Берлин

Берлин е един от най-забавните и уютни градове в Европа. Младежите се събират в местните клубове, където се провеждат най-модерните партита, зараждат се нови стилове, движения, субкултура. По- възрастните оценяват пазаруването в Берлин - количеството и качеството на местните търговски центрове са известни в цяла Европа. А цените, между другото, се считат за много много симпатични.
Представителите на сексуалните малцинства, както и всички, изпадат във възторг от столицата на Германия - те винаги са добре дошли тук. През лятото правят слънчеви бани голи в Тиергартен, периодично организират шумни и цветни лов-паради, и като цяло се чувстват като у дома си. В началото на месец юли в Берлин започва Лов-парад: рейв, бира и тълпа, състояща се от полу-голи и "полу-естествени".
В Берлин има 12 района - важни административни единици, които имат собствена местна власт и кмет. За разлика от много други градове, където всичко "най-вкусно" се намира в центъра, Берлин е интересен изцяло. Което не е изненадващо: след тежките унищожения от Втората световна война и разделянето на града със стена на две държави - Източна и Западна Германия - забележителностите и туристическите атракции съвсем естествено са разпространени в цяла дузина райони.
Mitte - "сърцето" на града, именно тук през 12 век се заражда днешния Берлин. Разделен от мътните води на река Шпрее на две части, Mitte се счита за най-богатия със забележителности район на града.
Развлечения и забележителности в Берлин
Срамно е, но е истина: в Берлин има много малко истински исторически забележителности. В по-голямата част това са много внимателно възстановени резиденции, църкви, дори цели квартали. Въпреки това, първокласните музейни сбирки и изобилието от необичайни паметници в сравнение с други градове в Европа по някакъв начин изглажда мнението на любопитни туристи към този факт. Началото, разбира се, е "сърцето" на града, където пулсира никога не спящия Райхстаг и се издига символичната Бранденбургска врата. Не далеч оттук е запазена част от знаменитата Берлинска стена. Дължината й е била около 155 км (43.1 km преминавали директно през града), достигала е височина от 4.1 m. Днес останките от стената успешно се продават като сувенири. Към редките паметници от 19-ти век в Берлин спадат мемориалната църква Кайзер Вилхелм, Новата синагога, както и "най-голямото кафене в Европа" на булевард Kurfürstendamm.
След отдаденото уважение към основните символи на града, е време да го огледаме от високо, за да изберем накъде да продължим. Най-добрите панорамни площадки са - телевизионната кула на Александерплац, купола на Райхстага, Паметника на победата в парка "Тиргартен" и разположения на площад Потсдамер ултра-модерен панорамен кът с високоскоростния асансьор Panoramapunkt.
Накрая, преди да се загубите в музеите на Берлин, е добре да опознаете и религиозната архитектура на града. Основният храм - Berliner Dom, или катедралата, е разположена в близост до Острова с музеи. Внимание привлича и бившето францисканско абатство, оставено в руините от 1945 г. Днес това е музей на открито, за да напомня ужасните страници от историята и за назидание на поколенията. Най-високата църква в Берлин - Мариенкирхе (90 м) в близост до Александерплац, е действаща днес, но църквата Св. Никола, за съжаление, е превърната в музей, въпреки че е най-старата религиозна сграда в германската столица, датата на основаването й се счита началото на 13-ти век.
Накрая, вдигайки белия флаг от изобилието от туристически атракции, трябва да изброим и списъка с дворци: гранзиозния Шарлотенбург, дантеления Ефрем, масивния Кьопеник и разбира се Потсдам - дворцовия комплекс в близост до Берлин, по подобие на Петербургския Петерхоф и Парижкия Версай.
6 неща, които трябва да направите в Берлин
1. Надвийте себе си и изкачете купола на Райхстага за да видите със собствените си очи демокрацията "от плът".
2. Загърбете всякакъв срам и се присъединете към нудистите в едно от най-усамотените кътчета на Тиергартен през лятото.
3. Вижте известния бюст на не по-малко известната египетска царица Нефертити в музея Пергамон 4. Опитайте безусловно най-вкусната Shawarma /дюнер/ в живота Ви. Германските турци са техен най-добър съдия.
5. Намерете най-дългото оцеляло парче от Берлинската стена, където и днес стоят графитите с легендарната целувка на Брежнев и Хонекер. Ще си направите селфи на техния фон, разбира се!
6. Избягайте от оживения и космополитен Берлин в Шарлотенбург, за да поскитате по неговите алеи и да се насладите на възстановения от нулата грандиозен комплекс София-Шарлот - съпруга на курфюрст Фридрих I.