Копенхаген

В целия свят Копенхаген е известен като града на Ханс Кристиян Андерсен, затова и символа на датската столица е паметника на Малката русалка. Това е най-посещаваният град, не само в Дания, но и в цяла Скандинавия. Той е разположен в залива и оттук лесно може да стигнете до Стокхолм и Осло, както и до Германия, Холандия и Полша.
Копенхаген е много компактен и удобен град, почти няма небостъргачи, а много стари къщи, паркове и крайбрежни улици. В центъра на града е една от най-дългите пешеходни улици в Европа - Строгет. В Копенхаген пешеходци и велосипедисти се чувстват много удобно: половината от населението се движи на две колела, като общата дължина на велоалеите е повече от 400 км. През пролетта и лятото тук се провеждат редица от културни събития: Фестивал на Нощното кино, Джаз фестивал и известния Карнавал в Копенхаген.
Какво да опитате
Настоящия хит в датската кухня е сандвича наречен "smorrebrod". Има над 700 рецепти за неговото приготвяне. Основните съставки са: ръжен хляб, намазан с масло, парчета риба или месо, зеленчуци и домашна майонеза. Сандвичите обикновено са многопластови, консумират се на обяд като отделно ястие.
Датската кухня е формирана под влиянието на немската и скандинавската, като включва традиционно високо калорични, питателни и простички блюда: свинско печено с червено зеле, херинга със сос, салати със зеленчуци, гъст ягодов кисел
След проведено проучване между жителите на кралството за избор на най-популярно национално ястие, резултатът шокира всички: по-голямата част са гласували за кюфтета в къри сос.
За десерт, не забравяйте да опитате датски сладкиши, които местните наричат "виенски хляб" в чест на отвъдморските хлебари, които за първи път са ги приготвили в Копенхаген преди повече от 100 години.
Датчаните са любители на бирата, особено на местните марки – Карлсберг и Туборг. Сред силните напитки е популярния ликьор Cherry Heering. През Коледните празници приготвят греяно вино - аналог на нимския „Глювайн“.
Забележителности и атракции
Най-известните забележителности на Копенхаген се намират в центъра. Маршрутът на повечето туристи обикновено започва от паметника на Малката русалка, на входа на пристанището на Копенхаген. Модел на скулптора Едвард Ериксен е известна датска балерина от началото на 20 век. Ако застанете с гръб към статуята ще видите прекрасен изглед към крепостта Кастеллет, разположена на острова във формата на 5-лъчева звезда. Тя е построена през 17-ти век, но все още е собственост на Министерството на отбраната на Дания: охраняван от войници форт, стари оръдия по насипите, които не са използвани вече повече от век. В непосредствена близост до замъка се намира фонтана Гефион, посветен на скандинавската богиня на плодородието. Според легендата, благодарение на нея се появява остров Зеландия, който е част от съвременна Дания.
На крайбрежната улица е разположен дворцовия комплекс Амалиенборг – визитна картичка на Дания и официална резиденция на монархията. Комплексът се състои от 4 еднакви дворци, разположени един срещу друг, и площад с паметника на крал Фридрих V. В Дворците на Кристиан VII и Кристиан VIII има музеи. Всеки ден в 11:30 от Двореца Розенборг излизат кралските гвардейци за тържествена смяна на караула.
Едно от най-романтичните места за разжодка в Копенхаген е Новото пристанище. Крайбрежната улица е украсена с цветни къщи от 17-ти век. В някои от тях е живял Ханс Кристиан Андерсен. Крайбрежната ивица е осеяна с кафенета и ресторанти, но цените са доста високи.
Не може да подминете Кръглата кула - паметник от 17-ти век. От нейните 36 метра височина се открива прекрасна панорама към стария Копенхаген. Преди 400 години сградата е функционирала като обсерватория, в която Тихо Брахе се е занимавал с научна работа. Споменава се и в приказката на Андерсен "Огнивото", в която писателят сравнява големината на очите на кучето с размера на Кръглата кула.
В историческия център на Копенхаген е площада на Кметството, където е поставен паметника на великия датски разказвач. Колената на Андерсен са излъскани от постоянно седящите деца за да бъдат фотографирани, въпреки че приживе писателят не е обичал децата.
7 неща, които трябва да направите в Копенхаген
  • да снимате града от наблюдателната площадка на Кръглата кула;
  • да похапнете обилно с традиционните сандвичи "smorrebrod ";
  • да вземете порция адреналин в парка "Тиволи";
  • да се разходите с "воден автобус", за да видите паметника на Малката русалка от необичаен ъгъл;
  • да се разходите в "хипи града" - район Кристияния;
  • да седне в скута на Ханс Кристиан Андерсен;
  • да се почувствате истински жител на Копенхаген и се повозите цял ден на велосипед.