Бон

Бон е разположен на река Рейн, само на 20 км южно от Кьолн и влиза в състава на федералната провинция Северен Рейн - Вестфалия. През 1949 г. тихия и спокоен град Бон става столица на Федерална република Германия до 1991 г., когато, след обединението, германското правителство премества столицата в Берлин.
Много от гостите на града свързват Бон преди всичко с Лудвиг ван Бетовен, защото това е родния град на великия композитор. Но в Бон има и много музеи с висок световен рейтинг.
Кухня и ресторанти
Може да се насладите на местни ястия в ресторанта Bierhaus Machold на улица Heerstraße или в Bonnsch на Sterntorbrucke 4, където варят бира собствено производство. До завода Haribo Factory Store в Бон има и магазин на едни от най-известните бонбони в света.
Развлечения и забележителности в Бон
В Бон и района около града се намира замъка Poppelsdorfer в стил рококо с прекрасна ботаническа градина; останките от замъка Godesburg, строен в началото на 13 век, разрушен по време на обсадата през 1583г. и възстановен през 1959 г. поради необходимостта от хотел и ресторант. Забележително е живописното старо гробище Alter Friedhof, където може да посетите гробовете на Роберт и Клара Шуман, Фридрих Шилер и други известни личности.
Заслужава си да се разходите в южната част на града Südstadt с къщи от 19-20 век., както и да посетите къщата-музей на Бетовен (Beethoven-Haus) и къщата-музей Август Mейк (August Macke Haus)
За любителите на изкуството от многобройните музеи на Бон интерес представляват - художествения музей (Kunstmuseum Bonn), Немския музей, зоологическия научно-изследователски музей на името на Александър Kьониг и Египетския музей (Aegyptisches Museum).
"Двойната" църква Doppelkirche в романски стил се намира в източното предградие на Бон - Schwarzrheindorf; интересна е и бароковата църква Kreuzbergkirche, както и базиликата Das Bonner Munster, една от най-старите в Германия.
Недалеч от Бон, в източната част на община Wachtberg, се намира изгасналия вулкан Rodderberg. От върха се открива прекрасна панорамна гледка към Siebengebirge, Кьолнската катедрала и долината на Рейн.