Антверпен

Антверпен е град на изкуството: музеи, галерии, антиквариати, художествени ателиета и салони. Всичко това има своето обяснение – тук са родени Рубенс, Антоан Ван Дайк, Адриан Брауер, Куентин Мацеса и Питър Брьогел. Антверпен е и второто по големина пристанище в Европа и "най-диамантения" града в света.
Антверпен е основна туристическа дестинация във Фландрия и втория по големина град в Кралство Белгия. Има красив историческия център, останал от дните, когато градът е бил един от водещите финансови центрове в света (след обсадата на Антверпен от испанците през 1585г. палмата на първенството е предадена на Амстердам). Съвременния Антверпен е известен като център на модната индустрия и дизайн, посещаван от много фламандски и чуждестранни художници, писатели, интелектуалци и хора на изкуството. Всичко това е отразено в изобилието от модерни барове и магазини.
Антверпен е град с много лица, и за разлика от строго средновековните Фламандски Брюж или Гент, е много динамичен и модерен.
Всички белгийци (както и нидерландци и французи) знаят, че пържените картофи са измислени от тях, а не от американците. Всеки уважаващ себе си жител на Антверпен е изключително горд със старинните фрикотен (frikoten), от където може да си купите срещу не голяма сума порция пържени, топли, хрупкави картофи. Популярни са също и питките (или shawarma) и сандвичите.
Нощния живот в Антверпен предлага забавления за абсолютно всички - за любителите на бирата, за желаещите да танцуват и за феновете на тихия чил-аут с включени коктейли в менюто.
Специалитети на Антверпен включват силната бира De Koninck, малките бисквитки или шоколади, които можете да поберете в дланта си - handjes (за пръв път са изработени от местен еврейски сладкар през 1932 г.) и Ликьора Elixir d’Anvers.
Основните забележителности на града са Кралския музей на изкуствата, Музей Майер-Ван-Ден-Берг - така наречения "музей на бижута", къщата на Рубенс, фонтана Брабо (19 век), Катедралата Света Богородица /Onze-Lieve-Vrouwekathedraal/, Антверпенския зоопарк, Академията за изящни изкуства, Академията за мода.
Замъка Стен, в пристанището на Антверпен, е една от първите каменни сгради строени в 1200г. През годините е бил затвор, археологически музей, а днес тук се помещава Националния морски музей. Хиляди туристи са привлечени от пешеходната улица Hoogstraat, къщата Rokoksa, централния площад Grote Markt, живописната крайбрежна улица и южния бряг на река Шелда.
В парк Миделхайм, в непосредствена близост до Антверпен, се намира музей на открито, където на гигантска морава е изложена експозиция от съвременни скулптури. Стария "Форт VII» е превърнат в естествен парк - резерват, обитаван от различни представители на местната флора и фауна.