смаяния поглед на всеки съзерцател композиции от растения хармонично подредени в прекрасен гоблен от багри и красота. За да стигнете от единия край на градините до другия, през всичките 18 тераси, трябва да изкачите или слезете по над 1000 стъпала (по-добре е да влезете през входа на върха на градините. Така ще се насладите на спиращата дъха гледка от самото начало). Но въпреки това нито една крачка няма да ви се стори уморителна заради гледката, която се разкрива пред и зад вас. Красиви цветни мозайки, статуи, фонтани, шадравани, мраморни парапети и арки, беседки и спокойни алеи, покрити с малки бели камъчета, обхождат градините и разкриват пред погледа ви магията на красотата и хармонията.
Църквата  Стела  Марис
Днес църквата и манастирът Стела Марис са най-голямата туристическа забележителност в Хайфа и като цяло в тази част на страната. Уникалната църква Стела Марис (Church Stella Maris) е световният център на Християнския орден на Кармелитите в Израел.
Историята на храма Стела Марис започва през ранния 17 век. През 1627 година Кармелитите получават правото на собственост над върха на планината Кармил и на една тайна пещера, където се предполага, че са се крили. Първоначалното строителство на храма започва в средата на 17 век, но сегашният облик на църквата Стела Марис се дължи на реставрационните процеси през 18 век. Преди това териториите около обителта стават френски, в резултат на което Храмът Стела Марис и земите в района му често са назовавани като френски квартал, а също и „Френски Кармел”.