Кавказка приказка!

ДАГЕСТАН 03.08.-11.08.2020
Маршрут:  София - Махачкала - Кавказки планини -Дербент - Махачкала - София

Продължителност:   9 дни / 7 нощувки

Транспорт:  Автобус и самолет

Хранене:  BB

Цена от: 2450 лв.

ПРОГРАМА:


                                                                    

ДВЕСТА ЛЕВА ОТСТЪПКА ЗА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.01.2020 г.

 

9 дни/ 7 нощувки със закуски, обеди и вечери

Цена за ранни записвания до 31.03.2020: 2450 лв.

Цена от 01.04.2020: 2650 лв.

 

 Ден 1 / 03.08 .2020 – понеделник София – Махачкала

Отпътуване в 12:25 ч. от Терминал 2 на летище София с полет на авиокомпания Аерофлот по направление София – Москва. Кацане в 15:35 ч. Полет в 22:00ч. за Махачкала.

2 ден / 04.08.2020 – вторник Махачкала

             Кацане в 00:55 ч. в Махачкала, Дагестан. Трансфер и настаняване в хотел 3***.

           След закуска ще посветим деня за опознаване на града. Даже и в такива нови столици като Махачкала може да обикаляте по малки улички с тесни тротоари и да видите древни като града дворове. Дълго може да се разказва за хората, живели в този град. За тези, които някога за пристигнали отдалече и са останали завинаги в този топъл крайморски град. Махачкала расте и се развива, но старата й част живее свой собствен живот. Покрай морето се намира една от най-старите улици в града, на която са разположени древни сгради с дълбоки мазета, дворове с врати – арки и надвиснали балкони. Тук са домът – кораб, уникалната сграда на Филхармонията, първият Кинотеатър, Градската градина, музеи и много други интересни обекти. Ще посетим музея „Дагестански аул“ и „Втория пазар“ - най-големия фермерски пазар в Северен Кавказ. Ще се разходим в историческата част на града и ще обядваме в ресторант с традиционна кухня. След това ще продължим разходката в града.

            Време за самостоятелна разходка. Вечеря с фолклорна програма в местен ресторант. Нощувка в Махачкала.

3 ден / 05.08.2020 - сряда Сулак – Миатли – Сарикум

        Сутринта след закуска отпътуваме за наблюдателната площадка на Сулакския каньон. Каньонът се простира на 53 км по територията на Дагестан. На места се стеснява, а на други места е точно обратното. Каньонът е толкова широк, че трудно може да се види противопо - ложната му страна. Отгоре реката изглежда като малко и тънко ручейче, но в действителност р. Сулак е една от най-пълноводните реки на Дагестан. Ако вдигнете поглед нагоре, може да видите орли, кръжащи в небето и наблюдаващи цялата територия отвисоко. Да се опише красотата на природата и каньона е просто невъзможно. Най-добре е да се види със собстве - ните си очи. Още повече, че каньонът се намира недалеч от Махачкала и дори да сте за кратко време в Дагестан, може да предприемете това отиване дотам.

         Ще обядваме в семейната овощна градина на Камал Салманов. След това се насочваме към пясъчната дюна „Сарикум“- най- високата в Европа.

          Връщане в Махачкала. Вечеря и нощувка.

4 ден / 06.08.2020 – четвъртък Ирганай – Ахулго – Гуниб

        След закуска потегляме на дълъг път, за да опознаем планините и платата в Кавказ. Преминавайки покрай прекрасни места ще пристигнем в Ахулго, където са се сражавали планинците и се е състояла най-тежката и жестока битка в Кавказката война през 1832.

        Пътят ни продължава към Гуниб, където ще се проведе мастер клас по приготвяне на местната баница чуду.

       Отпътуване за нощувка в Гуниб. Настаняване в туристическа база в стая с 2 легла със самостоятелен санитарен възел. Вечеря. Нощувка.

5 ден / 07.08.2020 – петък Гуниб – Чох – Кегер – Гамсутъл – Гуниб

       След закуска денят е посветен на разглеждане на селища, влизащи в състава на Андалското свободно общество. През ХVІ век тези селища са създали своя собствена конституция и живели съгласно нея, независими от съседните големи ханства.

       Чох на аварски означава спирка, стоянка. Селището Чох е разположено в Андалалската долина, обкръжено от всички страни от планини. Месността е необикновено красива. При обиколките си туристите може да видят градини и горната част на р. Кара Койсу. В един и същи ден може да се наблюдават всички годишни времена, тъй като докато планинските селца са забулени в снежни премени, в низините дърветата са обсипани с плодове. Тук ще видите интересна архитектура и ще се срещнете с интересни хора, ще чуете истории за имама Шамил и Великата Кавказка война.

       Ще опитаме също специалните торти „беркали“, а преди залез ще посетим изоставеното село Гамсутъл. Живописното селище Гамсутъл е разположено на върха на планината Гамсутълмеер в Дагестан. Съгласно обичаите в Кавказките планини, домовете на обитателите по тези места са отворени за всеки пристигащ гост, но легендарното гостоприемство в Дагестан не е единствената причина, за да попаднете във всяка постройка от селището. Местното население е напуснало селището преди няколко десетилетия и до неотдавна единственият жител на Гамсутъл е бил роденият там Абдуржалил Абдулжалил, починал през 2015 г.

       Вечеря и нощувка в Гуниб.

6 ден / 08.08.2020 – събота Гуниб – Салта – Балхар – Кубачи

        Сутринта след закуска отпътуваме към село Салта, за да се отправим към водопада, разположен в тесния каньон. Той е чудо на природата – един от най-интересните водопади в Русия. В дъждовния сезон той впечатлява с мощната си струя, а в в слънчево време – с красивата игра на светлините. Разнообразните отражения от стените на каньона оцветяват дъното на вира в различни оттенъци. Цветовата гама се променя в зависимост от сезона и времето. Водопадът не е висок, но представлява тясна цепнатина, която често е прескачана от диви кози. Понякога животните попадат в цепнатината и загиват и затова тук често се намират черепи и кости от тях.

       След това се отправяме към Балхар, за да опитаме лакската кухня, а също да се запознаем с местните грънчарски умения.

      Вечерта ще пристигнем в Кубачи – най-известното селище на Кавказ. Нощувка и вечеря в Кубачи в Дом за гости в стая по двама или трима с общи санитарни помещения.

7 ден / 09.08.2020 – неделя Кубачи – Кала Корейш – Амузги

      Сутринта след закуска ще се поразходим в Кубачи. Още през Средновековието то се е славило със своите майстори – оръжейници. А в края на ХІХ в. е станало известно като център на ювелирното изкуство. Жителите на Кубачи превръщат в шедьовър всичко, до което се докоснат. Построените от тях домове имат красиви арки, стълби, украшения по вратите от камък и дърворезба. Даже кладенците, от които местните носят вода, са украсени с каменна резба. Всеки дом в Кубачи е като музей с гостоприемен домакин. Независимо от каква националност, пол, раса или вероизповедание е всеки гост е добре дошъл за жителите на Кубачи и на Дагестан.

        Програмата продължава с разходка в селищата на Дахаевския район – Амузги и Кала Корейш. Ще наблюдаваме мастер клас на местни майстори по приготвяне на сребърни изделия.

        Нощувка и вечеря в Кубачи.

8 ден / 10.08.2020 – понеделник Дербент - летище

      Този ден ще отпътуваме за южен Дагестан – Дербент. През целия ден ще разглеждаме Дербент и неговите забележителности, много от които са обявени за обекти на ЮНЕСКО. Ще разгледаме крепостта Нарин Кала и ще се спуснеме с опитен водач към града. Ще посетиме най-старата джамия в Европа, ще се докоснеме до вековни дървета, най-старото от които е на 800 г. Ще обикаляме по тесните улички на дербентските махали и ще слушаме прекрасни истории за града, който ще остане завинаги в сърцето Ви. И не може да не изпиеме чай от самовар на дърва, както и е задължително да опитаме дербентския хляб.

      Ще се срещнем също с местни семейства, които ще ни разкажат за местните трациции в тъкането на килими.

    Вечеря с фолклорна програма и трансфер до летището за полет до Москва в 01:55ч.

9 ден / 11.08.2020 – вторник София

Кацане на летище Москва в 04:45. Полет за София в 08:15ч. Кацане на летище София в 11:35 ч.

 

 

Цената включва:

 • Самолетен билет София – Махачкала;

 • Летищни такси 400 лв към 25.11.2019 г, които подлежат на препотвърждение при издаване на самолетните билети;

 • Трансфери и транспорт ;

 • 7 нощувки със закуски:

  3 в хотел 3 *** в Махачкала, 2 в туристическа спалня 2/3 легла със собствен санитарен възел в Гуниб, 2 в дом за гости в Кубачи в стаи с 2/3 легла с общ санитарен възел

 • 7 обеда по маршрута;

 • 4 вечери в местата за настаняване;

 • 2 вечери с фолклорна програма в Махачкала и Дерберт;

 • Туристическа програма по маршрута;

 • Входни билети на посещаваните обекти;

 • Местен екскурзовод на руски език;

 • Екскурзовод – преводач на български език;

 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 30 000 евро.

 

Цената не включва:

 •  Туристическа виза за Русия – 120 лв за български граждани;
 • доплащане за единична стая - 400 лв;

 • Доплащане за застраховка ”Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. - 50 лв;

 • Застраховка „Отмяна на пътуване“ и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини – по желание и при записване

Условия за записване:
Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
Попълнен договор и депозит в размер на 1000 лева на човек;
Доплащането до: 30-35 дни преди дата на тръгването и предоставяне на всички необходими документи за получаване на руска виза;

Анулационни условия:

В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
- При анулация
до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
- При анулация
от 89 до 45 дни преди датата на пътуване се удържа в размер на внесения депозит;
- При анулация от 44 до 31 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;
- При анулация
от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.
- ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.

Данни за паспортен и визов режим:
За посещение на Русия се изисква виза, за която е необходимо 1 актуална снимка паспортен формат и попълнен визов формуляр;
Паспорт, валиден минимум 6 месеца от крайна датата на екскурзията;
За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;
Ваксини: Няма задължителни ваксинации за територии, през които минава тура. За индивидуални нужди се консултирайте с личния си лекар или посетете сайта на СЗО (Световната здравна организация) за най-актуалните препоръки.

Забележка:
Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 18 туристи.
(
при група от 13 до 18 туриста се доплаща - по 200 лв на човек)
В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.
- Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
Курсът на рублата към лева
1.96лв (1 €) = 70 руб , който е заложен в програмата на екскурзията. При промяна на валутния курс повече от 5% на руската рубла към българския лев, туроператор запазва правото да промени цената па пакета.
- Туроператор си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.
- Туроператор не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпания.
Начин на плащане: в лева по банков път

Евро Топ Тур ЕООД не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
Евро Топ Тур ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при «Групама Застраховане» ЕАД с адрес на управление гр. София, бул. Цариградско шосе №47 А, блок V, ет.3

Дагестан - земя на туризма