Ейлат

Ейлат е най-южния град в Израел и пристанище на Червено море, разположено в залива Акаба. Районът на залива се поделя между Израел, Египет и Йордания. Населението е окол 50 хил. души. В Ейлат има клон на университета Бен Гурион.
Ейлат, както и Акаба е популярна дайвинг дестинация. Кораловият риф е защитена зона с дължина близо 11 км, а гмуркането е възможно целогодишно поради добрите условия – близост на рифа до брега, постоянна температура от 21-25°C, без подводни течения и прозрачни води, които позволяват видимост до 20-30 метра. Интересни места за гмуркачите са останките на корабите Сатил и Йатуш, пещерите, Градината на морските змиорки, „Раят”, „Амфитеатърът” и „Масите на Нептун”. Популярна атракция е Делфиновия риф, където в естествена среда можете да плувате с делфините и да наблюдавате естествения им ритъм на живот, който включва игри, хранене и дори отглеждане на родените в рифа малки делфинчета. Делфините в рифа не са задържани на принципа на морските зоологически градини, а са резултат от експеримент, който цели да потвърди, че при контакта си човекът и делфинът могат да развият връзка на базата на любопитството, играта и спонтанното взаимодействие. Изградена е и обсерватория за подводни наблюдения.
Ейлат е красиво, чисто и спокойно място с прекрасни усволия за почивка и забавления – луксозни хотели, изискани магазини и заведения и много зелени площи.