На брега на Адриатическо море!

Автобусна почивка в Aлбания, Шенгин
Маршрут:  София - Шенгин - София

Продължителност:   8 дни / 7 нощувки

Транспорт:  Автобус

Хранене:  HB

Цена от: 510 лв.

ПРОГРАМА:

 

НОВО! Почивка в АЛБАНИЯ, курорт ШЕНГИН на АДРИАТИЧЕСКО море до Черна Гора с автобус!

МОРЕ 2020 за първи път в България оферта за курорт Шенгин (Свети Йоан –бълг.) цени 460 лв.

Пътуване в 8 дни със 7 нощувки, 7 закуски, 7 вечери, собствен плаж – безплатни шезлонги!

ПРОМОЦИОНАЛНИ отстъпки за записвания до 30 дни преди отпътуване:

- 50 лева отстъпка от цените за дати: 20.06.-27.06.; 12.09.20; 19.09.20; 26.09.20; 03.10.2020.

ОТСТЪПКА – 30 лева от редовните цени за всички останали предложени дати!

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цените – 70 лева!

 

 

Елате в сърцето на Албания – древният АРБАНОН в земята на ГЕГИТЕ и вижте:

в Шенгин – безкраен плаж със ситен пясък, рамкиран от красива синя лагуна, планината на феите и пясъчната дюна – резерват „Rana e Hedhun”

в Албанските Алпи – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)

в ЛЕЖА и КРУЯ – историята на великия Георги Скендербег в столица и последен дом

в Тирана - новооткритите Бункарт, Къщата на листата и свети мощи на Св. Йван Владимир

в Дуръс – от античност до град Драч и най-старата изба за коняк „Скендербег” и отбрани вина

в Шкодра – крепост и древност на езерото Шкодра, свързана и със Св. Иван Владимир

в Призрен, Косово – някога българска земя, днес земята на българите - горани

 

 

Избор от хотели:

Хотел „President” 4* в курорт Шенгин

 

Програма на почивката:

1 ден (събота): София – КПП Гюешево – Скопие – Призрен – Кукъс – Шенгин – 503 км.

Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута ни до Адриатическо море в Албания и курорта Шенгин. Половината от маршрута, който изминаваме е по магистрален път, включително най-новата магистрала, свързваща столицата на Северна Македония – Скопие с Косово и Адриатическо море в Албания. На територията на Албания местните наричат магистралата с името „Пътят на Нацията”.

В исторически план албанското име на магистралата устройва и нас българите, тъй като до Адриатика пътят ни преминава през територии, които са били част от българската държава, а в Косово и Албания край градовете Призрен и Кукъс и днес живеят българите – горани.

По пътя почивки на подходящи места. Пристигане в курорта Шенгин в късен след обяд и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден (неделя): курорт Шенгин - пясъчната дюна – резерват „Rana e Hedhun” – 6 км.

Закуска. Свободен ден, за да опознаете курорт Шенгин в превод „Св.Йоан” – прекрасно място в подножието на „Планината на феите” с три километра плажна ивица с тъмен ситен пясък в рамката на красива синя лагуна. На север начало на лагуната е чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика! В другия край синята лагуна завършва с защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка” - красиво и необезпокоявано място, където най-после се влива река Дрин, красив финал на дългия й път от изворите при Охридското езеро.

След обяд по желание (включена в пакетната цена) разходка с автобуса до планината от пясък чудото-резерват Rana e Hedhun. Вечеря. Нощувка.

3 ден (понеделник): Шенгин – Дуръс – Шенгин – 149 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до Дуръс – българския град Драч и най-стар град в Албания. В днешния ден, чуйте историята за един древен град и неговите илирийски царе: Дура и Епидамн, за времена на владетели-колонизатори от остров Корфу и процъфтяваща римска провинция Дирахум, за времена, в които е известен и като град Драч от времето на цар Самуил през царуването на Симеон Велики до 1018 г. при цар Иван Владислав…

Разглеждането на забележителностите в Дуръс с местен екскурзовод започва от: Torra – венецианска кула, част от градската отбранителна стена от 15 век, ще продължим към най-големият на Западните Балкани амфитеатър (2 век от н.е.) и елегантният булевард „Епидамн” опасан с величествени палмови дървета от двете страни. Свободно време за разходка и чашка кафе и се отправяме към най-голямата дестилерия за коняк и вина в Албания. Дегустация на отбрани вина и коняк с хапки (включено в цената) и възможност да си закупите при желание от напитките. Завръщане в Шенгин и хотела след обяд. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

4 ден (вторник): Шенгин – езеро Коман и река Шала (албанският Тайланд)– Шенгин – 150 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: круиз по езеро Коман до река Шала в Албанските Алпи! Любителите на адреналина ще изкушим с пътешествие (75 км. = 2:21 часа път в посока) до недокоснатата природа на Албанските Алпи – езерото Коман, откъдето със специално наета лодка се отправяме към река Шала – албанският Тайланд!

Неописуеми с думи гледки ще радват окото, в прозрачните сини води на река Шала (твърдят, че водата измива греховете) ще можете да се изкъпете, да плажувате на шезлогите при къщата за гости край реката или да похапнете вкусно в ресторанта. Екскурзията (заявява се и се заплаща предварително в България) е целодневна и се завръщаме обратно в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

5 ден (сряда): Шенгин – Шкодра – Шенгин – 90 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до град Шкодра – древна илирийска столица и част от княжеството Дукля и Зета на княз Свети Иван Владимир – васал и зет на цар Самуил!

В днешния ден ще останете очаровани от уникалното разположение на град Шкодра в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. На цялата тази красота ще се насладим от височината на крепостта Rozafa – 130 м. над м. равнище и ще се опитаме да си представим победоносната битка на цар Самуил, състояла се именно тук, където пленява княза на Дукля и бъдещ негов зет, неуспешно укрил се в съседното селище Коплик...

В Шкодра ще разпознаете един град на толерантност, в който съжителстват различни религии, ще се удивите на смесица от архитектурни стилове от Австро-Унгария, Италия и т.нар. „жилища на Хрушчов” от комунистическия период. Ще имате възможност за чашка кафе или вкусен обяд на брега на езерото Шкодра – най-голямото сладководно езеро в Южна Европа и в близост до Адриатическо море. След обяд завръщане в Шенгин и хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

6 ден (четвъртък): Шенгин – Тирана - Круя – Лежа – 150 км.

Закуска. Свободен ден в Шенгин или по желание и срещу доп. заплащане: екскурзия до знаковите за Албания градове – Тирана, Круя и Лежа

В днешния ден ще чуете историята за великият герой на Албания – Георги Кастриоти Скендербег, пред който дори турците се прекланят и го сравняват с Александър Велики, прибавяйки към рожденото му име прозвището – Скендербег. Ще се разходим в непристъпната му твърдина и столица – Круя, ще посетим и гробницата на Скендербег в град Лежа, находяща се в старата църква „Св. Никола” – героят е погребан като християнин!

Ще се разходим и в столицата на Албания – Тирана и освен описваните забележителности, за които сте прочели във всяка една програма или вече сте видели, ние ще привлечем вниманието ви и към новооткритите музеи, които ако желаете можете да посетите: „Къщата на листата” е най-новият и може би най-интригуващият музей на Албания, който отвори врати. Счита се за еквивалент на щаба на Щази в бивша Източна Германия. Листата имат двояко значение: неща, скрити в гората, но също така и оставянето на листа в книги и папки - досиетата на хората.

Всички сме чували за бункерите, с които била покрита цяла Албания, но от 2015 година насам туристите, както и неподозиращите за съществуването им местни, вече могат да видят що е то противоядрен бункер от епохата на Енвер Ходжа, посещавайки новооткритите музеи: Бунк Арт 1 и Бунк арт 2. Първият музей е с площ 3000 м2 и е разположен на цели пет етажа под земята, вторият музей е в самия център под сградите на министерствата с площ от 1000 м2 и цели 25 стаи…

Ще имаме достатъчно време, за да посетим и Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртия по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м. обща площ с максимална височина 32,2 м. и камбанария с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.

Разходката ни ще приключи със свободно време в крепостта на Тирана и устроеният нов базар на територията й, където ще можете да си закупите сувенири, да изпиете чашка кафе или да обядвате в приятна атмосфера.

Завръщане в Шенгин и хотела привечер. Вечеря. Нощувка.

7 ден (петък): Шенгин

Закуска. Свободен ден в Шенгин. Вечеря. Нощувка.

8 ден (събота): Шенгин – Призрен – Скопие – София

Закуска. В 08:30 часа (местно време) отпътуване за България с попътна разходка в Р. Косово и град Призрен който, за дълги години е бил част от българската история. В Призрен през 11 век е създадена Призренската българска епископия към Охридската българска архиепископия и пак в Призрен през 1072 год. е провъзгласено възстановяването на Българската държава и все тук е провъзгласен за български цар Георги Войтех, приел името цар Петър III, като пряк наследник на цар Самуил и комитопулите. Днес на територията на Призренска Гора в 19 на брой селища живеят българите – горани.

Пристигане в София късно вечерта.

 

Пакетни РЕДОВНИ цени, според заемането в хотел „Президент” 4* собствен плаж:

Моля, приспаднете от всяка цена в таблицата съответната отстъпка за периода, който желаете!

 

 

дати

На турист

в двойна стая

Единична стая

 

Трети възрастен

 

Дете 0-11.99 г.

с 2-ма възр.

в стая

 

Фамилна стая

( 2 преходни стаи)

Цена за 4 възрастни

 

27.06.– 04.07.20

625 лева

-

475 лева

395 лева

2080 лева

04.07.– 11.07.20

625 лева

-

475 лева

395 лева

2080 лева

11.07.– 18.07.20

695 лева

-

495 лева

425 лева

2290 лева

29.08.– 05.09.20

579 лева

-

455 лева

375 лева

2016 лева

05.09.– 12.09.20

535 лева

-

455 лева

375 лева

1925 лева

12.09.– 19.09.20

510 лева

649 лева

455 лева

330 лева

1835 лева

19.09.– 26.09.20

510 лева

649 лева

455 лева

330 лева

1835 лева

26.09.– 03.10.20

510 лева

649 лева

455 лева

330 лева

1835 лева

03.10.– 10.10.20

510 лева

649 лева

455 лева

330 лева

1835 лева

 

Пакетните цени включват:

Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози

7 нощувки в хотел „Президент” 4* на първа линия на морето със собствен плаж

7 закуски и 7 вечери на блок маса в ресторанта на хотела

Безплатни шезлонги и чадъри на плажа

Посещение на плажа – резерват пясъчна дюна Rana e Hedhun

Разходка в град Призрен, Р. Косово

Водач от агенцията по време на целия престой

 

Пакетните цени НЕ включват:

Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 4000 евро за туристи до 69 год.: 8 лева. Туристи на възраст от 70 год. и над 70 год. заплащат 19 лева;

Доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 70 лева;

Музейни такси за обекти посещавани по желание;

Екскурзия до Дуръс с включена дегустация на напитки в дестилерия от 1933 год. – 20 евро на турист, осъществява се при минимум 15 туристи;

Круиз „Албанският Тайланд” в езерото Коман и до река Шала в Албанските Алпи – 40 евро (включва: трансфер до езеро Коман и специално наета лодка до река Шала); осъществява се при минимум 20 туристи. екскурзия до град и езеро Шкодра – 15 евро, осъществява се при минимум 15 туристи;

Екскурзия до Тирана, Круя и Лежа – 20 евро, осъществява се при минимум 15 туристи.

Забележка: участие в круиз „Албанският Тайланд” се заявява и заплаща от желаещите предварително в България.

 

 

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цената – 70 лева!

Забележка: пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само, ако има места в автобуса!

 

Необходими документи: валидна лична карта или задграничен паспорт. За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.  

Начин на плащане: при записване депозит – 30 % от пакетната цена, доплащането е до 14 дни преди отпътуване.

 

Такси за прекратяване на договора за пътуване:

Записаните туристи могат да прекратят договора за пътуване по всяко време при заплащане на стандартните такси за прекратяване:

1. ако прекратяването е до 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване, Потребителят не дължи такса прекратяване.

2. ако прекратяването е от 18:00 ч. на третия работен ден след сключването на Договора за пътуване и до 60 дни преди датата на отпътуване, таксата за прекратяване е в размер на 10% от цената на туристическия пакет в лева.

3. ако прекратяването е от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 30% от цената на туристическия пакет в лева.

4. ако прекратяването е от 44 ден до 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 90% от цената на туристическия пакет в лева;

5. ако прекратяването е под 14 дни преди датата на отпътуване, таксата прекратяване е в размер на 100% от цената на туристическия пакет в лева;

 

Пътуването е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност. Допълнителните екскурзии НЕ са подходящи за лица с намалена или ограничена подвижност.

Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.  

Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!

 

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват.

Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Туроператор “Евро Топ Тур“ ЕООД има сключена застраховка Отговорност на Туроператора със ЗД „ЕВРОИНС” АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб” № 43, тел.: 0700 17 241. Застрахователната полица № 03700100002589 от 10.03.2020 до 09.03.2021 г. e изложена на видно място в офиса на Туроператора. Потребителят се запознава с условията на сключената застраховка преди началото на пътуването.

Туроператор “Евро Топ Тур“ ЕООД , удостоверение за регистрация РК-01-7209 (издаден на 27.02.2014 г.), ЕИК 202819655, адрес на управление гр. Пловдив, ул. „Четвърти януари“ № 28, телефон: 032 262 264 , email: eurotoptour@gmail.com

 

Полезна информация:

Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки

България 12:00 часа – Албания 11:00 часа

 

ОПИСАНИЕ НА хотел „ПРЕЗИДЕНТ” 4* в курорта Шенгин на Адриатическо море

Местоположение на хотел Президент 4* Шенгин: хотелът е разположен на първа линия на морето в близост до центъра на курорта и до живописното пристанище. Разстояние до столицата Тирана – 70 км., разстояние до град Шкодра и границата с Р. Черна Гора – 45 км, разстояние до град Лежа – 5 км. Разстояние до природния резерват пясъчната дюна Rana e Hedhun – 3 км.

На територията на хотел Президент 4* Шенгин: хотелът разполага с обширно фоайе, денонощна рецепция, асансьор, собствен ресторант и дневен бар. На територията на целия хотел, както и в стаите безплатна безжична интернет връзка. Собствен, безплатен за гостите на хотела паркинг.

Настаняване в хотел Президент 4* Шенгин: хотелът е с капацитет от 50 помещения за настаняване, разпределени в: двойни стаи, стаи с допълнително легло и фамилни стаи с възможност за настаняване до 4 туристи.

Всяка стая е обзаведена с вкус и разполага с: балкон, удобни легла, нощни шкафчета, телефон, гардероб, работно бюро, плоско екранен телевизор със сателитни програми, хладилник, индивидуален климатик, баня и тоалетна с тоалетни принадлежности и сешоар.

Плаж на хотел Президент 4* Шенгин: плажната ивица на курорта Шенгин е широка и с дължина 3 км., покрита със ситен тъмен пясък, а морето на дълго разстояние е плитко. Хотелът разполага със собствен плаж и чадърите и шезлонгите са безплатни за гостите на хотела.

Плажът на курорта е идеално място за сутрешни и вечерни дълги разходки, на места е със естествени борови горички.

 

Полезна информация за посещаваните места по програмата:

ШЕНГИН Свети Йоан е прекрасен курорт на Адриатическо море с широка и дълга 3 км. плажна ивица покрита със ситен тъмен пясък. Шенгин е разположен в подножието на не високата планина Rrenci (159 метра), която местните наричат още „Планината на феите” и дали заради феите или заради самият факт – планината, но курорта НЕ е презастроен и хаотично претъпкан със сгради, така както Дуръс например. Добре организираната инфраструктура се състои от две основни успоредни една на друга широки улици: крайбрежната променада и следващата над нея улица, които се пресичат от улички извеждащи сградите от втора линия до плажа.

Всички сгради на първа линия са застроени зад асфалтираната крайбрежна променада, предоставяйки възможност погледа да се рее чак до далечния хоризонт, липсват напречни стени изградени и през пясъка и чак до самото море, както е в хищническия презастроен Дуръс!

Шенгин е обявено за екологично селище в Албания и заради липсващи замърсяващи производства в района и заради факта, че лагуната в която се намира граничи с два защитени природни резервата: на север - чудото-резерват Rana e Hedhun – рядък средиземноморски пейзаж, в който сякаш великан е изхвърлил огромно количество пясък, образувайки пясъчни дюни спускащи се по цялото било на Планината на феите, притихващи в синята вода на Адриатика!

В другия край на синята лагуна е защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка” - красиво и необезпокоявано място, където най-после се влива река Дрин, красив финал на дългия й път от изворите при Охридското езеро.

Шенгин съществува от незапомнени времена и винаги е играл важна роля с ключовото си пристанище, което е трето по важност за Албания. Днес пристанището се ползва от риболовните кораби, които някога многобройни – днес са само девет на брой по икономически причини. Но и само с девет кораба риболовците превръщат Шенгин в ценови рай за любителите на даровете от морето – цени без конкуренция в цяла Албания!

За богатата история на Шенгин свидетелстват и многото имена, с които е известен: венецианците го наричали San Giovanni di Medua, турците Şingin, наричали го за кратко през 1924 г. дори с името Wilson, в чест на американския президент Woodrow Wilson помогнал за независимостта на Албания.

 

ШКОДРА – Скутари е значим град в Албания (днес четвърти по големина) още от създаването му в 4ти век пр.н.е от илирийски племена. Като част от държавата Илирия, градът сече и свои монети още в античността с лика на илирийската кралица Теута.

Римляните завладяват града през 168 год. пр.н.е в резултат на трета поредна война, довела до края на съществуването на държавата Илирия при крал Gentius – последният илирийски крал.

В римско време Шкодра е столица на провинция Prevalitana, а благоприятното географско разположение му отрежда ролята на важен град в търговско и военно отношение за всички времена.

Градът е разположен в подножието на Албанските Алпи, на брега на езерото Шкодра и в прегръдката на три реки: Кир, Дрин и Буна. Река Буна свързва езеро Шкодра с Адриатическо море, а река Дрин свързва Шкодренско с Охридското езеро.

На цялата тази природна красота от езеро, реки и планина ще се насладим от височината на крепостта Rozafa (130 м. надморска височина), а изкачването й ще ни отнеме ~ 10 минути. Придвижването с кола до крепостта от мястото, където е спрял автобуса струва 1 евро в посока.

Ще чуете легендата за съграждането на здравите стени на тази твърдина, наречена на младата невеста Розафа.

Ще си припомним и славните битки на цар Самуил, който през 997 год. завладял Шкодра, пленил княза на Дукля – Иван Владимир и го отвел в своята престолнина Преспа на остров Свети Ахил. По-късно цар Самуил ще възкачи отново Св. Иван Владимир на престола на княжество Дукля и Зета, но като свой васал и съпруг на дъщеря му - Теодора Косара.

Крепостните стени в твърдина Розафа в днешното състояние са от времето на Венеция. Сърбия е тази, която предала Шкодра в ръцете на Венецианците през 1396 год. с надеждата по този начин да отдалечи колкото е възможно турците от сръбската земя. Венеция нарекла града Скутари и издала декрет, с който дала специален статут на града с широка форма на самоуправление. Венеция повлияла архитектурата в града, изградила много църкви, както и църквата „Св. Стефан”, чийто руини и до днес са запазени на територията на крепостта.

След две дълги обсади Турция най-после успяла да завладее град Шкодра, който продължил да процъфтява и по турско време благодарение на местоположението си. Много държави открили консулства тук, търговски офиси възникнали свързани със съществуващите 3500 магазина в града, настанили се дори и францисканците – открили Йезуитска семинария и построили своя църква. Град Улцин (днес в Черна Гора), а по-късно и град Шенгин са подчинени пристанища на града.

Още в зората на разпространението на християнството през 535 г. по времето на император Юстиниан I в Шкодра римляните основали първата Архиепископия. Изхождайки от факта, не се чудете, че 45 % от жителите на града са християни с превес на католиците. В лицето на Шкодра откриваме един град на толерантност към всички религии и техните храмове. Най-почитаната църква в града е катедралата „Свети Стефан” – посветена на светеца закрилник на град Шкодра.

Цена на екскурзията: 15 евро възрастен; 10 евро дете до 12 г. 

 

Езеро Коман и река Шала – Албанският Тайланд

Сред внушителни и гъсто залесени зелени хълмове с вертикални склонове, сред дълбоки клисури и в тясна долина албанците създали водохранилище и го нарекли – езеро Коман.

Основен водоизточник, захранващ езерото Коман е река Дрин - същата тази река, която македонците наричат Дрим, и чийто извори са при Охридското езеро до манастира „Св.Наум”. Дължината на реката е 335 км., от които 285 км. са на албанска територия.

Нашето пътуване може да бъде наречено и „По пътя на река Дрин”, защото пътят на реката започва при град Кукъс, където Черни и Бели Дрин се сливат и продължават като една река с общо име Дрин. Дрин отново ще се раздели на два ръкава при град Шкодра, като единият ръкав ще се влее в река Буна, а другият ръкав самостоятелно ще продължи пътя си към Адриатическо море, образувайки красива делта при град Лежа на 5 км. от курорта Шенгин - защитената зона на Природен парк „Куне Вайн Приказка”.

Да се пълни езерото Коман с вода помагат и реките Шала и Валбона.

Началото си река Шала води от непристъпни височини в Албанските Алпи в дял Дикаджини и в близост до селцето Тет. Дълго време и неуморно в продължение на цели 35 км. река Шала с удивително сините си води криволичи и дълбае в живописната долина, създавайки приказни меандри преди да се отдаде на почивка, вливайки се в езерото Коман.

Предизвикваме любителите на приключенията да се събудят рано сутринта и с пакет закуска в ръка, удобни обувки на краката, бански костюм и плажна кърпа в торбата, да пропътуват 75 км. = 2:21 часа път в една посока до езерото Коман. Тук специална лодка (15 до 20 местни лодки) в пристана стои и чака, за да ни покаже красотите на езеро Коман (1,30 часа плаване до меандъра на река Шала) и да ни понесе срещу течението на река Шала до най-красивият й меандър, където изумителната синя лента на реката, сякаш водена от ръката на опитен гимнастик се е „накъдрила” около плажове и плажчета с ослепителен бял пясък на фона на отвесни изумрудено зелени и респектиращи отвесни склонове.

Бял пясък със шезлонги, гладки камъчета проблясващи изпод кристално чиста вода, идиличен дървен мост прехвърлен през реката, водещ до скрита в горския шубрак къщичка за гости с ресторант - това е наградата на финала за всеки приключенец днес!

Възторжено туристите се отблагодаряват на река Шала и наричат този рай – Албанският Тайланд!

Свободни три часа за забавления: къпане, хапване и пийване и поемаме по обратния път от Албанският Тайланд и дивните Алпи към курорта Шенгин и хотела. Завръщане привечер.

Цена на екскурзията: 40 евро (включва трансфер Шенгин – Коман – Шенгин и наем на специално наета лодка) 

 

КРУЯ и ЛЕЖА - крайъгълните камъни в най-новата история на държавата Албания и в живота на нейният национален герой за всички времена – Георги Кастриоти – Скендербег.

Живял едно време в Албания знатен принц по име Gjon Kastrioti ( Иван Кастриоти) със съпругата си Voisava (християнка от района на Дебър) и били благословени с девет деца. Най-малкият от всички бил синът им Gjergj Kastrioti (Георги Кастриоти)…

Така започва страницата от историята на Албания свързана с най-смелият защитник и воин на албанците – Георги Кастриоти, който отдава 25 години от живота си на борбата с поробителите. Чуйте за израстването му от смел еничар обсипван с почести във войската на Султана до непобедимия и заклет враг на Султана - Скендербег (Александър Велики).

Няма народ, който да не му се възхищава и да не го възпява (включително гърците), а Папа Калист III го обявява за генерал-капитан на Светия Престол, дарява го и с титлата „Атлета Кристи, или Шампион на Христос”.

Георги Кастриоти е и първият, който успява да обедини всички албанци, да събере под знамето си дори никому не подчиняващите се планински вождове от непристъпните албански планини. Така основава историческата Лежка лига в град Лежа.

Последната воля на героя била и да бъде погребан в град Лежа – там, където видя албанците обединени.

Мавзолеят на Георги Скендербег – внушителни колони ограждат древната църква „Св. Никола”, а огромни и тежки порти пазят светая светих за албанците – гроба на Скендербег, надникнете и вижте..

Цена на екскурзията: 20 евро за възрастен и 10 евро за деца до 12 г. ( включва трансфер и местен екскурзовод в Тирана, Круя и Лежа)


ТИРАНА – столицата на Албания, която както и държавата динамично се развива и не спира да ни изненадва положително с напредъка си!

Със сигурност много от нас са се разхождали в центъра на столицата Тирана и са видели правителствените сгради, джамията Етем бей, националният исторически и етнографски музеи, както и къщата обитавана от диктатора Енвер Ходжа..

Новото, което Албания не се побоя да покаже и признае като част от тъмното си минало е жестокото лице на комунизма, откривайки музеите: „Къщата на листата” и противоядрените бункери – Бункарт 1 и Бункарт 2. Не се изкуши да ги разруши и затрие от историята си - напротив, дори ги предпази от крайно мислещите и решени да унищожат миналото сънародници, докато работеше по разкриването им.

От 2014 год. първо Бункарт 1 в покрайнините на Тирана, а после и Бункарт 2 в центъра на столицата са отворени за посещение музеи, в които страшната атмосфера на миналото и параноята на диктатора е „облагородена” с постоянни експозиции на изкуството, които се организират и показват тук като един светъл лъч в мрачното пространство. Това е и замисъла – да покажат, че една мрачна епоха си е отишла, за да отстъпи място на оптимизма и надежда за различно и светло бъдеще..

Краят епохата на забраните (включително всички религии) е ознаменуван също и с откриването през 2012 год. на Православната Автокефална църква на Албания – „Възкресение”, която е четвъртия по големина православен храм в Европа. Църквата впечатлява с размерите си от 1660 м. обща площ с максимална височина 32,2 м. и камбанарията с височина 46 м. Църквата е строена по подобие на великолепната църква „Света София” в Истанбул и пази светите мощи на Св. Йоан Владимир и Св. Кузма Етолийски.

 

Разходката в миналото може да приключи в замъка на Тирана и новият базар тук, където човек може да се отпусне в автентична атмосфера на чашка кафе, да похапне или просто да си закупи сувенири.

А може би ще се заинтересувате от Komiteti-kafe Muzeum, където в атмосфера от 80-те години да опитате албанска ракия, кафе, чай или друга напитка (не търсете боза – бозата е измислена от българите - горани).

Нова придобивка за столичани и туристите е и кабелния лифт до планината Dajti – зона за релаксация и забавления. Австрийската компания Doppelmayr изгражда лифта с дължина 4,2 км. с помощта, на който за 15 минути от забързаната столица се озовавате на чист въздух, на 1100 м. надморска височина сред зеленината на Националният парк Dajti.

Придружете ни и ще Ви покажем всичко от Албания и конкретно от земята на гегите в един маршрут уникален и изготвен с много старание и вложена емоция!