Амстердам

Звучи банално, но е истина: Амстердам е невероятен. Казват, че на всяка крачка може да срещнеш добър облак от ароматен дим, от червените прозорци нахално намигат леко облечени жени, а по улиците на града често се мотаят ексцентрици от цяла Европа. С една дума, разврат и порок. Но в действителност - малко холандци, палитра на Ван Гог, поле от лалета, идилични канали и сръчно преминаващи между тълпите туристи баби на велосипеди. Чудо? Не - това е Амстердам, той е много различен, но винаги твой. Искате забавление - отидете на площад Leidseplein. Строг традиционалист и фен сте на Брьогел – за Вас е Квартала на музеите. Нежен фен сте на растенията? Да, за Бога: вашето място е пазара за цветя Keukenhof. Амстердам не обижда никой, но очарова всички.
Амстердам официално се състои от 7 района, най-интересния от които се нарича Centro (както е лесно да се досетите – в центъра). Точно тук, като правило, туристите прекарват 99% от времето. За да се ориентирате по-лесно в Центъра е достатъчно да се запознаете с основните исторически квартали: причудливия център на града - това са Старата (Oudezijde) и Новата страна (Nieuwezijde), заобиколени от "пръстена от канали" Grachtengordel, които са лесно достъпни от 4-те почти паралелни лъчи. На север от тях е квартал Jordaan, а на юг - De Plantage и Yodenbyuyurt (еврейския квартал).
Старата (Oudezijde) част - е в историческия център на Амстердам, това е мястото, където преди много векове е възникнала днешната столица на Холандия. Сред основните забележителности са Старата църква Oude Kerk и Квартала на червените фенери, който заема по-голяма част от него. Старата и Новата част на Центъра са разделени от улица Damrak - главната артерия на града. За първо посещение и с невъоръжено око едва ли ще намерите голяма разлика между двете страни на улицата и съответните квартали квартали.
Новата страна (Nieuwezijde) въпреки името си не е толкова "нова"- главната църква тук е с доста логичното име Нова църква (Nieuwe Kerk) и е построена през 1408. Има и нещо, с което този квартал може да се похвали пред Oudezijde - почтеност и по-спокойна атмосфера, поради което често го наричат "интелектуалния център" на Амстердам. В центъра на Nieuwezijde е площад Дам с Кралския дворец. Квартала е заобиколен от двете главни търговски улица на града: Kalverstraat и Niеuwendijk.
Цялото това великолепие е заобиколено от Grachtengordel - легендарния квартал на Амстердам, чието име може да се преведе като "пръстен от канали". От 2010 г. той е вписан като обект от наследството на ЮНЕСКО, затова не е излишно да научите имената на главните водни артерии: Herengracht (Божествения канал), Prinsengracht (Канала на Принцовете) и Keizersgracht (Императорския канал). В този "лабиринт" от канали има уютни кафенета и хотели, тук се намира къщата на Ане Франк както и елегантната църква Westerkerk.
На север от центъра се намира квартал Jordaan – някогашния работнически квартал, днес е мястото с най-добре развитата градска инфраструктура. Тук има изобилие от хотели, магазини, галерии и ресторанти, затова е и толкова харесван от туристите. На юг от центъра се намират Еврейския квартал и квартал De Plantage, плавно преливащи един в друг квартали, където е препоръчително за туристите с деца. В еврейския квартал е живял Рембранд и разбира се тук се намира къщата-музей на великия художник. В допълнение тук се намират Еврейския исторически музей и известната фирма за обработка на диаманти Gassan Diamonds. В квартал De Plantage се намират известния Амстердамски зоопарк, старата ботаническа градина както и Националния морски музей и Музея на тропиците.
Това бяха кварталите на Централния район, от другата страна на река Амстел се намира Северния район. Той не е много интересен за туристите, но ако имате свободен половин или цял ден, струва си да вземете кола под наем и да се насладите на идиличните холандски пейзажи. Като бонус ще видите и Nieuw Dakota, едно арт пространство, което радва всички любители на съвременното изкуство.
Южния район е втория най-популярен след Центъра на Амстердам. Това е мястото, където се намират легендарния Квартал на Музеите, невероятния парк Vondelpark и 100-годишния пазар Albert Cuyp - забележителности, които не са по-малко достойни от музея на Ван Гог. Тук е най-подходящото място за настаняване, мястото не е далеч от центъра на града а и цените не са толкова завишени. Накратко, Южния район е разделен на 3 големи квартала: Oud-Zuid, De Pijp и Zёyderamstel. В първия се намира известния площад с 4-те известни музеи: Rijksmuseum, Музея на модерното изкуство музей Stedelek, Музея на Ван Гог и Музея на диамантите. De Pijp /тръба/, наречен така заради тесните къщи, които по форма напомнят този музикален инструмент, се смята за един от най-интересните и колоритни квартали. В неговия център е прекрасния свят на стария пазар Albert Cuyp. Не ви съветваме да останете тук нощем поради преобладаващото мултиетническо население (имигранти като например от Суринам или Мароко), но посещението през деня определено е възможно. В това число и заради зеления Sarphatipark. И не на последномясто Zёyderamstel привлича с нетипичната за останалата част от Амстердам архитектура - част от сградите са построени през 20-30 години на миналия век.
Източния район е друго интересно място за нетърпеливите фенове на съвременната архитектура. Тук, на изкуствено построен остров, са издигнати необичайни квартали. Интересен е пазара "Dappermarkt" с колоритните търговци, дошли в Амстердам от най-далечните колонии. Западните райони са интересни със своите паркове и градини, това са типични жилищни квартали за млади семейства от средната класа. Квартал Zёydost има още една примамка за туристите - AjaxArena – стадиона на легендарния Аякс Амстердам.
8 неща, които трябва да направите в Амстердам
  • Въпреки притеснението, че не сте на нивото на местните жители, наемете колело.
  • Отидете в квартала на червените фенери преди обед, за да видите как прозаично и дори скучно преминава живота на представителките на най-старата професия: момичета коригират своя маникюр, разгръщат списания и обсъждат най-новите клюки.
  • Опитайте да изядете херинга с едно отхапване, както го правят местните жители.
  • Изпийте истинска холандски бира от истинска Холандска чаша, чийто обем е равен на чашата за чай в детска градина. 0.250 мл – това е количеството което ще ви дадат от ледено студения "Heineken".
  • И накрая вижте известните слънчогледи на Ван Гог в оригинал.
  • Направете си селфи на фона на огромните червени букви IAMSTERDAM.
  • Вижте скромното жилище на първия руски император Петър Първи в Заандам.
  • Наберете смелост и опитайте местните легални треви в някой от кофешоповете в града.