Брюксел

Брюксел е столица на Кралство Белгия. Територията на града е сравнително малка – 33 кв.км, а населението му е 170 000 души. За разлика от Брюкселски столичен район, чиято площ около града е 161 кв.км, а населението е 1, 8 милион души, според последното преброяване от 2010 г. Наименованието му произхожда от старохоландски: брюс – блато и села – селище. В превод селище в блато. Според легендата е основан в VI век от Свети Жери. Първи писмени сведения има от грамотата на Отон Велики през 996 г.
Първоначалния облик на града е формиран от монументалните сгради около Кралския Дом, издигнати от проспериращи търговци и занаятчии. Европейската икономическа общност (предшественик на ЕС) и НАТО, които имат своите седалища тук съответно от 1958г. и 1967г., провокират бързо високото строителство в града. И от бившия богат търговски град днес Брюксел е административната столица на Европа. Туристите се чувстват много удобно в този град: английския език е широко разпространен, пълно е с кафенета и шикозни ресторанти, удобното местоположение дава възможност само за час да стигнете до Париж, за два - до Амстердам и Кьолн, а Брюксел е на второ място на глава от населението по паркови зони в света (след Вашингтон). И ако известното момченце „Манекен Пис“ разочарова по-голямата част от туристите, това не е така с другите атракции на белгийската столица: архитектурния ансамбъл на Гранд Плас, старите тесни улички, шоколадовите бутици в Кралската галерия Св. Юбер. Това е първият архитектурен комплекс в Европа с аркади с дължина от 212 m, открит през 1846 г., в който днес се помещават десетки художествени галерии, кафенета, ресторанти и театри. Тук ще срещнете изненадваща комбинация от барок, готика и Арт Нуво, отразяващи, може би, един от основните принципи на съвременна Европа – безспирния напредък с внимателното съхраняване на историческото наследство.
Повечето обиколки на града започват от пазарния площад. Grand Place е не само най-голямата и най-красивата част на Брюксел, но и един от най-красивите площади в света. През 13-ти век тук е имало шумни търговски сергии, устройвали са празнувания, рицарски турнири, публични съдилища. Сградите около площада са били унищожени в 1695г. по време на френската обсадата, по-късно възстановени по предварително начертан план. Фасадите на къщите са украсени със сложна резба, гирлянди, статуи и колони. Всяка една от старите сгради има свое име, като "Вълче", "Куче" и др..
Най-известната сграда на площада е Кметството - Отел дьо Вил (15 век)- с 96-метрова кула, увенчана с 5-метрова статуя на Архангел Михаил убиващ дракона. Оригиналната статуя от 15-ти век е заменена с копие през 1996г. Фасадата е богато украсена със скулптури, които изобразяват сцени от живота на града. Днес част от залите са отворени за посещение, в богато украсения интериор е съхранена колекция от стенни килими ръчна изработка от 16-18 век.
Всяка четна година, Grand Place е покриван с килим от цветя – една невероятна гледка, която привлича хиляди туристи.
От другата страна на площада се намира Хлебния Дом (Maison Du Roi/Broodhuis). По времето на Филип II сградата е служила за резиденция на придворния съд, откъдето идва и френското наименование – Кралски Дом. Днес тук се помещава Историческия музей, който има богата колекция от предмети на изкуството и развлекателната колекция от костюми на "Манекен Пис".
3 неща, които не трябва да пропуснете в Брюксел:
  • да намерите всички „пикаещи“ скулптури - момчето, момичето и кучето;
  • да посетите района на пазарния площад, който наричат "Търбуха на Брюксел." Утолете и своя стомах.
  • Опитайте "белгийските топки" - най-популярния местен десерт.
Манекен Пис
Световноизвестния символ на Брюксел - Манекен Пис, или "пикаещото момче" - се появява през 1619г. и оттогава е многократно краден и отново възстановяван. Смята се, че фигурата на момчето въплъщава бунтовния дух на жителите на Брюксел. На една от съседните улици се намира и неговата по-малка сестра - Пикаещото момиченце.
Традиционно, представителите на чуждестранни делегации и международни организации носят на брюкселския пакостник национален костюм на своята страна или военна униформа, а руските космонавти му подариха костюм за космическа разходка.
На запад от историческия център се намира Горния град, от където можете да се наслаждавате на гледката на стария Брюксел. Огромна площ в Горния град заема Брюкселския парк, в която се помещава Кралския дворец - резиденцията на белгийския монарх. В колекцията на музея на Двореца са събрани творби на изкуството от порцелан, сребро и стъкло. Тук се намира и Музея Белвю, посветен на историята на Кралство Белгия. Друга монументална сграда в района е Съдебната палата - най-голямата сграда от 19-ти век.
Западния склон на Горния град е украсен със силуета на катедралата Св. Михаил. Строителството на катедралата е започнато през 1047г. и продължило няколко века, готическия стил се дължи на реконструкция от 13 век. Доминиращи във външния вид на храма са двете мощни кули, всяка от които има своя тераса. Вътре интерес представляват стъклописите от 16 век и амвона от 1669г.
Ако времето позволява да останете в белгийската столица, със сигурност ще Ви бъде интересно да се разходите в парка "Мини Европа" с модели на известни сгради, Атомиума - увеличения до 165 милиарда пъти модел на железния атом, издигнат на височина от 102 m, създаден за Световното Изложение през 1958 г., Двореца на нациите (сградата на Парламента), построен в края на 18 век.