КОМБИНИРАНА ПРОГРАМА ГРУЗИЯ – АРМЕНИЯ16.09.2017

КОМБИНИРАНА ПРОГРАМА ГРУЗИЯ – АРМЕНИЯ
16.09.2017
Маршрут:  София-Солун-Кутаиси-Боржоми-Ахалцихе-Вардзия-Бавра-Ереван-Гарни-Кехард-Севан-Дилиджан-Алаверди-Садахло-Тбилиси-Мцкхета-Чардахи–Гори–Уплисцихе–Кутаиси

Продължителност:   8 дни / 7 нощувки

Транспорт:  Автобус и самолет

Хранене:  HB

Цена от: 1910 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА: ГРУЗИЯ 4 нощувки със закуски и вечери + АРМЕНИЯ 3 нощувки със закуски

Ден 1: Кутаиси – катедрала Баграти  – манастир Гелати – Кутаиси ( 50 km.)
Трансфер Пловдив – София – Солун. Полет Солун – Кутаиси. Посрещане и трансфер от международното летище до града. Кутаиси е древната столица на Колхида и земята на легендарното Златно руно. Настаняване в хотела. След кратка почивка ще имате възможността да посетите Катедралата Баграти /XI в/. Тя е известна със своите елегантни пропорции, големина, фасадна композиция, орнаментика и релефни резби. Катедралата е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. След това отпътуваме за манастира Гелати и архитектурния комплекс на Академията /XII век/, основан от цар Давид Строителя. Това се счита за шедьовъра на грузинския Златен век. Заради уникалните си мозайки и забележителни стенописи мястото е включено в списъка на ЮНЕСКО.
Вечеря и нощувка в Кутаиси.
Ден 2: Градски тур на Кутаиси – Пещерата на Прометей – Боржоми – замъка Рабати - Ахалцихе (220 km.)
След закуска в хотела ще посетим градския център на Кутаиси, елегантните улици и къщи от XIX век, местния пазар и атрактивните паркове, които правят Кутаиси място, в което се изгубваш в красота. След това отпътуваме за разглеждане на Пещерата на Прометей – едно от природните чудеса на Грузия, където ще видите спиращи дъха сталактити, сталакмити, скални завеси, водопади, пещерни перли, подводни реки и езера. Следва пътуване към Боржоми, известен с минералната си вода. Ще посетим минералния парк с бързо потапяне в минералните води. По- късно ще разгледаме замъка Рабати. Ще се възхитим на високите колони, гледките от крепостните стени и уютната атмосфера. Вечерта пристигаме в Ахалцихе.
Настаняване, вечеря и нощувка в Ахалцихе.
Ден 3: Ахалцихе – крепостта Хертвиси – Вардзия – Бавра (граница Грузия - Армения) (150 km.)
След закуска отпътуваме за Вардзия – великолепния пещерен град от грузинския Златен век. По пътя фотопауза пред крепостта Хертвеси /X век/. Пристигане във Вардзия (XІІ век). Пещерния комплекс се простира над половин километър и е бил скривалище за 50 000 човека. Тук има и църква, изсечена в скалата, с уникални стенописи от XІІ век. Комплекса включва и жилища, малка зала – тип църква, столова, винарски изби и др. Към 15:30 пристигаме до границата Грузия – Армения при Бавра.
АРМЕНИЯ     4 дни / 3 нощувки
Бавра (граница Грузия - Армения) – Ереван (170 km.)
Смяна на транспорт и екскурзовод. Отпътуване за Ереван.
Настаняване и нощувка в Ереван
Ден 4: Градски тур на Ереван – Манастир Хор Вираб
Закуска в хотела. Посещение на крепостта и музея Еребуни от 782 пр.н.е. Следва екскурзия в Катедралния комплекс Свети Григорий Просветителя (XХ век), символ на 1700 годишнина от приемането на Християнството като държавна религия в Армения. Светите мощи на Свети Григорий са пренесени от Италия при откриването на комплекса, който е официално посетен лично от папа Йоан Павел ІІ скоро след освещаването. Това е една от неповторимите структури, БЪДЕЩЕ изградено от МИНАЛОТО.
Мемориала Дзидзернагаперт и музея на Геноцида от 1915, в памет на 100 годишнината от Геноцида.
Денят ще започне с посещение на Каскадата, внушително бяло стълбище, изградено през 1970г. на склоновете на хълма Ереван, с водни фонтани спускащи се от двете страни и напомнящи естествен речен поток или каскаден поток. Той свързва централната част на града с парк Хахтанаг /парка на Победата/. Структурата има ескалатори и не е необходимо изкачване на стълбите по целия път до върха. Ще се насладите на обиколка на най-загадъчния град, посещавайки забележителната библиотека Матенадаран и Института за Изследвания на Армения, в който се помещават около 17 000 редки ръкописи. Това е едно от най-богатите хранилища на ръкописи и книги в света. Историята на Матенадаран датира от създаването на арменската азбука през 405 г. Преминавайки през плодородните равнини на долината Арарат ще стигнем до манастира Хор Вираб – началото на Историята на Християнството в Армения, стоящ великолепно срещу извисяващите се склонове на Библейската планина Арарат. Възможност за много впечатляващи снимки на фона на един несравним по красота и величие пейзаж. Манастирът е мястото, където св. Григорий Просветител бил затворен, днес място за поклонение на всички вярващи.
Нощувка в Ереван
Ден 5: Ереван – Гарни – Кехард – езерото Севан – Дилиджан – Алаверди
Закуска и освобождаване на хотела. Днес е денят на най-контрастните различия между пред – Християнския период /езическата ера и обръщането на Армения към Християнството. Тази сутрин ще пътуваме към Гарни, мястото на единствения предхристиянски езически храм поддържан в Армения. След това ще стигнем до Кехард /Пещерен манастир/ (UNESCO) архитектурен комплекс (XІІ - XІІІ век) издълбан в монолитна скала. Поради изключителната акустика, когато местен певец започне да пее в тази зала е трудно да повярвате, че не пее голям хор ... но бъдете сигурни, че пее само един човек ... Посещението на Кехард е истинско духовно обогатяване. Посещение на езерото Севан - изумруда на Армения, красота под небето. Езерото Севан е смятано за едно от най-големите сладководни езера в света, разположено на  1 897 метра надморска височина. Най-живописната гледка към езерото Севан се открива от полуострова на върха, където е добре разположен манастира Севан, датиращи от 9-ти век. Дилиджан: "Част от Швейцария в Армения" - Земя и небе, гори и полета, реки, планини се превръщат в отлични учители за някои от нас, научаваме повече отколкото можем да научим по друг начин ... Старият подход в новия век ... "Стария град Дилиджан" пълен със занаятчийски работилници, малки магазини с традиционни арменски продукти и занаяти, музей, показващ типичния живот от 19-ти век с всички местни обичаи и ръчно изработени мебели от дърво ..... Х - ХІІІ век. Регион Лори; град Ванадзор - историческия и модерен център на провинция Лори.
Нощувка в Алаверди
Ден 6: Алаверди - Садахло
Закуска и освобождаване на хотела. Отпътуване за Баграташен – Садахло (граница  Армения - Грузия)
ГРУЗИЯ
Садахло – Тбилиси (75 km.)
Пристигане на границата Садахло около 10.00 – 10.30. След преминаване на граничните формалности влизане в Грузия. Смяна на транспорт и екскурзовод.
Пътуване до Тбилиси – столицата на Грузия
Градски тур на Тбилиси
Очакват ни няколко незабравими часове за запознаване със столицата. Градът е построен през V век в долината на река Мтквари. Всички интересни места са близо едно до друго, само на няколко минути пешеходно разстояние. Нашата екскурзия ще започне от платото Метеки, където има селище от XIII век, продължаваме с лифт до крепостта Нарикала /IV век/, която доминира над Стария град. Предстои да разгледаме построените от тухли подземни серни  бани /XVII век/ - място с естествени подземни минерални горещи извори, улицата с много кафенета - Шардени, синагогата, катедралата Сиони и най-старата базилика в Тбилиси - Анкискати /VI век/. Следва посещение на Националния музей на Грузия, който съхранява и излага уникални колекции от златни и сребърни артефакти и бижута от преди християнския период, от различни региони на страната.
Настаняване и нощувка в Тбилиси
Срещу доплащане: Вечеря в традиционен Грузински ресторант с фолклорна програма – 15 euro на турист.
Ден 7: Тбилиси - Мцкхета  - Чардахи – Гори – Уплисцихе – Кутаиси (290 km.)
След закуска в хотела отпътуваме за Мцхета – старата столица  на Грузия, която днес е важен религиозен център, а Градския музей е вписан в списъка на ЮНЕСКО. По пътя ще спрем да посетим манастира Жвари /VI век/ Този известен манастир е разположен на върха на планината, между двете реки Мтквари и Арагви. Програмата ни продължава с посещение на катедралата Светисковели /XI век/, която е построена на мястото, където е погребана робата на Исус Христос. Ще се разходим по тесните улици на Мцхета и ще имаме възможност да си купим сувенири.
Продължаваме към Чардахи за да се насладим на гостоприемството на местните хора и да опитаме някои домашно приготвени храна и вино. Ще открием старото традиционно изкуство за производството на вино, използвайки преси за вино и Qvevri (яйцевиден керамичен съд, в който виното ферментира и се съхранява в селата и градовете в цяла Грузия, включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериално наследство от 2013 г.).
След това по Пътя на коприната се отправяме към Гори – родното място на съветския лидер Сталин. Фото пауза в музея на Сталин. Разходката ни продължава към скалния град Уплисцихе /първо хилядолетие пр.н.е/ - един от първите градове на Грузия, издълбан в скалите. Пещерите са били място за езически ритуали преди Грузия да стане християнска държава.  Продължаваме към Кутаиси
Вечеря и нощувка в Кутаиси.
Ден 8: Отпътуване
Трансфер към международното летище за полет Кутаиси – Солун в 06:00. Трансфер  Солун – София - Пловдив.

Цена:
1910лв. при настаняване в стая с две легла и група минимум 10 туриста

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • самолетен билет Солун – Кутаиси – Солун с вкл. летищни такси* в размер на 74 евро /към 05.05.2017/;                                 
 • Трансфери Пловдив – София – Солун – София – Пловдив + летище Кутаиси – хотел – летище Кутаиси;
 • Транспорт с минибус по програма;
 • 7 нощувки със закуски в хотел 3***: 2 в Кутаиси, по 1 в Ахалцихе и Тбилиси, 2 в Ереван, 1 в Алаверди;
 • Хранене по програма: 7 закуски + 3 вечери;
 • Входни такси: Пещерата на Прометей, парк Боржоми, замъка Рабати, пещерния град Вардзия, лифт в Тбилиси, Националния музей на Грузия, подземния град в  Уплисцихе
 • 1 дегустация на вино (червено вино / бяло вино / Чача) в  Чардахи
 • Екскурзоводско обслужване на български език;
 • Опитен водач по време на пътуването;
 • Бутилка минерална вода на ден;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 5 000 евро;

*(цената подлежи на препотвърждение при издаване на самолетния билет);

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • доплащане за настаняване в единична стая: 240лв.;
 • Доплащане за чекиран багаж до 23 кг за полета Солун-Кутаиси-Солун – 150лв;
 • алкохолни напитки;
 • Бакшиши и лични разходи;
 • входни такси, допълнителни посещения и трансфери, невключени в програмата;
 • Обяди, вечери в Армения

Примерни хотели: 3*

Условия за записване:
Копие от задграничен паспорт, попълнен договор и депозит в размер на 50% от цената в лева на човек;
Доплащането  30 дни преди датата на отпътуване

Данни за паспортен и визов режим:
- За посещение на Грузия и Армения не се изисква виза;
- Паспорт, валиден минимум 6  месеца от крайна датата на екскурзията;
- За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя,  който не придружава детето;

Забележка:
- Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 10 туристи
- Смяната на посочения хотел с подобен от същата категория не се счита за значителна  промяна на  програмата;
- Туроператора си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.

- Начин на плащане: в брой в лева или по банков път:
      "ЕВРО ТОП ТУР" ЕООД,
       УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, гр. Пловдив,
       IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26    BIC: UNCRBGSF

Евро Топ Тур  ЕООД не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.


ИЗБЕРЕТЕ ХОТЕЛ ПО ПРОГРАМАТА:
Hotel Light House Old City
1910 лв.
Тбилиси, Грузия