Емирган

парка Емирган е един от най-големите обществени паркове и се намира на хълм в европейската част на Истанбул.
Историята му датира от времето на Византийската империя, когато е бил парк с кипарисови дръвчета, известен като Kyparades или Кипарисова гора. В средата на 16 век носи името Feridun Bey Park /на името на собственика на земята, османския велик везир – Nişancı Feridun Bey/, а през 17 век султан Мурат IV предоставя земята на парка на Emir Gûne Han /персийски командир, който предал на султана обсадения замък без никаква съпротива и го последвал в Истанбул/. Така парка получава новото си име „Emirgûne“, променено по-късно на „Emirgan“. През 60-те години на миналия век в Емирган специално е създадена градина с лалета, с цел съживяване на традицията за отглеждане им, а от 2005 година тук се провежда Международния фестивал на лалето или Lale Zamanı.
Площта на днешния парк е 470,000 m2, заобиколен е с каменни стени, а от северната му страна се открива прекрасна гледка към Босфора. Срещат се над 120 вида растения – бор, кедър, дъб и разбира се десетки цветя.
Паркът е осеян с павирани криволичещи алеи, зелени склонове покрити с цветя и многобройни масички и пейки за пикник и отдих. Има детски площадки и три дървени павилиона, носещи имена според цвета им – Бял /beyaz/, Розов pembe и Жълт /sarı/ кьошк, които са реставрирани в традиционната османска архитектура.
Розовият павилион (Pembe Köşk) е на два етажа и се намира близо до централния вход на парка. В сградата има действащо кафе и ресторант на бюфет.
Белият павилион (Beyaz Köşk) е в центъра на парка. Двуетажната сграда в нео-класически стил функционира като кафене със сенчеста тераса през деня, а вечерта се превръща в ресторант с типична турска кухня. Под павилиона има изкуствен водопад и езеро с лебеди.
Жълтият павилион (Sarı Köşk) е просторно дървено жилище, построенo през 1871-1878г., като къща за гости и ловно имение за почивка. Сградата също е на два етажа, в архитектурата на традиционната турска къща, с панорамна гледка към Босфора.