Хага

В западната част на Холандия се намира Хага - древен град, основан през 1230 г., резиденция на кралския двор, град на изкуството, дворци и плажове. Самият град може да се нарече уникална атракция. Центърът разполага с няколко отлични музея, луксозни имения, площади и паркове пълни с цветя. Кралските дворци дават на града особен чар. Хага, въпреки че се смята за град на замъци и музеи, е същевременно и невероятно модерен благодарение на главоломно растящите небостъргачи.
Основното събитие в града се счета Кралската нощ, която се състои на 29 срещу 30 април. В тази нощ градът не спи, има концерти, навсякъде цари атмосфера на забавление и радост. На следващата сутрин започва "Денят на кралицата", когато всички излизат на разходка облечени в оранжево. Пикът на празненствата е пристигането на кралицата за сесията на парламента в златна карета, придружена от гвардейци. Празникът на кралицата неслучайно се провежда в Хага, защото тук са всички министерства, парламента, резиденцията на кралицата, чуждестранните посолства, както и 150 международни организации. Всичко това придава особен блясък на Хага, които се чувства още с пристигането в града.
Център на града и политическия живот на страната е замъка Binnenhof, където заседава парламента и се намира кабинета на министър-председателя. Но това не е толкова важно, Binnehorf е уникален архитектурен ансамбъл на старинен замък, в който се намира грандиозната "Зала на рицарите", от където всяка година кралицата официално открива сесията на парламента. Като цяло, залата впечатлява със своята шикозност и е чудесен пример за готическа архитектура от 13-ти век.
В Хагската гора е резиденция на кралицата. Още един дворец на кралицата – Noordeynde, се използва за официални церемонии, а през лятото е отворен за туристи.
В самия център на града се намира известния музей Морицхаус, построен през 17-ти век за принц Йохан Мориц Насауски. Любителите на изкуството ще оценят това място, защото тук е една от най-добрите колекции на холандската живопис от Златния век. Музеят представя портретисти като Антон ван Дайк и Якоб ван Кампен и майсторите на натюрморти Вилхелм ван Елст и Балтазар ван дер Аст, жанрови сцени от Джерард тер Борха, Питър де Хоха.
Търсачите на силни усещания могат да посетят музея на изтезанията Gevangenport, който се намира пред портите на затвора. Може би е интересно да споменем, че тук се разиграва сложна афера, която провокира Александър Дюма да напише романа "Черното лале".
В Хага се намират офисите на много международни организации. Един от най-ярките представители е Световния Дворец, построен в два стила в средата на 20-ти век. Първоначално сградата е приемала представителите на Организацията на обединените нации. Днес тук заседава известния съд в Хага, които разрешава световните проблеми. Самото споменаване на институцията се свързва с решаване на проблемите по мирен и справедлив начин.