Мъртво море

Мъртво море е безотточно езеро в западната част на Израел, в което се влива река Йордан. Граничи със Западния бряг (на р. Йордан) и Йордания. Най-ниската точка от земното кълбо на сушата е бреговата ивица на Мъртво море. Разположено е на 378 м под морското равнище и има площ от около 1020 кв. км. Мъртво море е дълго около 76 км, широко 18 км, като най-дълбоката точка е на 400 м.
Езерото е разделено на две части - северна, която е и по-дълбока, и южна - по-плитка (едва 6 метра), в която се намират и големи стълбове сол, приличащи на айсберги. През лятото температурите там достигат 50°C и водите на р. Йордан и няколкото по-малки потока се изпаряват бързо, оставяйки утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс на дъното на езерото. През по-влажните зими в Мъртво море се вливат ежедневно над 6,5 милиона тона вода, но около 7 милиона тона вода се изпаряват. Минералите обаче не се изпаряват и съдържанието на солите във водата се увеличава. Солеността на водата достига до 330 промила (за сравнение солеността на Черно море е около 17 промила). При тази соленост в морето няма условия за живот на риба или други морски организми, и затова са го нарекли “мъртво”. В древността са го наричали Солено море, Източно море, Морето на Арабах. В края на 20 век е установено, че все пак има живи организми – малко бактерии и микробни фунги.
Съдържанието на водата на Мъртво море се определя като уникално, поради високите нива на магнезиев хлорид, калиев, натриев, калциев и амониев бромиди, както и голямо количество микроелементи. Тук има комбинация от цели 21 минерала, като 12 от тях не могат да бъдат открити в друг морски басейн по света. Заради по-високата плътност на водата от тази на човешкото тяло, на практика човек не потъва, а остава на повърхността.
Ниво на водата на Мъртво море непрекъснато спада (с около 1 метър/годишно), а южната му част вече е пресъхнала с изключения на зоната, в която има изградени акведукти за извличане на минерали. Причината е, че единственият водоизточник на Мъртво море е река Йордан, а водата от нея се източва за питейни и производствени нужди и от Израел, и от Йордания. Еколози прогнозират, че до 2050 г. ако водното му съдържание продължава да се понижава езерото ще изчезне.
Уникалното минерално съдържание на водите на Мъртво море му е донесло славата на целебен извор. Огромен брой туристи идват, за да се потопят във водите, за които се смята, че лекуват кожни, дихателни и заболявания на костната система. Факт, известен и в миналото на Аристотел, Савската царица, цар Соломон и Клеопатра. Популярна процедура за разкрасяване е мазането на лицето и тялото с тъмната кал от бреговете на морето. Днес по бреговата ивица са построени модерни хотелски комплекси и лечебни клиники, които предоставят на туристите широка гама от услуги и лечебни процедури.