Открийте цял един нов свят!

ВЕЛИКДЕНСКИ ВИНЕН И КУЛИНАРЕН ТУР В МОЛДОВА
Маршрут:  София-Браила-Кишинев-Крикова-Бутучени-Орхей Веки-Тираспол-Тараклия-Галац-София

Продължителност:   6 дни / 5 нощувки

Транспорт:  Автобус

Хранене:  HB

Цена от: 730 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:

 

ВИНЕН И КУЛИНАРЕН ВЕЛИКДЕНСКИ ТУР В МОЛДОВА

 

ЦЕНА НА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.12.2020: 730 лв.

ЦЕНА СЛЕД 01.01.2021г.: 780 лв.

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

  • Транспорт с комфортен автобус;

  • 5 нощувки с 5 закуски и 5 вечери - 2 нощувка в хотел 3** в Браила/ Галац, 3 нощувки в хотел 4**** в Кишинев;

  • екскурзоводско обслужване на български език;

  • Дегустация в Крикова, кулинарен тур в Бутучени и обяд в Бутучени, вход в Орхей Веки, дегустация на захарни изделия в Кишинев, дегустация в завод Квинт;

  • Мед. застраховка с покритие 5000 евро/ ЗАД Армеец.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

  • Входни такси за туристически обекти

  • Доплащане за единична стая – 220 лв

  • Доплащане за мед. застраховка на лица над 65 години – 14 лв

* Минимален брой участници за осъществяване на пътуването: 35

* Срок за уведомяване при недостигнат мин брой участници: 20 дни

* Хотелите по програмата се препотвърждават 7 дни преди отпътуването.

 

Допълнителна информация:

  • Начин на плащане - депозит 30% от пакетната цена по банкова сметка в лева:

БАНКА / КЛОН: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК/ Пловдив 

IBAN BG87 UNCR 7000 1521 2617 26 

ТИТУЛЯР: ЕВРО ТОП ТУР ЕООД


 

Програма:

Ден 1–  София/Пловдив – Браила 600 км.

Отпътуваме в 06:00 ч. по направление София – Браила през ГКПП Русе. Настаняване в хотел. Кратка пешеходна разходка из Браила: река Дунав, паметник на император Траян Август, църквата Архангел Гавраил, парк Киселов, Градски музей.

Вечеря. Нощувка в хотел 3*** в Браила/Галац.

2 Ден – Браила – Кишинев 260 км.

Закуска. Отпътуване по направление Браила – Кишинев. Добре дошли в Молдова! Настаняване в хотел 4**** в Кишинев - столицата на Република Молдова. Кратка почивка с възможност за обед.

Пешеходна разходка из града: пешеходна обиколка, включваща национален театър Михаи Еминеску - най-големия театър в Молдова основан през 1920г., площада на Артистите, известен още като Арбат - определен туристически пазар за молдовски сувенири, занаяти, както и картини на местни художници, Органовата зала – проектирана първоначално като сграда за банка, Кметството - проектирано в италиански готически стил, Катедрала „Рождество Христово“ – пример за руска архитектура в града, проектирана от архитект Авраам Мелников - един от най-добрите архитекти на Руската империя от този период, Камбанарията, Триумфалната арка - великолепна структура в центъра на Кишинев /посветена на победата на Русия над Турция и построена през 1846 г./, Парламента, Паметника на Стефан Велики, сградата на Президенството. Свободно време.

Вечеря. Възможност за посещение на Великденска литергия. Нощувка.

3 ДенКрикова – Бутучени - Орхей Веки 130 км.

Закуска. Отпътуване към Крикова с преход от 20 км. и посещение на Подземния винен град Cricova. Втората по големина винарска изба в света с около 120 км. обща дължина подземни коридори. Крикова е първото предприятие в Молдова, в което се прави шампанско. ПЕРЛАТА НА МОЛДОВСКОТО ВИНОПРОИЗВОДСТВО!!! Основана е през 1952 г. За да стане избата, са използвани коридори от галериите за добив на варовик, започнати още от 15 век и дълбани векове наред. Камъкът е използван при строителството на град Кишинев. Представлява истински подземен винен град с широки улици, складове, зали за дегустации. Общата дължина на виненото предприятие съставлява 120 км. Постоянната средна температура от 12 градуса и средна влажност 97 – 98 % са отлични условия за съхраняване на 30 милиона литра висококачествени вина. При производството на игристи вина се използва строго класическата френска технология за производство на шампанизирано вино. Предлага се завършването на разходката с дегустация в някои от залите за гости: „Гагарински Зал”, „Морское Дно”, „Национальны Зал” и др. Разходката се осъщестява с голф колички.

Отпътуваме за нашия Кулинарен Тур в Бутучени с преход от 44 км. BUTUCENI – там сами ще приготвим традиционни молдовски ястия с помощта на местен майстор готвач. След разходката и фотопаузата ще опитаме приготвените от нас неща и ще обядваме с типични за района местни специалитети.

Посещение на исторически и археологически комплекс Orhei Vechi. Скалният манастирски комплекс е създаден през 13 век от ортодоксални монаси. Цялата история на Молдова е тук - музеен комплекс на открито. Тук са съхранени местните обичаи и традиции, до които посетителят може да се докосне.

Отпътуване към Кишинев с преход от 60 км. Свободно време в града.

Вечеря. Нощувка.

4 ден -  Манастирите на Молдова 230 км.

Закуска. Отпътуване към манастира Курки. Манастирът Курки е една от основните забележителности на Молдова. Архитектурен паметник от 18 век. Манастирът е построен върху живописни хълмове, които са покрити с гори. Манастирът е на върха на един от хълмовете. Ансамбълът включва 2 църкви, 9 различни сгради, включително и килиите на монасите, градина и каменен басейн. Комплексът е заобиколен от каменна стена, снабдена с кули на всеки ъгъл, създавайки впечатление за крепост. Църквата, датираща от 1810 г., има монументални форми с елементи от бароков стил, подобни на катедралата "Св. Андрей" в Киев, като същевременно запазва традиционния молдовски стил.

Отпътуване за манастира Каприан с преход от 44 км. Това е мъжки манастир „Свето Успение Богородично“. Първите сведения за него са от 1429 г. През 1698 г е предаден на българския Зографски манастир в Атон и е на негово подчинение в продължение на над 200 години. В манастира намират убежище, работят или се лекуват видни български просветители като Георги Раковски, Христо Ботев, Панайот Хитов, Филип Тотю, Васил Априлов и много други.

Отпътуване за Кодру с преход от 40 км. - един от винените градове на Молдова, където бихме могли да обядваме...

Отпътуване за Кишинев с преход от 40 км. По желание посещение на магазина на най-стария молдовски захарен завод Букурия, основан през 1946 г. Там ще имате възможност за дегустация и закупуване на най-известните молдовски бонбони.

Свободно време в столицата Кишинев. Вечеря. Нощувка

5 Ден — Тираспол – Тараклия – Галац

Закуска. Отпътуване за KVINT с преход от 80 км - Завод за вино и високоалкохолни напитки, специализиран в производството на коняк. Произвежда около 11 милиона литра алкохол годишно. Отлежаването става в дъбови бъчви, по класическа технология, с период на стареене от 1 до 60 години. Всичко това се съхранява в складовете на завода KVINT. Наличието на алкохоли в такава широка възрастова група позволява на специалистите по бренди да разработват нови марки и да гарантират на потребителите постоянно високо ниво на качество и познаване на марката. Повече по темата ще научим на място, по време на беседата.

Отпътуване за Тараклия с преход от 180 км. Възможност за обяд.

Пешеходна разходка из града. Тараклия е Градът на гълъбите на мира в Южна Молдова. Селото е основано през 1813 година от българи. Преселниците от България са от региона Нови пазар, Шумен, Сливен и Ямбол. Сред опълченците, воювали за свободата и независимостта на България, участници в Освободителната Руско-турска война от 1877 - 1878 година, има и тараклийци, за които вече писахме. Сред известните хора на Тараклия има даскали и свещеници, като Димитър Кочев, Георги Бакаржи, Михаил Карамалак, Сава Николаев. Един от големите краеведи и родоизследователи, живял и творил през втората половина на ХХ век, е Петър Атанасов Кайряк. Той е автор на две книги за родословните дървета на тараклийци. Написал е и брошура за нашия славен земляк и герой на България Олимпий Панов /1852 - 1887/. Последвали са го Стефан Танов, Петър Малак, Николай Дериволков, братята Иван и Димитър Боримечкови. Иван Боримечков е създател на Театъра на бесарабските българи /1981/. Той е открил и българското читалище в Тараклия /1992/. В края на миналата година театърът отбеляза своята 25-годишнина, а през ноември т. г. читалището ще празнува своя 15-годишен юбилей. Тараклийци се гордеят и със своя Ансамбъл за български народни песни и танци "Родолюбие", който вече 20 години радва зрителите в Молдова, Украйна, България, Франция, Германия и другаде със своето изпълнителско майсторство. Забележителни места в Тараклия: черквата "Свети Георги", разрушена през 1968 г. и възстановена през 1994 година. Къщата на Панови, в която са се родили и живяли детските си години Олимпий и Павел Панови. Редом до нея е Хаджидинковата чешма, осветена два пъти: на 24 май 1892-а и след сто години - на 24 май 1992-а година. В центъра на Тараклия се намира паметникът на Олимпий Панов, открит на 28 август 1988-а година. Тогава градчето ни отбеляза своята 175-годишнината от своето основаване. Не може да не радва тараклийци и гости на града ни сградата на университета, който започна своята културно-просветна дейност през септември 2004 година. Гордост на тараклийци е и тополата "Надежда", арката в парка "Юрий Гагарин", спортният комплекс, книжарницата, Ботувият геран, от който тараклийци пият най-вкусната вода. Съвсем неотдавна в Тараклия се състоя научно-практическа конференция, посветена на 170-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Отпътуване и настаняване в хотел 3*** в Браила/Галац. Вечеря. Нощувка

6 Ден —  Галац – София/Пловдив – 620 км.

Закуска. Кратък пешеходен тур в центъра на Галац. Отпътуване за България през Дунав мост. Пристигане в София късно вечерта.