ПЕРУ - от загадките на древните цивилизации до Шарената планина 19.05.2020 – 30.05.2020

ПЕРУ - от загадките на древните цивилизации до Шарената планина 19.05.2020 – 30.05.2020
Маршрут:  Лима – Наска – Ика – Паракас – Пуно- Каньонът Колка – Куско – Урубамба – Мачу Пикчу – Куско – Лима

Продължителност:   12 дни / 10 нощувки

Транспорт:  Самолет

Хранене:  BB

Цена от: 5978 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:

10 нощувки/ 10 закуски/ 6 обяда/ 2 вечери


Ден 1 / 19.05.2020 София – Амстердам – Лима
Среща на летище София рано сутринта за полет към Амстердам в 07.00ч. Пристигане в Амстердам в 09.00ч. Полет за Лима в 12.35ч. Кацане в Лима в 19.05. Посрещане и трансфер до хотел “San Agustin Exclusive“3*  (или подобен) в Лима. Настаняване. Нощувка.


Ден 2/ 20.05.2020 Лима - Наска, закуска
Сутринта отпътуваме от Лима за Наска. Ще се движим по магистралата Панамерика, пресичайки пясъчните дюни по тихоокеанското крайбрежие.
Пристигане в Наска следобяд и по желание и срещу допълнително заплащане:
Полет над платото Наска -110 USD на човек ( заявява се и се заплаща предварително)
Полетът се изпълнява с малък самолет, който кръжи около 45 мин. над мистериозните пустинни линии на Наска – огромни рисунки на животни, птици и геометрични фигури, гравирани в пустинята, простиращи се на площ от над 350 кв.км. Никой не знае със сигурност как и защо са били създадени тези фигури, и до днес те са една от големите мистерии на нашето време
Настаняване в хотел „Casa Andina“3*(или подобен). Нощувка в Наска.


Ден 3 / 21.05.2020 Наска – Ика - Паракас, закуска и обяд
Закуска. Сутринта ще посетим Музей Антонини - дидактичен музей за цивилизацията Наска. В него са изложени  множество археологични находки от тази епоха. Експонирани са също така човешки кости, за да се покажат културните и медицинските практики свързани с тази епоха. Продължаваме към Ика.
Повечето хора свързват Южна Америка с разнообразна природа и буйна зелена растителност. Дори и на местата, които са пусти, човек може да открие живот и красота. Доказателство за това е прекрасният перуански оазис, наречен Хуакачина. Той се намира в южната част на Перу, само на 9 километра от град Ика. Всъщност страхотният оазис е построен около малко естествено езеро. Мястото е заобиколено от огромни пясъчни дюни, някои от които се простират до няколкостотин метра височина. Хуакачина изглежда като Сахара, както и носи нейния дух. Тук ще спрем за обяд, след което продължаваме към Паракас. Пристигане вечерта, настаняване в хотел „San Agustin Paracas Playa“ 3*(или подобен) в Паракас. нощувка.


Ден 4 /22.05.2020 Паракас – Лима – Хулиака - Пуно , закуска и вечеря
Закуска. Отпътуване с моторна лодка до островите Балестас, известни още като ”Малките Галапагос” – с разнообразна природа и дом на стотици китове, делфини, морски лъвове, морски птици, синьокрак рибояд, фламинго и хумболтови пингвини, които достигат повече от двеста вида. Островите представляват един от Националните паркове на Перу. Те са ефектни, ерозирали в множество арки и пещери, които предоставят подслон на хиляди морски птици. С малко късмет ще срещнем и делфини. По време на пътуването ще можем да видим и Канделабра – издълбан в камъка геоглиф, който представлява огромен тризъбец. Произходът му все още остава неразгадан.
След края на тура се отправяме към летището на Лима за полет до летище Хулиака в 17.40ч. Пристигане на летище Хулиака, трансфер до Пуно (около 50 мин). Настаняване в хотел „Sol Plaza“3* (или подобен) в Пуно. Вечеря  (включена в цената). Нощувка.


Ден 5 /23.05.2020 Пуно, закуска и обяд
Днес ще се отправим на вълнуващо приключение до езерото Титикака – свещеното езеро на Инките. Това е най-високо разположеното плавателно езеро в света. Размерите му са дължина – 176 км и ширина около 50 км. На места дълбочината му достига до 300 метра. Ще видимплаващите острови на индианците Урос. Те са разположени на около 4 км. от бреговете на Пуно или на 20 мин. път с моторна лодка. Тези плаващи острови са направени от слоеве слама и тръстика, която расте в изобилие в езерото. Обитавани са от потомците на древната етническа група, известна като Урос, които, след като са били отхвърлени от Инките при навлизането имв района, не са имали друг избор, освен да живеят като изолирани общности в друга част на региона.Те живеят в крайна бедност и основният им поминък е риболов, отглеждането на няколко вида зеленчуци и добива на Тотора - видтръстика. От нея те изграждат къщите и лодките си.Те оцеляват продавайки малки занаятчийски предмети, които сами произвеждат.
От тук се отправяме към остров Такиле.Това е най-големият остров и се намира в сърцето на езерото. Красотата на мястото и плодородието на земята са достатъчни аргументи кралят на Испания да го провъзгласи за Колониална Хасиенда.
Островът е населен с общност, наречена „такиленьос” друга индианска народност, говорещи езика кечуа и също запазили древните си обичаи и атрактивни традиционни облекла. Те живеят щастливо, защитени от слънцето и боговете на планината, запазвайки все още обичаите на предците си.  На пристанището, ще ни посрещнат жители, облечени в типично местно облекло. Ще трябва да се изкачим по пътека за да достигнем града и  да се насладим на инкските руини. Обяд в местен ресторант (включен в цената). Връщане в Пуно. Нощувка.


Ден 6/24.05.2020 Пуно - Колка, закуска и обяд
Рано сутринта, след закуска отпътуваме за каньона Колка. За да достигнем до това впечатляващо геоложко образувание, където величието на естествената природа се съчетава с намесата на човешката ръка, първо трябва да пресечем националния резерват Salinas Aguada Blanca с неговите викуня и фламинго, за да стигнем до Чивай, столицата на провинция Caylloma. По пътя ще обядваме в местен ресторант. При пристигането в Чивай – на около 3 600 м н.в, се настаняваме в хотел „Casa Andina Colca“ 3*(или подобен) в Чивай. Следва свободно време за адаптация.
Нощувка в Чивай.


Ден 7/25.05.2020 Каньонът Колка – Куско, закуска и обяд
След закуска, отпътуваме към Condor Cross – най-добрата точка, откъдето се вижда целият каньон и грандиозният полет на величествения кондор. По пътя ще можем да се насладим на прекрасна гледка към най-впечатляващите земеделски тераси в Перу, които се простират от Кордилера дел Чила до самата река Колка. Сред високите върхове на Кордилера дел Чила, Mismi се откроява и именно от разтопените води на ледения връх се появява най-мощната река в света: Амазонката. Продължаваме към Куско – археологическата столица на Америка и начална точка за посещението на Мачу Пикчу. При пристигането си се настаняваме в хотел Munay Wasi 3*(или подобен) в Куско. Нощувка.

Ден 8/ 26.05.2020  Куско, закуска и вечеря
По желание и срещу допълнително заплащане Целодневна екскурзия до Шарената планина –179 USD на човек.( екскурзията се провежда при минимум 10 човека)
Пътуването започва рано сутринта отпътуване от Куско рано сутринта към Шарената планина (около 130 км). Реалното име на това естествено природно чудо е Виникунка, но по-често се среща като Шарената планина или планината на дъгата. Част е от Андите, а най-високата й точка се извисява на 5200 м. Планината е формирана от различни цветни седименти, които под влиянието на климатичните промени я правят изключително красива и различна. Пътят до Шарената планина минава през традиционни села и докато пътувате ще имате възможност да се насладите на фантастични гледки към Андите. След като пристигнем в началната точка на трекинга, ще започнем лекото изкачване през зашеметяващия пейзаж заобикалящ планината. Маршрутът е лек с продължителност около 45 мин- 2.5 km. -идеален за всеки, който обича пешеходния туризъм.
Ще имаме свободното време, за да се разходим в района и да направим някои невероятни снимки на колоритните планини. Връщане обратно в Куско.
Пешеходна обиколка из град Куско. Ще разгледаме колониалните сгради, построени върху дворците на инките, ще посетим Plaza de Armas, Korikancha или храма на Слънцето, който е бил основната религиозна сграда на инките.
Вечеря с фолк шоу в типичен ресторант.  Нощувка в Куско.


Ден 9/27.05.2020  Куско – Урубамба, закуска и обяд
След закуска се отправяме към Свещената Долина. По време на тази целодневна екскурзия ще посетите Марас (9 967 фута / 3 028 м), живописно село на отстояние около един час от Куско, с живописни къщи, на чиито фасади е изобразен гербът на благородните индианци. В околността са открити солни мини, безброй малки блестящи водоеми по цялата планина, те са били експлоатирани по време на инките и все още се използват в наши дни.
Тук любителите фотографи могат да изявят възможностите си!
Продължаваме към Морай (10 419 фута / 3 176 м), намиращ се на 4 349 мили / 7 км от Марас - едно от най-големите опитни пространства за развъждане на нови култури на инките. Ще видим група от земеделски концентрични тераси с дълбочина около 492 фута / 150 м. Това е била биологична лаборатория, целяща подобряване на реколтата и получаване на видове, по-устойчиви на болестите и климата. Пристигаме в Урубамба привечер. Настаняване в хотел San Agustin Urubamba 3* или подобен. Нощувка.


Ден 10/ 28.05.2020 Урубамба – Мачу Пикчу – Куско, закуска и обяд
Закуска в хотела. Днес ще се качим на влак, за да посетим «изгубения град на инките”. Мачу Пикчу или "стар връх" от езика кечуа се намира в 112 км. северно от Куско. Разположен е на левия бряг на река Урубамба на около2400 м.н.в. Пътуването от градчето Мачу Пикчу до комплекса се извършва с миниван, като след изминаването на отсечка от 8 км зигзаг по павиран път, се озоваваме пред вратите на комплекса. Научното откритие за съществуването на Мачу Пикчу е направено от д-р Хирам Бингам през 1911 г. по време на второто му пътуване до Перу. На територията на Мачу Пикчу има повече от 200 строителни съоръжения. Като цяло това са храмове, резиденции, складове и други помещения. В голямата си част те са изработени от добре обработен камък и плътно прилепнали една в друга плочи. Предполага се, че там са живеели до 1 200 души, които се прекланяли пред бога на Слънцето (Инти) и отглеждали селскостопански култури на терасите. В комплекса са разположени също гробницаили мавзолей, слънчев часовник , както и много подземни тунели. Гробището се намира върху източните терасии се охранява от т.нар. "пазител на мъртвите". По време на разкопките, са открити 138 тела, 109 от които принадлежат на жени. Благодарение на факта, че завоевателите не са знаели за неговото съществуване, Мачу Пикчу е добре запазен и не еповлиян отголеми природни катаклизми.
На връщане, ще обядваме в градчето Агияс Калиентес, преди да се качим на влак за Куско.
Пристигане в Куско вечерта, настаняване в хотел Munay Wasi 3*(или подобен). Нощувка.

Ден 11/ 29.05.2020 Куско - Лима, закуска
Закуска в хотела. Трансфер до летището за полет до Лима в 10.55ч Пристигане в Лима около 12.25 часа. Полет до Париж в 18.20ч.

Ден 12/ 30.05.2020
Пристигане в Париж в 13.55ч. местно време Полет за София в 15.50ч. Кацане на летище София в 19.35ч.
По желание „Възможност за разглеждане на Лима – срещу допълнително заплащане – 45 USD на човек)
Лима - „Градът на кралете“, както е известна Лима. Нашата обиколка на  Перуанската столица ще започне от Плаза де Армас или Плаза Майор, построен от Франциско Пизаро -испанския конкистадор, основал столицата на Перу. Ще посетим Катедралата, датираща от 18. Януари 1535г., същата, която е била засегната няколко пъти от земетресенията през 1609г и 1746г., но все още eзапазила първоначалното си величие; сградата, където в момента се помещава правителството. Тя е разрушавана три пъти от различни катаклизми и пожари. След това продължаваме към площад Сан Мартин, сградата на общината, църквата Санто Доминго, Продължаваме към авеню „28 Юли“ и авеню „Арекипа“, които водят към  Сан Исидро, където е пирамидата Уака Уалямарка – древно светилище от периода преди инките. Ще посетим националния музей за архитектура, антропология и история, който  някога е бил резиденция на вицекраля Хоакин де ла Песуела. В него са се помещавали също Сан Мартин и Симон Боливар.

ПАКЕТНИ ЦЕНИ ПО ПРОГРАМАТА
Дата: 19.05.2020 г.
На човек в двойна стая: 3057 евро / 5978 лева
Единична стая: 3442 евро / 6536 лева
Трети възрастен на допълнително легло - на запитване

Пакетната цена включва:

Самолетни билети София – Амстердам– Лима –Амстердам- София с 1 брой чекиран багаж всеки до 23 кг
Самолетен билет Лима – Хулиака позволен багаж до 20 кг.и 5 кг. Ръчен багаж с размери 40cm x 32cm x 20cm.)
Самолетен билет Куско – Лима (позволен багаж до 20 кг.и 5 кг. Ръчен багаж с размери40cm x 32cm x 20cm.)
Летищни такси по всички полети (подлежат на препотвърждение)
1 нощувки със закуски в хотел “San Agustin Exclusive“3*  (или подобен) в Лима
1 нощувка със закуска в хотел „Casa Andina“3*(или подобен) в Наска
1 нощувка със закуска в хотел „San Agustin Paracas Playa“ 3*(или подобен) в Паракас
2 нощувки със закуски в хотел„Sol Plaza“3* (или подобен) в Пуно
1 нощувка със закуска в хотел „Casa Andina Colca“ 3*(или подобен) в Чивай – Каньон Колка
3 нощувка със закуска в хотел Munay Wasi 3*(или подобен)в Куско
1 нощувки със закуски в хотел „ San Agustin Urubamba“3*(или подобен)в Урубамба
6 обяда в местни ресторанти
2 вечери – едната традиционна фолклорна вечер
Посрещане и всички трансфери по програмата
Екскурзия до островите Балестас с местен екскурзовод
Целодневна екскурзия до плаващите острови в ез. Титикака
Екскурзия до Condor Cross в Каньонът Колка, за наблюдение на кондори
Билети за влака до Мачу Пикчу Позволеният багаж при пътуването с тези влакове е една ръчна чанта или раница, с тегло до 5 кг. И с максимални размери 157 см. ( дължина+ височина + дълбочина). Основният багаж ще бъде оставен в хотела в Куско.
Екскурзия до Морай и Морай
Посещение на Мачу Пикчу с местен екскурзовод
Пешеходен тур на Куско с местен екскурзовод
Входни такси за посещаваните обекти
Водач-преводач от България при група от 10 човека
Медицинска застраховка с асистънс с покритие 10 000 Евро


Цената не включва:

Полет над платото Наска – 110 USD (с включена такса за излитане) – заявява се и се заплаща предварително
Целодневна екскурзия до Шарената планина – 179 USD
Панорамна обиколка на Лима с местен екскурзовод – 45 USD
Напитки по време на храненията, с изключение на чай и кафе на закуска
Бакшиши  за шофьори и местни водачи – 70 USD (заплаща предварително)


Важно:
Необходими документи за записване:
копие/данни от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на екскурзията;
При резервация се заплаща депозит в размер на 3000 лв. на човек,
Пълно плащане до 45 дни преди отпътуване