КЛАСИЧЕСКИ ТУР НА ГРУЗИЯ

КЛАСИЧЕСКИ ТУР НА ГРУЗИЯ
Маршрут:  София - Солун - Кутаиси - Тбилиси

Продължителност:   8 дни / 7 нощувки

Транспорт:  Автобус и самолет

Хранене:  BB

Цена от: 429 €

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА: Насладете се на престоя си в Грузия и открийте древните традиции и гостоприемството на грузинците, опитайте местните специалитети и прочутото вино на Грузия. Не пропускайте възможността да посетите историческите градове, скалните селища, музеите и обектите от списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство


Ден 1: Градски тур на Кутаиси – Гелати манастир - Багати катедрала / 70 км/
Полет Солун – Кутаиси. Трансфер от международното летище до града. Кутаиси е древната столица на Колхида и земята на легендарното Златно руно. Ще посетим градския център, елегантните улици и къщи от XIX век, местния пазар и атрактивните паркове, които правят Кутаиси място, в което се изгубваш в красота. Настаняване в хотел. След кратка почивка ще отпътуваме за манастира Гелати и архитектурния комплекс на Академията / XII век/, основан от цар Давид Строителя. Това се счита за шедьовъра на грузинския Златен век. Заради уникалните си мозайки и забележителни стенописи мястото е включено в списъка на ЮНЕСКО. След това ще имате възможността да посетите Катедралата Баграти  /XI в/. Тя е известна със своите елегантни пропорции, големина, фасадна композиция, орнаментика и релефни резби. Катедралата е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Нощувка в Кутаиси.
 
Ден 2: Пещерата на Прометей – Шроша – Гори- Уплисцихе  - Тбилиси / 300 км/
След закуска отпътуваме за разглеждане на Пещерата на Прометей – едно от природните чудеса на Грузия, където ще видите спиращи дъха сталактити, сталакмити, скални завеси, водопади, пещерни перли, подводни реки и езера. Следва посещение на селището Шроша,  известно с пазара за ръчно направена керамика. Отправяме се към Гори – родното място на съветския лидер Сталин. Фото пауза в музея на Сталин. Разходката ни продължава към скалния град Уплисцихе /първо хилядолетие пр.н.е/ - един от първите градове на Грузия, издълбан в скалите. Пещерите са били място за езически ритуали преди Грузия да стане християнска държава. След разглеждане на обекта отпътуваме за столицата Тбилиси. Настаняване в хотел. Нощувка в Тбилиси. Възможност за вечеря в ресторант с грузинска фолклорна програма с доплащане от 15 евро.
 
Ден 3:  Тбилиси
След закуска ще се запознаем с  Тбилиси. Градът е построен през V век в долината на река Мтквари. Всички интересни места са близо едно до друго, на няколко минути пешеходно разстояние. Нашата екскурзия ще започне от платото Метеки, където има селище от XIII век,   продължаваме с лифт до крепостта Нарикала /IV век/, която доминира над Стария град. Предстои да разглеждаме построените от тухли подземни серни  бани /XVII век/ - място с естествени подземни минерални горещи извори, улицата с много кафенета - Шардени, синагогата, катедралата Сиони и най-старата базилика в Тбилиси - Анкискати /VI век/. Следва посещение на Националния музей на Грузия, който съхранява и излага уникални колекции от златни и сребърни артефакти, бижута от преди християнския период, от различни региони на страната. Нощувка в Тбилиси.
 
Ден 4 : Казбеги – Света Троица в Гергети – Ананури / 320 км /
След закуска, рано сутринта отпътуваме по Грузинската военна магистрала към областта Казбеги и красивата природа на високите Кавказки планини. По време на пътуването ще преминем  Крос Пас /2395 м/ и по продължението на река Терги ще достигнем до главния град на района - Казбеги. От Казбеги продължаваме с около 4-часов спокоен пешеходен преход през красива долина и гориста местност до църквата „Света Троица“ в Гергети /XIV век/ - тя се намира на върха на хълм /2170 м/, от където се наблюдават заснежените върхове на Великата Кавказка планина. /По желание наемене на автомобил 4х4, срещу допълнително заплащане - 30 евро на човек в 6-местен автомобил/. Именно на това място ще се насладите на уникална природа и красиви панорамни гледки към Кавказия връх Казбеги /5047 м/. Отпътувайки за Тбилиси ще посетим Архитектурния комплекс Ананури /XVII век/ и ще имаме красива гледка към язовира на река Арагви. Нощувка в Тбилиси.  
 
Ден 5: Бодбе – Сигнаги – Велистиске – Цинандали – Телави – Гомбори Пас / 290 км/
След закуска отпътуваме за  първата винопроизводителна област на Грузия - Какети и за посещение на манастира Бодбе – последната обител на Света Нино, Покръстителката на Грузия. След това се насочваме към Сигнаги – малък красив град, който предлага на посетителите невероятни гледки към Кавказките планини. Сигнаги е рядък пример за исторически град, който е запазил стила си през вековете: с отворени традиционни балкони, уникална крепост с кули и църкви. Продължавайки  към Велистиске ще се насладим на местната гостоприемност с домашно приготвени ястия и  вино. Ще открием старата традиция за правене на вино, в която се използват винена преса и Квеври /глинен съд с яйцевидна форма, в което виното ферментира; вписан от 2013 година в списъка на ЮНЕСКО за нематериално световно наследство/. Пътят ни продължава към Цинандали – град забележителен със своята историческа винарна, собственост на поета - аристократ Александър Чавчавадзе през XIX век. Ще се насладете на екскурзията в семейния музей и  разходка в красивия парк в английски стил с екзотични цветя. Денят ни продължава с посещение на Телави и пазара, който всекидневно се зарежда със свежи плодове, зеленчуци, риба, подправки и напитки. Връщайки се в Тбилиси ще преминем през Гамбори Пас /1700 м/. Нощувка.
 
Ден 6: Тбилиси
След закуска в хотела ще имате свободен ден в Тбилиси. Нощувка в Тбилиси.
 
Ден 7: Мцкхета – Боржоми – Кутаиси / 290 км/
След закуска в хотела отпътуваме за Мцхета – старата столица  на Грузия, която днес е важен религиозен център, а Градския музей е вписан в списъка на ЮНЕСКО. По пътя ще спрем да посетим манастира Жвари /VI век/ Този известен манастир е разположен на върха на планината, между двете реки Мтквари и Арагви. Програмата ни продължава с посещение на катедралата Светисковели /XI век/, която е построена на мястото, където е погребана робата на Исус Христос. Ще се разходим по тесните улици на Мцхета и ще имаме възможност да си купим сувенири. След това се отправяме към Боржоми, известен с минералната си вода. Ще посетим минералния парк с бързо потапяне в минералните води. Отпътуване към Кутаиси. Нощувка в Кутаиси.
 
Ден 8 :
Трансфер към международното летище за полет Кутаиси – Солун.
 
Цена: 429 евро, при настаняване легло в двойка стая
 
Цената включва:
Трансфер летище – хотел – летище
Транспорт с автомобил или минибус
Екскурзовод на английски език
7 нощувки със закуски в хотел 3***: 2 в Кутаиси в хотел Discovery /или подобен/, 5 в Тбилиси в хотел Grand Palace Tbilisi 3*** /или подобен/ 
Входни такси : пещерата на Прометей, подземния град в Уплисцихе, Националния музей на Грузия в Тбилиси, лифт в Тбилиси, Цинандали, Парк Боржоми
Дегустация на вино
Бутилка минерална вода на ден
 
Цената не включва:
Самолетен билет Солун – Кутаиси – Солун – 150 евро към 09.03.2017
Автобусен билет Пловдив – София – Солун и обратно – 85 лв към 09.03.2017
Трансфер Автогара – Летище – Автогара в Солун
Медицинска застраховка
Доплащане за единична стая – 150 евро
Обеди и вечери
Входни такси, неупоменати в програмата„
превоз с автомобил 4х4 от Казбеги до църката „Света Троица“
 
- Копие от задграничен паспорт, попълнен договор и депозит в размер на 50% от цената в лева на човек;
- Доплащането  30 дни преди дататах на отпътуване
 
Данни за паспортен и визов режим:
- За посещение на  Грузия не се изисква виза;
- Паспорт, валиден минимум 6  месеца от крайна датата на екскурзията; 
- За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя,  който не придружава детето; 
 
Забележка:
- Необходим брой за осъществяване на екскурзията: 2 туристи
- Смяната на посочения хотел с подобен от същата категория не се счита за значителна  промяна на  програмата;
- Туроператора си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма.

- Начин на плащане: в брой в лева / евро или по банков път: 
      "ЕВРО ТОП ТУР" ЕООД,
       УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, гр. Пловдив, 
       IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26    BIC: UNCRBGSF
 
Евро Топ Тур  ЕООД не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
Евро Топ Тур  ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при «Групама Застраховане» ЕАД с адрес на управление гр. София, бул. Цариградско шосе №47 А, блок V, ет.3
 
За резервации и информация:
        ОФИС: София, ул Пиротска 45, ет 1                                 ОФИС: Пловдив, ул Четвърти януари, 28
        тел.: 089 20 50 324                                                                   тел.: 032 262 264
                                                                                                                       0898 741 801