До Полярния кръг и обратно!

КРУИЗ ПО ЕНИСЕЙ 2023
Маршрут:  Красноярск - Енисейкс - Енисей - Дудинка - Норилск

Продължителност:   9 дни / 7 нощувки

Транспорт:  Самолет

Хранене:  BB

ПРОГРАМА:

 ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ 2023

КРУИЗ ПО ЕНИСЕЙ

9 дни / 7 нощувки

 


Ден 1

Полет София – Москва – Красноярск или Бургас – Москва – Красноярск.

 

Ден 2  Красноярск – 100 км преход

/ закуска и вечеря в хотелски ресторант, обед в местен ресторант/

Пристигане в Красноярск и трансфер до хотел „Красноярск“.

Запознаването с Красноярск, сърцето на Сибир, започва с обзорна екскурзия. Посещаваме един от главните символи на града – параклиса Параскева Пятницка, намираща се в Караулната гора, откъдето се вижда града като на длан. Това е едно от любимите места на жителите и гостите на Красноярск. Ще преминете по историческата част на града с архитектурни паметници от XVIII – XIX век, бивши къщи на сибирски търговци и меценати. Ще видите паметник на основателя на града Андрей Дубенски, мястото на основаването на града, Театралния площад и много други.

Следобед предстои екскурзия на известната обзорна площадка в село Слизнево, която се намира на отвестна скала над река Енисей. Там има и паметник, посветен на известното произведение на Астафиев „Цар-риба“ Именно тук пред погледа Ви ще се открие удивителна картина: забележителните завои на река Енисей, които Ви дават възможност да видите от една страна предградията на Красноярск, а от друга невероятните енисейски брегове.

След това ще се отправите към едно уникално съоръжение, едно от най-големите в света – Красноярската ВЕЦ. По пътя към ВЕЦ ще пиете чай в Овсянка.

Вечеря. Нощувка.

 

Ден 3  Енисейск - 380 км преход

/ закуска в хотела, обед и вечеря в кафене/

Ранно потегляне за Енисейск. По обед пристигане в един от най-старите сибирски градове. Неговото минало е неразривно свързано с историята на присъединяването на Сибир към Русия. През 2019 година се навършват 400 години от това събитие.

Градът през 1619 година бил основан от отряд казаци като военна крепост/острог/ на лебия бряг на река Енисей на 12 версти от неговия приток Кеми. В течение на половин век този град бил главната врата в Източен Сибир.

Енисей се намирал в плодородни земи, пълни с дивеч, риба, желязна руда, в центъра на много важен воден път. Именно заради това бързо станал крупен индустриален град, за когото започнали да се разказват легенди. Много преживял града за своя 400 годишен живот: и разцвет и упадък, пожари и „златна треска“. Днес го наричат град - „музей под открито небе“, защото включва повече от 94 архитектурни паметника.

Обзорната екскурзия по Енисейск започва с разглеждане на най-важните храмове и търговски домове. В частния музей “Фотоизба“ ще видите антикварна колекция събрана с много любов от Петър Яковлевич Дроздов.

По време на екскурзията ще видим и детска художествена школа с посещение на мастер-- клас. Училището е център на възраждащите се местни занаяти в града.

След това ще отиде до езерото Манастирско, обкръжено с борова гора, обвито с тайнствен ореол. Смята се , че къпането в езерото е лековито.

23:30 се качваме на кораб „Александър Матросов“. Нощувка.

Настаняването е в двуместни каюти /има 2 меки дивана, шкаф и мивка/. На Енисей навигацията се изпълнява от теплоходи , построени по поект 588 от 1955 г , а не на туристически моторен кораб. На борда има 2 ресторанта, читалня, музикален салон, бар. Душ кабините и тоалетните са разположени на палубата.

 

Ден 4  Енисей – 609 км на кораба

/ закуска, обед и вечеря на кораба/

10:00 – 10:30 Спирка в село Ярцево

В „Енциклопедичен речник” на Брокгауз и Ефрон, издаден през 1894 година се споменава за селището: Неголемите села Ярцевско и Дубческо за забележителни с това, че били първите селски населени места, основани след строителството на Туруханска.

Месните жители посрещат кораба с търговски и сувенирни сергий, пълни с даровете на енисейската земя.

15:00 – 15:30 Спирка в село Верогово

Малко по-надолу започва Вероговския алхипелаг. Енисей тук се разлива на 20 км в ширина, руслото се надробява на десетки острови, които се отделят един от друг от причудливи протоци. И навсякъде водна шир и острови.

По надолу започва Осиновския праг, а след него Енисей влиза в Осиновските бузи – най-живописния район по долното течение на реката. И от двете страни реката е притисната от скали, образуващи стръмен каньон с ширина 700 метра само, а там реката достига до 60 метра дълбочина. Именно тук се усеща мощта на сибирската река. Високите гранитни брегове образуват коридор с височина 150 метра. Това е едно от най-удивителните места по красота и мощ, което природата е създала.

19:30 – 20:00 Спирка в село Бор.

 

Ден 5 Енисей – 539 км на кораба

/ закуска, обед и вечеря на кораба/

 

01:00 -01:30 – Спирка село Бахта

03:00 -03:30 – Спирка село Чулково

05:00 -06:00 – Спирка село Верхнеимбатское

10:00 -10:20 – Спирка село Сургутиха

11:50 -12:10 – Спирка село Верещагино

13:10 -13:30 – Спирка село Бакланиха

17:00 -17:30 – Спирка село Костино

19:30 -20:30 – Спирка село Туруханск

Селото е основано в 1607 г. като място за зимуване, а от 1619 тук се преселили жителите на изгорелия град Манказе. От 1809 е център на Турухунския край. ПРез 19 и 20 век става място за заточение на декабисти и политически затворници, в това число и И.В.Сталин 1914 г.-1916 г. Туруханската земя е впечатлила и послужила за образи на писателя Шишков при написването на романа „Угрюм река”, на Астафьев за „Цар – риба”. С този край са свързани поета Рождественски и художника Батц.

 

Ден 6 Енисей – Дудинка - 437 км на кораба

/ закуска, обед и вечеря на кораба/

00:30 – 01:00 Спирка при село Гороших

02:00 – 02:30 Спирка в село Курейка

Преход на Полярния кръг при село Курейка

09:00-10:00 – Спирка в Игарка

Игарка е разположен в зоната на турдрата и лесотундрата зад Северния полярен кръг. Градът е построен при вечния студ. И именно тук работи Музея на вечния студ.Градът е свързан с цяла поредица знаменитости. Тук в периода 1935 -1941 г. живее известния писател Астафьев. През 1924 г. в станция Плахино,в Игарския район, бил на заточение хирурга Войно-Ясенецки. През 1935 г. в града живял учения и полярен изследовател Шмид.

16:00-17:00 Спирка в село Потапово

21:00 – Пристигане в Дудинка, освобождаване на корабната каюта, транфер и настаняване в хотел „Виктория” 3*.

 

Ден 7 Дудинка

/ закуска, обед и вечеря в кафетерия/

Слез закуска се оправяме за пешеходен тур в Дудинка. Екскурзия в Етнографския музей, където можете да се фотографирате в национални костюми на народите на севера. Таймир е уникален с това, че там живеят 5 етноса, всеки един от тях с богата самобитна култура. Ще имате уникалната възможност да посетите етнографския комплекс, посветен на културата и традицията на коренното население. Очаква Ви участие в обреди и мастер-класове.

 

Ден 8 -  Норилск - 150 км

/ закуска, обед и вечеря в кафетерия/

След закуска се отправяме към Норилск с автобус. Най-северният град в света, отвъд Полярния кръг. Тук може да разбереш и да почувстваш каква човешка цена е платила страната, за да създаде индустриалното чудо на Далечния Север. Може да станеш един от 200 чужденци, които посещават града годишно, след специални разрешителни.

Град Норилск получава името си от името на самата местност, в която се намира. Не много далеч протича река Норилка, а градът практически се намира в подножието на Норилската планина За тях споменават още изследователите Шмид, Харитон Лаптев и др.

Уникалната особеност на Норилск се крие в това, че е построен върху вечно замръзналата земя. Затова всички сгради са на колони, а входовете им са на високо, за да не ги затрупат снегорините. Градът е конструиран така, че жителите му да са максимално защитени от ветрове. Много жилищни сгради образуват противоветрени стени. Освен това самите сгради са построени плътно една до друга.

Историята на НорилЛаг, подразделение на ГУЛАГ, е създадена от тъжната съдба на над 500 000 политически затворници, изпратени тук на заточение: Федоровский, Жак Роси, Гумилев, Козерев, Женов и много много други

Днес – един от най-крупните индустриални градове в страната. Тук се добива значителна част от световния никел, а също така мед, кобалт, цветни и благородни метали. Построен през 1935 г. днес тук работят над 170 000 души, които не виждат слънце по няколко месеца в годината. Инатът е изключително важно качество, за да може да оцелееш в Норилск. Градът и хората живеят в едни от най-суровите условия на планетата. Затова в Норилск студеното време се компенсира от топлите хора

Обзорната екскурзия включва посещение на Норилската Голгота и екскурзия в Първия дом на Норилск.

 

Ден 9 

След закуска трансфер до летище за полет Норилск – Москва – София или Норилск – Москва – Бургас.

 

 

Цената включва:

 • екскурзоводско обслужване;

 • транспортно обслужване /микробус/;

 • трансфери летище – хотел – летище;

 • билети за пътнически моторен кораб Енисейск – Дудинка /І класа, настаняване в каюти за един или двама души, във всяка каюта има мивка, на палубата има баня и душ/;

 • хотелско настаняване в двойна стая в х. „Красноярск“ - Красноярск /1 нощувка/, х. „Домино“ - Енисейск /дневно пребиваване/, х. Виктория – Дудинка /2 нощувки/, х. „Талнах“ - Норилск /1 нощувка/;

 • екскурзии;

 • входни билети за музеи;

 • изхранване по програмата;

 • медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 30 000 евро.

 

Цената не включва:

 • туристическа виза за Русия – 120 лв за български граждани;

 • доплащане за единична стая – 600 лв;

 • самолетен билет София – Москва – Красноярск – Норилск – Москва - София или Бургас – Москва – Красноярск – Норилск – Москва - Бургас: 1400 лв/човек към 01.05.2020 г. Подлежи на препотвърждение при издаването на самолетния билет;

 • спиртни напитки;

 • качване на багажа.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: ксерокопие на задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуване с 2 празни страници за полагане на визата, 1 цветна снимка 3.5/4.5 см, попълнен формуляр от Консулството, като туристите предоставят необходими данни за попълване му. Туристическата агенция съдейства при подготовката на документите. Няма санитарни и медицински изисквания за страните по маршрута. За деца под 18 г., пътуващи без един или двамата родители, се изисква нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (в зависимост от случая), чийто оригинал и копие трябва да се представят от придружителя на детето на граничните власти!!!

 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит – 1000 лв. при сключване на договор; доплащане – 60 дни преди датата на отпътуване.

Плащане в брой в лева /евро или по банков път:

Банкова сметка за депозит:

БАНКА : УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26
BIC CODE: UNCRBGSF
ТИТУЛЯР: ЕВРО ТОП ТУР ЕООД

 

Застраховка „Отказ от пътуване“: Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, невъзможност за пътуване или прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

Анулационни условия:

- В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

- При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;

- При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване се удържа в размер на внесения депозит;

- При анулация от 44 до 31 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;

- При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.

- ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.

- Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електронна поща с задължително уведомяване по телефона.