В света на Емир Костурица!

Екскурзия до Босна с Каменград и Дървенград!
Маршрут:  Пловдив- София – Пирот – Вишеград - Каменград - Мокра гора – Дървенград – Ниш

Продължителност:   4 дни / 3 нощувки

Транспорт:  Автобус

Хранене:  HB

Цена от: 350 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА: 1 ден: Пловдив - София – Крушевац – Жича - Вишeград – Сараево
Пътуването ни ще ни отведе до Крушевац - старата столица на цар Лазар. Ще направим кратка фото пауза да снимки край останките на крепостта и ще посетим църквата Лазарица.
Спирка за посещение на манастира Жича – първата архиепископия и първа патриаршеска църква на Сърбия, основана от Свети Сава – покровителят на сръбския народ.
Преминаване на сръбско -босненската граница. След това продължаваме към Вишеград. Ще направим кратка разходка по моста на река Дрина. Вишеградският мост е една от най-значимите постройки в Босна за периода 15 - 19 век. Мостът е уникално произведение на средновековната османска инженерна и архитектурна мисъл и изкуство, нетипични за Европа, но характерни за Балканите. Дълъг е 180 м. (ширина на коловоза 6 м. ), има 11 отвора, като е разположен на 9 каменни стълба в реката с ширина 3,5 - 4 м. Мостът е дело на Синан, и е изграден по инициатива на Мехмед паша - Соколлу, поради което е известен още и като Мостът на Мехмед паша Соколович. Символизира връзката между етносите в Босна, също както Стари мост в Херцеговина. Мостът е известен още от романа на Иво Андрич "Мостът на Дрина". Тази архитектурна забележителност е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство.
Посещение на Каменград – построен от Емир Костурица. Разходка по главната улица и площада, където се намират сгушени китни магазинчета за сувенири, бижута, галерия, пекарна, пицария, кафене, бирария и кино. Свободно време.
Отпътуване за нощувка в Сараево – столицата на Босна и Херцеговина, наричан „Балканският Йерусалим” заради космополитния си дух и мирното съжителство на католици, православни, мюсюлмани и евреи.
Вечеря. Нощувка в Сараево.

2 ден Сараево – Благай – Мостар – Сараево 330 км.
След закуска отпътуване за Благай, място свещено за дервишите и едно от най-мистичните в Босна. В Благай дервишите построяват своя манастир от 16 век, разположен в скалите над извора на река Буна. Буна е една от най-мощните подземни карстови реки, извиращи от 200-250 метра дълбочина с дебит около 30-45 кубични метра на секунда. Най-красивото кътче в цяла Босна и Херцеговина. В района се откриват още много магични природни красоти, ценни исторически и археологически артефакти.
Не може да подминем и гр.Мостар – включен в списъка на Юнеско през 2005 г. Старият град е изпълнен с пъстри магазинчета и пазари на занаятчийски стоки. Ще преминем по Стария мост на река Неретва и ще се окажем сред забележителните малки улички. Могат да бъдат видяни Джамията на Мехмед паша, Католическата църква Св.Дева Мария и часовниковата кула. Свободно време.
Прибиране късно вечерта. Нощувка в Сараево

3 ден Сараево- Високо – Мокра гора – 200 км.
Сред закуска отпътуваме към село Високо, в чийто околности се намират Босненските пирамиди. Хълмове с правилни геометрични ъгли, който се считат за най-старото творение на човешка ръка, оформящи правилен равностранен триъгълник. Мястото се твърди, че дава едно необикновено енергийно преживяване, откъсващо от ежедневието, свързано с нови и непознати усещания. Възможност за разглеждане на тунелите /с доплащане / Разстоянието от паркинга на автобуса до входа на тунелите е около 300 метра по наклон. Това разстояние се изминава пеша.
След това се връщаме в центъра на Сараево за туристическа програма: Кметството, Латинския мост, Морича хан, разходка по централната пешеходна част. Свободно време за закупуване на сувенири.
Нощувка в района на Мокра гора.

4 ден Сараево – Дървен град – София - Пловдив
След ранна закуска се отправяме към „Дървен град“. Дървеният град е построен на слънчев хълм, наречен Мечавник, в покрайнините на курортното селце Мокра Гора. Кустурица го забелязва за пръв път по време на снимките на филма „Животът е чудо“ през 2003 година. Докато чака слънцето да се покаже иззад събралите се облаци, със завист гледа отсрещния хълм, на който няма нищо, но пък е огрян от много слънце. Тогава решава, че иска някой ден да си построи там град. Мечавник е етно село с 20-30 къщи, изцяло направени от дърво в традиционния стил на старите сръбски села. В комплекса си има всичко, което ще намерите и в истински град – централен площад, улици, църква, кино, басейн и спа център, фитнес зала, два ресторанта, кафе-сладкарница, бар и дори затвор.
Възможност за двучасово пътешествие с влака – музей Носталгия по железницата „Шарганската осмица“ / такса 400 сръбски динара/
Отпътуване за България. Пристигане късно вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • транспорт с комфортен автобус***;
 • всички трансфери, пътни, транспортни такси и паркинги по маршрута;
 • 3 нощувки със закуски в хотели 3 *** - 2 в Сараево в стая с две и три легла и 1 в района на Мокра гора;
 • вечеря на 24.05. в ресторанта на хотела;
 • туристически обиколки съгласно програмата;
 • екскурзоводско обслужване;
 • Медицинска застраховка с 5000 евро покритие;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • доплащане за настаняване в единична стая: 60 лв.;
 • Доплащане за две вечери в ресторанта на хотела 30 лв. При група от минимум 20 платили туриста.
 • За лица над 65 години - доплащане 4 лв

Необходими документи за пътуване:
лична карта или Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане

Забележка:
 • Офертата важи при минимум 35 туристи;
 • Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата и да коригира цените: при група, по-малка от обявената, съобразно броя на плащащите; при промяна в стойността на транспортните разходи, в това число на горивото; при промяна на обменния валутен курс, относим към договора с повече от 5% в периода между сключването му и датата на отпътуване;
 • Туроператора предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата;
 • Туроператорът има сключена застраховка Отговорност на Туроператора с ЕАД „Групама” , гр. София, бул. „Цариградско шосе” 47А, застрахователна полица № 7500170000141 от 10.03.2017 г. до 09.03.2018г. и е изложена на видно място в офиса на Туроператора.


 

ЦЕНИ:
Дата Възрастен в двойна стая Единична стая
24.05.2018 - 27.05.2018 г. 350 лв. 410 лв.
21.06.2018 - 24.06.2018 г. 350 лв. 410 лв.


ИЗБЕРЕТЕ ХОТЕЛ ПО ПРОГРАМАТА: