Делфт

Делфт - истински музей на открито. Сгушен между Хага и Лайден, града е известен като "абсолютния център на" Холандия. Историческият център на Делфт е запазен от времето през 17-ти век.
Съществува мнение, че пазарния площад на Делфт със 109-метрова камбанария на Новата църква (Nieuwe Kerk) е най-красивия в страната.
Делфт е известен по цял свят със своите исторически паметници, повечето от които са създадени през 16-ти и 17-ти век, живописните канали, които отразяват древните сгради, както и бяло-сините плочки, украсявали камините и печките в дворците на руските императори.
Една от основните атракции на града е двореца Принсенхоф (Prinsenhof). Музея, в който са събрани освен колекции от картини на майстори от 16-17 век също и сбирки от порцелан и сребро, първоначално е бил манастир, а по-късно резиденция на принц Уилям I Орански по време на борбата му срещу Испания.
Близо до двореца се намира на 75 метровата готическа Стара църква (Oude Kerk), строена в края на 13-ти век на мястото на дървената църква св. Вартоломей. Старата църква е построена на принципа на базилика в готически стил с незабравими витражи от Юпа Ниолос, възстановявана многократно но известна преди всичко със своята кула, отклонена на няколко метра от вертикалата. През 17 - 19 век, в църквата са поставени трите най-мощни орган и камбаната "Бурдон". Днес старата църква се провеждат богослужения и концерти на орган.
На пазарния площад е другата готическа базилика, построена през 14-ти век - Новата църква (De Nieuwe Kerk). Църквата е гробница на членове на оранската династия. В криптата под мавзолея на Уилям I Орански, който е погребан през 1584г., е положено цялото кралско семейство. В допълнение, в църквата е погребан и един от най-известните граждани на Делфт - Хуго Гроций, епитафията на мраморната плоча гласи: "Чудото на Европа, благословен мъдрец" Църквата е отворена за посетители и функционира като религиозна сграда и музей.
На пазарния площад се намира и кметството, построено през 17-ти век в стила на холандския ренесанс. Кметството е построено на мястото на графски затвор от Средновековието, но оттогава е останала само една кула. Преди в сградата се помещава гилдията на златарите, сребърните бижутери и аптекарите, днес е преди всичко, историческо място, където жителите на Делфт сключват граждански брак.
Заслужава да отбележим, че Делфт е първият град в Холандия, в който се строят укрепления за защита от нападения. До днес е оцеляла само източната порта, построена в началото на 15-ти век. Паметникът е изработен в готически стил, украсен с красиви куполи с кули. Вратата, отваряла някога пътя към древния град вече e част от културното наследство на Холандия и колоритен архитектурен шедьовър на Делфт.