Гент

Споменавайки Белгия най-напред се сещате за "трите стълба на местния туризъм" - Брюксел, Брюж и Антверпен. В такъв случай, е необходимо да помислите отново - и ще си спомните за Гент. Този град е уникален архитектурен комплекс, в центъра на който се намира Катедралата св. Бавон (16 век) с изящни стенописи и стъклописи. Тя съхранява и известния шедьовър на Ян Ван Ейк "Поклонението пред Агнеца." Гент е известен и с оживения студентски живот, изобилието от заведения, отличните музеи и уютната атмосфера на средновековен град.
Катедралата св. Бавон е част от така наречените "три кули на Гент". Другите две са кулата -камбанария и църквата Свети Николай. В центъра на града се намира един от неговите символи - моста Свети Михаил, който преминава над канала Лис. Тук са и Наблюдателната кула и закрития пазар Lakenhallen. Друга забележителност в града е замъка на графовете на Фландрия. В него се помещава музея на историята на затворите с впечатляваща колекция от средновековни инструменти за изтезания.
Любителите на пешеходните разходки из града ще намерят още много интересни неща в Гент: например, пешеходна улица Veldstraat, където стари къщи и частни имения от 18-ти век са в съседство с модни магазини. В непосредствена близост до града се намират замъците Laarne, Van Oydonk и Vondelgem, които са служили през годините за защитата на Гент.