Брюж

Очарователния средновековен град, съхранил атмосферата на 15-ти век, напълно забравяйки за постиженията на цивилизацията като небостъргачи, магистрали и молове - разбира се това е Брюж. Само в неговия исторически център, по каналите на който грациозно плават лебеди, можете да забравите, че сте на прага на 21 век, че няма "Инстаграм", "Фейсбук" и "Туитър", и че света се задушава от новинарски и информационни потоци. В Брюж нищо не се е променило от векове. Тук къщите са все така натруфени, църквите и параклисите все още внушават респект и страхопочитание със строгия си и тържествен вид, а Пазарния площад, както и в старите времена, е все така пълен с купувачи, стока и зейналите зяпачи.
Единственото нещо, което обърква този тих град са туристите. За да избегнете срещата с тях, по-добре е да не посещавате Брюж през летните месеци, особено през почивните дни, както и през Коледните празници.
В действителност целия историческия център на Брюж е една голяма атракция. Повечето от старите сгради са признати за обекти на културно-историческото наследство и са под закрила на ЮНЕСКО.
Запознаването с града трябва да започне от неговото сърце - Grote Markt. Името му ( "Пазарен площад" в превод от фламандски) говори само за себе си - тук все още е пълно с покрити пазари. Туристите са привлечени от архитектурния ансамбъл от сгради в различни стилове и епохи, които се увенчават с кулата Belfort - основният символ на историческия град. Тази масивна и в същото време елегантна сграда с височина от 83 метра е построена в края на 13 век. От горната платформа на Белфорт, до която водят 366 стъпала, ще можете да се полюбувате на града и околностите му.
На съседния площад Бург се намира друга интересна сграда - Кметството. Нейната изящна великолепна фасада, проектирана в готически стил, веднага привлича окото. В сградата, която и днес служи за заседанията на Общинския съвет, има не по-малко ценни - дъбови извити сводове, стенни фрески, медальони и луксозна камина от 16-ти век.
В непосредствена близост до сградата на общината се намира параклиса „Светата кръв на Христос“, който съчетава два стила - романски и готически, строен по подобие на този в Ерусалим. Задължително влезте вътре за да видите перфектно запазения оригинален готически стил, включително копието на гробницата на Христос и олтара.
В Брюж не пропускайте:
  • да опитате от всички видове бира;
  • да се върнете назад във времето преди 500 години с една разходка с файтон през града;
  • да се изкачите на кулата Белфорт и да опитате да видите най-отдалечените предградия;
  • да нахранете лебедите в езерото на Любовта;
  • да научите как се вари бира, как се прави шоколад и как се пържат картофки.
Въпреки компактността на града, обиколката на всички музеи и забележителности ще Ви отнемат повече от един ден. Препоръчваме да започнете с Музея за изящни изкуства - един от най-популярните сред посетителите на града. В неговите зали са събрани произведения на белгийски и фламандски художници, които са работили в стил примитив, неокласицизъм, символика и др.
За да научите повече за историята на тези места, посетете Археологическия музей. Експозицията обхваща периода от Средновековието до наши дни, в интерактивна и завладяваща форма разказва за живота на местните жители.
В Брюж има и няколко експозиции, които позволяват не само да утолите жаждата си за знания, но и да получите гастрономическо удоволствие. Екскурзиите до музея на пържените картофи и пивоварната традиционно завършват с дегустация, а експозициите разказват за историята и технологията на тези специалитети.
И накрая, препоръчваме да завършите с Музея на Диамантите. Малко хора знаят, че Брюж е не само Европейската столица на шоколада, но и на диамантите. Експозицията обхваща всички етапи на производство и обработка на скъпоценни камъни и завършва с колекция от исторически съкровища, създадени от ювелирите през вековете.