Древен и модерен!

УЗБЕКИСТАН - ЦЕНТЪР НА ДРЕВНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ!
1.09.-9.09.2021 г.
Маршрут:  София - Ташкент - Ургенч - Хива - Бухара - Самарканд - Ташкент - София с 2 вътрешни полета!

Продължителност:   9 дни / 8 нощувки

Транспорт:  Самолет

Хранене:  HB

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:

 Заповядайте на незабравимо пътешествие в Централна Азия!
На този тур ще видите най-интересното от древната Персийска империя на Тамерлан!


 

9 дни/ 8 нощувки / 8 закуски/ 7 вечери / 2 фолклорни програми
 
Ден 1/   София – Ташкент
Полет от София в 12:30ч с Аерофлот до Москва. Кацане в 15:35ч. Продължение за Ташкент в 20:50ч и кацане в 02:45ч.   Посрещане, трансфер и настаняване в хотел  5*/4*. Нощувка.
 
Ден 2/    Ташкент
След късна закуска, целодневна туристическа обиколка на Ташкент - един от най-развитите и оживени центрове на Средна Азия. Ще посетим в старата част уникални лабиринти от тесни улички и забележителни исторически паметници като: архитектурния комплекс Хазрет Имам, където се пази най-старият коран в света от VII в., с джамията Тиля Шейх,  мавзолея Кафал Шаши и медресето Барак Хан, където се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи; медресе Абдулкасим - националното училище на художествените  занаяти.  По време на обзорна екскурзия ще видим новопостроения парламент; Ташкентския университет; Дворец на Романови; Театъра за опера и балет и др.  Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта, Вечеря и нощувка в хотела
 
Ден 3/ Ташкент – Ургенч – Хива
След закуска ранно отпътуване за летището в Ташкент за Ургенч с полет на  “Uzbekistan Airways”. (продължителност 1,40 ч) Кацане, посрещане, трансфер до гр. Хива, където се започва пешеходна екскурзия на старата част на града – музей на открито, заобиколен от високи стени с джамии, мавзолеи, минарета и медресета. Посещение на комплекс Ичан Кала - това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в. и с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени. Ще видим минаре Калта Минор - символ на града и единственото минаре, което е покрито изцяло с керамични плочки. Те образуват сложни, разнообразни форми в няколко цвята, като преобладаващите цветове са синьото и зеленото.
Главната петъчна джамия в старата част на Хива. Според арабския географ Мукадаши джамията Джума е строена през 10-и век. Нейните уникални резбовани колони са като истински музей на дърворезбата. Има 213 колони, но е трудно да се намерят една с друга да са еднакви. Това е една уникална сграда без портал, купол, коридори или двор
Разходката предвижда  разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др.  Настаняване в хотел 4*/ 3*.  Свободно време след обяд. Вечеря в ресторанта на хотела.  Връщане в хотела и нощувка.
 
Ден 4/    Хива - Бухара  (480 км)
След закуска отпътуване продължение на екскурзия в Хива до обяд.
Свободно време до вечерта. Трансфер  до летище в Ургенч за Бухара с вечерен полет на  “Uzbekistan Airways”
(продължителност 1,20 ч)
Пристигане в Бухара, трансфер и настаняване в хотела 3*/ 4* Вечеря в ресторанта на хотела и нощувка.
 
Ден 5/   Бухара
След закуска, целодневна туристическа обиколкана града, която включва "Сърцето на Бухара"  - архитектурния комплекс Ляби Хауз XVI-XVII в., Мавзолея на Саманидите ІХ-Х в.; цитаделата Арк - център на държавното управление в Бухара през 4 век; джамията Калян с 48 метровото минаре - символ на свещената Бухара от 12 век; Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещен извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов;  медресето на Абдулазиз–Хана; Музея на килимите и др.
Градът е един от най - старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на преклонение пред  родното място на Бахауддин Накшбанди  - създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е в Списъка  на ЮНЕСКО.
 Вечеря в прочутото медресе „Нодир Диван-Беги” с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Нощувка.
 
Ден 6/   Бухара-  Самарканд  (250 км/ 3ч)
След закуска трансфер до жп гара и отпътуване за Самарканд със скоростния  влак «SHARK» в първа класа. Пристиганe в Самарканд, основан 700 г. пр н.е. - един от най древните градове на Земята. Повече от две хиляди години градът е бил ключов пункт по Пътя на коприната.  Туристическата обиколка започва с посещение на   „Регистан” (Пясъчният площад) – световноизвестния комплекс от 3 медресета и джамията с позлатен купол; главната джамия Биби Ханъм XVII в. - най-голямата и най-красивата строена някога в Централната Азия в чест на първата съпруга на Тимур, дъщеря на китайския император. След почивка за обяд посещение на спектакъла за историческия костюм  «EL MEROSI». Трансфер до хотел 4* и настаняване. Традиционна вечеря в местен ресторант. Нощувка.
 
Ден 7/   Самарканд
Закуска. Продължение на обзорна екскурзия в Самарканд с посещение на архитектурният комплекс Шахи Зинда, така наречения „Град на мъртвите” - комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Изключителните шедьоври от теракота, майолика и филигранни облицовки с плочки са били създадени от персийски и азербайджански майстори и заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Някои от тези най-ранни мавзолеи са били за жените на Тамерлан, за красивата му млада племенница и за неговите сестри. Това, което прави Шахи Зинда прочут е гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед; обсерваторията Улугбек - невероятна конструкция от XV  в. за изучаване на небесните тела. Улугбек, внук на Тимур създава  през 1437 г. Зиджи Султани от 994 звезди, считан за един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността; на гробницата на пророк Даниил, почитан от мюсюлмани, юдеи и християни. Следва дегустация на прочутите местни вина.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града и посещение на прочутия източен пазар СИАБ в историческия център, също една от забележителности на града с която трябва да се запознаете. Вечеря в националния дом «MUBORAK», където ще наблюдаваме Мастер–клас  по приготвяне на специално национално ястие „Пилаф”  от шеф готвач. Той ще ви разкаже за историята на узбекската кухня . Нощувка.
 
Ден 8/   Самарканд - Ташкент  (344 км/ 2,10ч)
Закуска. Посещение на мавзолея "Гур Емир" - гробницата на Амир Тимур, мавзолея Рухабад.
Свободно време до трансфер за жп гара и отпътуване в 17:00ч. за (продължителност 2 ч) Ташкент със скоростният влак  «AFROSIAB» в бизнес класа. В 19:00ч. пристигане в Ташкент, трансфер и настаняване в хотел 5* /4*. Вечеря и нощувка.
 
Ден 9/   Ташкент- София
Ранен трансфер за летище и отпътуване в 04:45ч с полет на с Аерофлот. Кацане в 07:05ч. Продължени за София в 08:20ч. Кацане в България  в11:35ч.  Край на програмата.


  
 

 

Цена включва:
• Самолетен билет София-Ташкент-София на с Аерофлот с чекиран багаж 23 кг и ръчен багаж 10 кг;
• Летищни такси  250 лв към 30.11.2018
(цената подлежи на препотвърждение при издаване на самолетния билет);
• Трансфери и транспорт с климатизиран туристически  автобус;
• 9 нощувки със закуски  на блок маса в хотели:
(3 нощувки в Ташкент; 1 нощувка в Хива; 2 нощувки в Самарканд; 2 нощувки в Бухара)
• 7 вечери;
• фолклорно шоу в „Нодир Диван-Беги” в Бухара;
• мастер класс от шеф готвач в националния дом в Самарканд;
• билети със скоростните влакове:
- «AFROSIAB»/ бизнес класa  Самарканд- Ташкент;
-  «SHARK »/ първа класа Бухара- Самарканд.
•  Самолетен билет с  летищни такси на “Uzbekistan Airways”:
 - за вътрешен полет Ташкент – Ургенч;
 - за вътрешен полет Ургенч- Бухара.
•  Целодневни екскурзии в Ташкент, Хива, Бухара, Самарканд;
• Входни такси за всички посещавани обекти;
• Посещение на винен завод  с малък музей и дегустация на вино в Самарканд;
• Посещение на спектакъл «EL MEROSI» в Самарканд;
• Местно екскурзоводско обслужване;
• Водач /преводач от България по време на пътуването;
• Съдействие за издаване на туристическа виза в Узбекистан;
• 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса;
• Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 10 000 евро;
 
Цената не включва:
• Туристическа входна виза за Узбекистан - 15 $ (се заплаща на място);
• Доплащане за единична стая - 380 лв;
• Доплащане за застраховка ''Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до  80 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове: 20 лв;
• Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи     от клиента причини – по желание и при записване;
• Бакшиши: по 3 $ на ден на човек, общо 30$.
 
Условия за записване:
- Копие от задграничен паспорт, попълнен договор и депозит в размер на 1500 лева на човек;
- Доплащането до: 30-35 дни преди дата на тръгването;
-  Предоставяне на всички необходими документи за получаване на  виза - 45 дни преди дата на тръгване.
 
Анулационни условия:
•  В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
- При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
- При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване  се удържа в размер на внесения депозит;
- При анулация от 44 до29 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;
- При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.
- ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.

• Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.
 
Данни за паспортен и визов режим:
- Визата за български граждани се издава и се заплаща при пристигане на
  Международно летище в Узбекистан.  За кандидатстване е необходимо копие на паспорта
 с валидност минимум 6 месеца след приключване на пътуването; попълнен визов
 формуляр; служебна бележка от месторабота или учебно заведение на фирмена бланка с името и
 адресна компанията, указващо служебна позиция на служителя(на български или английски език)
 Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза, не се налага
 лично явяване;
- За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя,  който не придружава детето;
- За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини;

Забележка:

- Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 15/ 20 туристи.
 (при група от 15 до 19 туриста се доплаща -  по 100 лв на човек)
 В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се  възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.
- Туроператора си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма;
- Цените са изготвени при курс 1USD = 1.68 лв и промяна на валутния курс на щ.долар към лева, Евро Топ Тур,  си запазва правото
  да преизчисли  цената към датата на доплащане.
- Туроператор  не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на авиокомпания.
 
- Начин на плащане: в брой в / евро или по банков път:
"ЕВРО ТОП ТУР" ЕООД,
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, гр. Пловдив,
IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26    BIC: UNCRBGSF
 
Евро Топ Тур  ЕООД не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
Евро Топ Тур  ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при
ЗД „ЕВРОИНС” АД, гр. София, бул. „Христофор Колумб” № 43.
 
За резервации и информация:
                     ОФИС: Пловдив, ул Четвърти януари, 28
                     тел.: 032 262 264      0898 741 801
                     office@evrotoptour.com