Германия

Федерална република Германия се намира в центъра на Европа. Граничи с девет съседни държави: Дания на север, Белгия, Люксембург и Франция на запад, Швейцария и Австрия на юг и Чехия и Полша на изток. Територията на Германия е 357,000 квадратни километра, население около 80 милиона (от които повече от 6,5 млн. чужденци). Германските пейзажи са изключително разнообразни и атрактивни. Ниски и високи планински вериги се редуват с плата, хълмове, езера, както и широко отворени равнини.
Германия се състои от 16 федерални провинции. Територията й винаги е била разделена, но в продължение на векове географската карта често се е променяла. Най-важните промени настъпват в резултат от Наполеоновите войни в началото на 19 век, Австро - Пруската война от 1866, Първата и Втората световни войни. В следствие на последната, Германия е окупирана и разделена, а Прусия - най-голямата територия в Германия, премахната. Федералните провинции в настоящата им форма са създадени предимно след 1945 г., въз основава на взаимната принадлежност по територии и формирането на историческите граници. Преди обединението в Германия има единадесет провинции, които са създадени в бившите западни окупационни зони. В периода 1946 – 1957 г. те приемат демократичната конституция. В съветската окупационна зона, на територията на по-късно наречената Германска Демократична Република, са създадени пет провинции, съобразени отчасти със старите традиции, но през 1952 г. правителството на ГДР премахва тази структура и въвежда централизирано административно управление. Малко след "мирната революция" през Октомври 1989 г. се заговори за възстановяване на бившите източногермански провинции. В резултат на първите демократични избори от 18 март 1990 г., се взе решение за повторно установяване на пет федерални провинции, въз основа на съществуващите такива до 1952 г. На 03 октомври 1990 г. Германия е обединена и петте новосъздадени провинции (Бранденбург, Мекленбург - Предна Померания, Саксония, Саксония - Анхалт, Тюрингия), официално стават част от Федерална република Германия, а източната и западната част на Берлин отново се сливат в един град.
Населението на Германия (по данни от 2016 г.) е около 81,294,482 души. Средната гъстота на населението от около 231 души. / km². Гъстотата на населението в източната част на страната (бившата ГДР) е по-ниска, отколкото на запад. Етнически групи: германци - 93%, австрийци, чехи, поляци, сърби. Германците са много точни и прецизни хора, известни със своята пословична педантичност. Отношенията им понякога изглеждат странни за нашите разбирания. Така например, много германци отделят децата си, веднага след като те навършат 14 години, и от тази възраст децата живеят отделно. Родителите дори могат да не се интересуват от това как точно живеят децата им (въпреки че е много индивидуално, това не би изненадало никого). Ако децата искат да посетят родителите си, определят им предварителен час, преди който не е прието посещение. Те дори могат да решат да не ги пуснат в къщи и това би се приело без обиди. Но и възрастните родители обикновено не живеят с децата си. Много от тях, както са изживели живота си сами, ако имат достатъчно пари, често се настаняват в старчески домове, където живеят с издръжката от пенсиите си. Това не е никак евтино удоволствие и се дължи на увеличените разходи за живот на пенсионерите с всички произтичащи от това последици. Германската точност се свежда до това, че дори в един малък град, където по улицата минава една кола на 10 минути, не е позволено пресичане на червен светофар. На съвсем безлюден улица дисциплинирания германец ще стои на кръстовището и ще чака зелената светлина. И ще бъдат много изненадан, когато чужденците пресичат както им падне, поради липса на елементарни навици. Велосипедите са едно от предпочитаните транспортни средства по улиците на малките градове – движението е по специално настлани и маркирани за целта велоалеи. Тези писти са между тротоара и пътното платно, ярко оцветени и по тях е разрешено предвижването само с велосипед, НЕ и за пешеходци. Дори и ако няма велосипед на разстояние от няколко километра. Такава е германската педантичност. Спестяванията за пенсия започват от първата работа. Толкова, колкото имат възможност. Ето защо, ако няма непредвидени ситуации, те имат освен нормалната пенсия една допълнителна специална сума, натрупана в продължение на цял един живот. Много често това е една добра сума, затова по целия свят пътуват възрастни и много възрастни германски туристи, които си позволяват голяма част от това, от което са се отказвали на младини.
История. До края на V век пр.н.е. на територията на днешна Германия няма държава. Едва след победата на франкския предводител Кловис над римляните, той създава кралство, което включва голяма част от Галия и югозападна Германия. Карл Велики обединява в своята империя саксонски, баварски, рейнски, франкски и други територии. След смъртта му империята се разпада, а източната й част се превръща в Германска империя.
Фридрих I Барбароса, в средата на XII век, разширява значително границите на Германската империя чрез един успешен брак и няколко войни. В началото на XVI век в Германия настъпва разделение по религиозен признак. Това е времето на Мартин Лутер. В резултат на Тридесетгодишната война (1618 - 1648) Германия е разделена на няколко десетки княжества и кралства, най-влиятелна от които е Прусия.
В резултат на няколко успешни военни кампании и международни преговори пруския канцлер Ото фон Бисмарк фактически възстановява Германската империя и обявява краля на Прусия - Вилхелм I за германския император (Кайзер). Германската империя достига своя разцвет през 1914. След поражението през Първата световна война и унизителния Версайски договор от 1919 г., страната загубва част от земите си и е осъдена да плати огромни контрибуции. През 1919 г. Германия е обявена за република и според конституцията, приета във Ваймар, е наречена Ваймарска република. Ваймарската република съществува до 1933 г., когато нацистите вземат властта и обявяват формирането на Третия райх. По време на управлениета на Хитлер, Германия ремилитаризира Рейнска област, обединява Австрия, част от Чехословакия. На 01 септември 1939 г. с нападението над Полша, Германия започва Втората световна война, в която също претърпява поражение. През 1945 г. Германия е окупирана от съюзническите войски и е разделен на четири зони. Три от тях: френска, британска и американска основават по-късно Федерална Република Германия, а съветската зона – Германска Демократична Република. През 1949 г. Германия е разделена на две държави, а Берлин – на две зони.
Двете германски държави съществуват до 3 октомври 1990 г., когато са обединени Източна и Западна Германия. На 20 Юни 1991г. Берлин става столица на обединена Германия, въпреки че президентът и правителството продължават да работят в Бон. Прехвърлянето на администрацията от Бон е завършено до 2000 г. Едно от основните събития от началото на деветдесетте години, след обединението беше пълното изтегляне на руските войски през август 1994 г. Американците също изведоха две трети от своите войски през 1994 г. Германия е член на Организацията на обединените нации и всички нейни специализирани агенции, на Европейския съюз, НАТО, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Държавно устройство: демократична парламентарна федерална република. Държавен глава – президент, ръководител на правителството – федерален канцлер, законодателен орган - федералния Бундестаг.
Немска кухня. Храната и напитките в Германия спадат към строго пазените традиции. Независимо дали закусвате (известната "brottsayt"), вкусно обядвате или се наслаждавате на романтична вечеря - винаги ще се срещнете с добрите традиции на немската кухня. От аромата на приготвената храна хората стават по-близки, пада напрежението от деня. Немската национална кухня е качествена, еднакво обичана и ценена както от чужденците, така и от местните жители. Земята, горите и водите са източник на продукти от най-високо качество. Приготвени с любов, те се превръщат в истински кулинарен празник. Наричат тези лакомства "Shmankerl", което със самото изговаряне ви кара да ги опитате. Запознаването с ресторантьорството в Германия заслужава едно специално пътуване за целта. Влиянието на съседните Италия, Австрия и Бохемия са създали много ястия със специален нюх. Епохата на Наполеон оставя своите следи в германските тигани, от което разбира се, се възползва немската кухня. Тук ще намерите ресторанти за всеки вкус и бюджет. Любезните собственици много често предават знанията от поколение на поколение, традиция – която е една от основните гаранции за високо качество на обслужване на разумна цена. И като безплатно приложение в много ресторанти Ви очакват необичайни дизайнерски зали, напомнящи за даден исторически или културен период. В Баварските бирарии предлагат на посетителите домашно приготвени ястия. Пържено свинско с хрупкава коричка, кнедли и зеле, известните бели наденици със сладка горчица и бретцели (гевречета посипани със сол) - това са само някои от най-известните наименования в менюто. В гастрономическия храм на Алфонс Шубека "Вагинг-ам-Зе'" (Юго - Източна Бавария), сервират на гостите патица, кнедли, приготвени от тесто за бретцели или пухкави кнедли, от тесто със заквасена сметана. Във Франкония ще имате възможност да опитате най-добрите колбаси – като например прекрасните, дебели колкото пръст нюрнбергски печени наденички. Между другото, Нюрнберг е по-известен с пикантните ароматни джинджифилови бисквитки. Те са особено популярни по време на коледните празници. Със заслужена слава се ползват и франконските вина. Гордостта на Швабия и Баден-Вюртемберг са супата с пелмени, ястията със зеле и традиционните тестени ястия (Spätzle, Maulhaschen и Schupfnudeln). В цял свят е известна шварцвалдската пушена шунка, но не по-малко оценени са и баденските лучени пайове. Перфектно допълнение към тези ястия са чудесната водка и вино, които приготвят в този слънчев район на Германия. В Хесен, който се намира на север, все още с удоволствие консумират любимия зелен сос, възхваляван още от Гьоте. Този сос се приготвя от най-малко девет вида трева, и е особено добър с говеждо и аспержи. За лакомства в Рейнска област се считат маринованото телешко, картофената салата, ръжения хляб, картофените палачинки и ябълковия сос.
На Коледа улиците на Кьолн се изпълват с аромат на бадемови бисквитки (Spekulatius), а в съседния Аахен коледния специалитет са не по-малко ароматните бисквитки Printen. Кухнята на Вестфалия съблазнява с вкусни ястия от месо, нежна шунка и сладкиши. Зелето и колбасите Pinkel са чудесно допълнение към бременските задушени меса. След него не е зле да изпиете нещо загряващо, като кимионовата водка "КОТ", също произвеждана в Бремен. На брега на Северно море и Балтийско море преобладават рибните ястия. В Хамбург предлагат супа от змиорки, печен морски език, херинга, скариди и много разновидности на пушена риба. В Долна Саксония е прието на масата да се сервира ястие от овнешко месо, Heidschnuckenbraten, което завършват с Rote Grütze (изключително студено ягодово асорти със сметана). В Любек задължително трябва да опитате марципан. При пристигането си в Берлин, не пропускайте възможността да надникнете в кафене "Кранцлер" на търговската улица Kurfürstendamm, където ще Ви нагостят с малки кьонигсбергски кюфтенца от месо и вкусни сладкиши. Известният деликатес на Саксония е Leipziger Allerlei (ястие от зеленчуци и скариди). Коледните сладкиши на Дрезден - 'Christ-stollen' и 'Baumkuchen' са познати в цял свят. Тюрингия е известна със своите кнедли, които се консумират, по препоръка, с гъше месо. В Ерфурт в ресторант "Линдерхоф" ще Ви предложат вкусна скара от печени меса (Rostbratel) в бирен сос и палачинки с лучено-картофен пълнеж.
Магазини в Германия. Във всички средни и големи градове в Германия ще намерите супермаркети на три основни фирми: «Kaufhol», «Karstadt», «Hertie». Първата компания поддържа най-ниските цени, а последната - най-високи. На етикетите на дрехите в Германия е посочен размер «Grosse», тегло «Weite», височина «Wuchs», цена «Preis». В края на всеки сезон има разпродажби в магазините «Der Ausverkauf». Табели «preiswert», «reduzeirt» означават, че цените са намалени. Всички продукти в Германия се облагат с данък добавена стойност (15% от цената на стоката). Магазини в Германия затварят сравнително рано. От понеделник до петък универсалните магазини отварят между 9 и 10 ч, и затварят между 18 и 20 ч. Има и "удължен" ден в четвъртък, когато всички големи супермаркети са отворени до 20 часа. В събота магазините са отворени до 16 часа, а по време на 4-те седмици преди Коледа, обикновено до 18 часа. Магазини за хранителни стоки започват работа от 7 сутринта.
Бакшишите в Германия представляват около 10% от общата сметка. Възможно е редовните клиенти в кафенето (дори и това да е за трети път през деня) да бъдат изпращани с безплатна чаша "едно за из път"