РУСИЯ ПО ВРЕМЕ НА БЕЛИТЕ НОЩИ

МОСКВА и САНКТ ПЕТЕРБУРГ с влака Sapsan за Белите нощи
10.06., 24.06., 08.07.,22.07.2022
Маршрут:  София - Москва - Санкт Петербург

Продължителност:   9 дни / 8 нощувки

Транспорт:  Самолет

Хранене:  BB

Цена от: 2580 лв.

Дати на отпътуване: 


ПРОГРАМА:

9 дни/ 8 нощувки със закуски

 

Дата на заминаване

Цена на човек в двойна стая

Доплащане за единична стая

10.06. - 18.06.2022 г.

 

24.06. - 02.07.2022 г.

08.07. - 16.07.2022 г.

 

22.07. - 30.07.2021 г.

2 580 лв.

 

2 580 лв.

2 580 лв. 

 

2 580лв.

700 лв.

 

 

700 лв.

 

700 лв.

 
* цената подлежи на препотвърждение в зависимост от цената на самолетния билет.

 ОТСТЪПКА 200 лв. ЗА ЗАПИСВАНИЯ ДО 31.01.2022 г

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • сам. билет на авиокомпания AEROFLOT София – Москва и Санкт Петербург – София;

 • летищни такси около 160 евро* към 17.12.2021;

 • 8 нощувки със закуски в: хотел „Делта“ 4* в Москва и хотел 3*/4* в Санкт Петербург;

 • билет за влак САПСАН Москва - Санкт Петербург.

 • всички трансфери летище – хотел – летище;

 • трансфер от хотела до жп гарата и съответно от жп гарата до хотела;

 • обиколка на Санкт Петербург с автобус и екскурзовод на български език;

 • обиколка на Москва с автобус и екскурзовод на български език;

 • пешеходна обиколка на Кремъл и посещение на Оръжейна палата-входен билет и екскурзоводско обслужване на български език;

 • посещение на двореца и парка Царицино - входен билет и екскурзоводско обслужване на български език;

 • посещение на Третяковската галерия- входен билет и екскурзовод на бълг. език;

 • посещение на Ермитажа с предварителна резервация, входна такса за основното крило и беседа на екскурзовод на български език;

 • екскурзия до Екатеринински дворец в Царско село с включен трансфер, предварителна резервация, включена входна такса и беседа на екскурзовод на български език;

 • кораб по р. Москва, в цената е вкл. билет за кораб и екскурзоводско обслужване на български език;

 • кораб по реките и каналите на Санкт Петербург, в цената е вкл. билет за кораб и екскурзоводско обслужване на български език;

 • посещение на Петерхоф с включен трансфер, предварителна резервация, включена входна такса и беседа на екскурзовод на български език;

 • местни екскурзоводи на български език за обиколката на Санкт Петербург и Москва;

 • слушалки по време на цялото пътуване;

 • водач - преводач от агенцията;

 • медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 30 000 евро.

* летищните такси се фиксират към датата на доплащане.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • туристическа входна виза за Русия за групови пътувания, издава се задължително от Руски визов център без лично явяване. Виза за Русия – 150 лв. /консулска такса + визова поддръжка/ за срок от 10 дни; 190 лв. за срок от 3 дни; (изисква се международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на заминаване, 1 цветна снимка паспортен формат, попълнена визова анкета);

 • входен билет за Петропавловска крепост в Санкт Петербург - 450 рубли - входен билет и екскурзоводско обслужване;

 • входен билет за Исакиевски събор - 250 рубли;

 • входен билет Храм Василий Блажени – 1000 рубли;

 • входен билет за църквата Спас на крови – 250 рубли;

 • входен билет дворец Меншиков - 300 рубли;

 • входен билет дворец Юсупови - 750 рубли

 • посещение на балетно представление – цена на билет от 75 € (подлежи на допълнително потвърждение)

 • билети за метро

 • вход в Руский музей - 450 рубли

 • медицинска застраховка на лица над 65 г.

 

* Екскурзията се провежда при минимум 25 туристи

(при група от 20 до 25 туриста се доплаща - по 150 лв на човек)
В случай че този брой не бъде набран, най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.

 

ЗАБЕЛЕЖКИ:

* Агенцията си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата.

* Агенцията не носи отговорност при промяна в цените на входните такси на посещаваните обекти. Цените са ориентировъчни.

* Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
* В програмата на екскурзията е заложен курс на рублата към лева 1000 рубли= 28
лв. При промяна на валутния курс повече от 5% на руската рубла към българския лев, туроператорът запазва правото да промени цената па пакета.

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ: ксерокопие на задграничен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуване с 2 празни страници за полагане на визата, 1 цветна снимка 3.5/4.5 см, попълнен формуляр от Консулството, като туристите предоставят необходими данни за попълване му. Туристическата агенция съдейства при подготовката на документите. Няма санитарни и медицински изисквания за страните по маршрута. За деца под 18 г., пътуващи без един или двамата родители, се изисква нотариално заверена декларация от единия или двамата родители (в зависимост от случая), чийто оригинал и копие трябва да се представят от придружителя на детето на граничните власти!!!

 

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ: депозит – 1000 лв. при сключване на договор; доплащане – 45 дни преди датата на отпътуване.

Плащане в брой в лева или по банков път:

Банкова сметка за депозит:

БАНКА : УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG87 UNCR 7000 1521 2617 26
BIC CODE: UNCRBGSF
ТИТУЛЯР: ЕВРО ТОП ТУР ЕООД

 

Застраховка „Отказ от пътуване“: Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, невъзможност за пътуване или прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

 

Анулационни условия:

- В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:

- При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;

- При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване се удържа в размер на внесения депозит;

- При анулация от 44 до 31 дни преди дата на пътуване – 50 % от общата стойност на пътуването;

- При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.

- ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.

- Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма в офиса, където е направено записването или по електронна поща с задължително уведомяване по телефона.

 

ПРОГРАМА

 

Ден 1

Отпътуване за Москва с директен полет от София. Трансфер до хотела. Настаняване в хотел „Делта“ 4*. Възможност за нощна разходка с обществен транспорт по историческата улица „Арбат“ и вечеря в местен ресторант. Арбат е една от най-известните московски улици и символ на Москва, увековечен в стихове, проза, песни и филми. Всъщност Арбат е цял район, който през 1993 г. ознаменува своята 500-годишна история. Името произлиза от арабската дума „рабад”, означаваща предградие, вероятно донесена от кримските татари през 15 век. През 17 век са се опитали да преименуват на Смоленска, но неуспешно. През 19 век е било модерно да живееш или дори да се разхождаш по Арбат. Тихият и спокоен квартал се разраства и започва да придобива съвременния си облик – започва строителство на многоетажни сгради, увеличава се броя на магазините. Днес улицата е пешеходна зона с множество магазини, кафенета и оживена улична търговия, място за изява на улични музиканти и художници.

Нощувка в хотел Делта 4* в Москва.

 

Ден 2

След закуска в 10.00 ч. се отправяме за обзорна екскурзия на Москва с автобус и местен екскурзовод на български език. Във фоайето на хотела ще получим слушалките за нашата екскурзия. Москва – история и съвременност откриваме във всяка уличка във всеки момент.

Първата ни обиколка ще включва Ломоносовия университет в Поклонная гора – един от седемте небостъргача на Сталин, парк Победы, Новодевичий манастир /отвън/ Московското Сити, Храм Христос Спасител и паметника на Петър Велики на Москва река...

Московският Университет е основан през 1755 г. и е първият руски университет. За създаването му най-голям принос има руският учен-енциклопедист Ломоносов. Първоначално е бил разположен до Червеният площад, но през 1953 г. е построена новата сграда. Високата 236 метра сграда е с повече от 5000 стаи, а дължината на коридорите достига 33 км. Днес в университета се обучават над 50 хиляди студенти. Много от преподавателите и професорите са нобелови лауреати. В продължение на над 250 години Московският университет е културен, научен и исторически център в цяла Русия.

Храм „Исус Христос Спасителя” е построен в чест на победата на Русия над армията на Наполеон. Той олицетворява подвига на руският народ. Строежът продължава 40 години, а официалното му освещаване е през 1883 г. Всичките 12 входни врати са бронзови, покрити с изображения на различни светци. Във вътрешността могат да се поберат до 10 000 човека. Над фреските в храма са работили изтъкнати руски живописци – Верещагин, Суриков, Крамски. Величественият храм не е приет от съветското правителство и новата идеология проповядваща атеизъм, поради което по разпореждане на Сталин е взривен през 1931 г. През 80-те години на миналият век се възражда обществено движение за възстановяване на храма. През 1992 г. започва строителството му и благодарение на бързите темпове на работа през 2000 г. новият храм е осветен.

След кратка почивка за обед в района на площад Европа ще направим разходка по река Москва с екскурзовод на български език.

Нашето предложение за допълнителна разходка е в метро станциите на Москва, където има невероятни архитектурни решения и разказите ще оживеят – за щастливото куче, за любовта на войника, за църковните мраморни пейки и може да посетим най-дълбоката спирка на метрото Парк Победы.

Нощувка в хотел Делта 4* в Москва.

 

Ден 3

След закуска в 09.00 ч. ще отпътуваме с метрото към музея-резерват "Царицино", построен по нареждане на великата руска императрица Екатерина II. Посещение на основния дворец и парка – спокойствие и тишина, която въздейства и до наши дни.

Отпътуваме с метро за центъра на града в квартал Замоскворечие. Време за обяд в „Грабли“. Следва посещение на църквата Свети Климент и Третяковската галерия с местен екскурзовод. Това е един от най-богатите музеи, съхраняващ колекции на руското изобразително изкуство.

Свободно време или предложение за разходка Вечерен Китай-город с Паметника на загиналите в обсадата на Плевен през 1877 г., улица Никольская, Кремъл.

Нощувка в хотел „Делта“ 4* в Москва.

 

Ден 4

След закуска ще се отправим с метро за нашата екскурзия на Червения площад. Червеният площад заема централно място в руската история и е свидетел на много ключови събития за страната. Намира се пред източната стена на Кремъл и от двете му страни са разположени Държавният Исторически Музей и Катедралата Василий Блажени. Ще се разходим в историческия център. Ще видим Большой Театър, Руската Дума, паметника на маршал Жуков, Мавзолея на Ленин /отвън/, Храм Василий Блажен, изграден в чест на превземането на Казан от Иван Грозни/отвън/, ГУМ и парк Зарядийе.

Мавзолеят на Ленин е един от най-спорните паметници на съветското минало. Строгият и мрачен Мавзолей тържествено стои близо до източната стена на Кремъл, композиционно завършвайки целия ансамбъл на Червения площад. И въпреки, че през последното десетилетие въпросът за пренасяне и погребване на тялото на Ленин е бил повдигнат многократно, паметникът- мавзолей все още съхранява кристалния саркофаг с балсамираното тяло на основателя на съветската държава, привличаща туристи от целия свят.

Свободно време за обед. Програмата продължава с Александровската градина. Покрай една от стените на Московския Кремъл се намира Александровска градина - място, което е популярно от самото му създаване. Градината е създадена след пожар през 1812 г., в устието на река Неглинная, която първоначално се е казвала Кремльовска. През 1856 г. градина е преименувана в чест на император Александър I. Трите части на градината (Горна, Средна и Долна) заемат обща площ от 10 хектара. Много красива ограда от ковано желязо украсява градината. Ще се поклоним пред огъня на Незнайния войн и символите на градовете-герои от Втората световна война. Резервация за влизане в Кремъл. Зад стените му ще посетим трите храма „Успение Богородично“, Храма на благовещение и Храма „Св. Архангел“. Ще направим фото-пауза край Цар Пушка и Цар Колокол. Нашата обиколка ще включва посещение на Оръжейната палата, където ще видим царски и императорски подаръци за руското царско семейство: бижута; златни, сребърни и порцеланови сервизи; дрехи, карети и царски тронове; безценни обкови на библии; предмети на изящното изкуство и яйца Фаберже. Оръжейната палата е един от най-старите руски музеи, намиращ се на територията на московския Кремъл. Оръжейната палата се споменава за пръв път през 1547 г. като хранилище за оръжия. Наричана Голямата хазна тя се е намирала в здание между Архангелския и Благовещенския събор. Освен оръжия и снаряжение, тук са били съхранявани златни и сребърни скъпоценности, дарове от чужди дипломати, царските регалии, царския обоз, каляски, военни трофеи и други. През 1737 г. в голям пожар, обхванал цял Кремъл, изгаря Оръжейната палата с част от съкровищата в нея. През 1849 г. е построено Новото здание на палатата проектирано от архитекта Константин Тон. Днес музеят разполага с над 4000 експоната на произведения на руското, европейското и азиатското изкуство от IV-XX век. Сред най-интересните и представителни експонати е смайващата колекция от десет яйца на Фаберже, сложни мини светове, поръчани като подаръци от царете на гениалния бижутер Петър Карл Фаберже, който става придворен златар през 1885 г. Главният експонат тук е едно изящно сребърно яйце, гравирано с картата на Транссибирската железопътна линия. Задължителната „изненада“ вътре бил действащ модел на влак с кристални прозорци и миниатюрен червен рубин за фар на локомотива.

Свободно време в Москва. Възможност за посещение на Измайловския Кремъл – място за забавление и закупуване на сувенири.

Нощувка в хотел "Делта" 4* в Москва.


Ден 5

Ранно отпътуване с влака САПСАН за Санкт Петербург.

След пристигане се отправяме към нашия първи обиколен тур в града. Ще започнем със Смолни институт, Александър Невската лавра, улица Милионна, по мостовете над Мойка, Фонтанка, канала Грибоедов и река Нева. Ще си направим спирка край Мариинския дворец, Исакиевския събор и ще разходим по Площада на декабристите. Исакиевският събор е най-големият храм в Петербург. Величествената катедрала с огромен купол позлатен със 100 кг злато, който се издига в небето на височина 101,5 метра може да бъде видян от Финския залив. Строителството на храма започва през 1818 г. по заръка на Александър І и продължава 40 години. За строежа са похарчени повече от 20 млн. рубли. В храма могат да се съберат 14 хил. човека. Освен с величествената архитектура, купола и гранитните колони, всяка от които с тегло 114 тона, катедралата впечатлява и с декорациите за които са използвани няколко вида мрамор от Сиена, Генуа и Финландия, както и малахит, лазурит, позлатен бронз и красиви мозайки. Камбаната на Катедралата е излята от стари медни петачета. През 1928 г. храмът е закрит, но през 2002 г. богослуженията са възстановени.

Няма да пропуснем Василевския остров с двореца на Меншиков, както и Петропавловската крепост с гробницата на руските императори.Петропавловската крепост е постижение на военната архитектура и историческо ядро, около което започва развитието на Санкт Петербург. Според легендата основите на крепостта са поставени от самият Петър І на 27 май 1703 г. на малък остров в делтата на Нева – Зайчи остров. Тази дата и до днес е Ден на Санкт Петербург. Първоначално защитните стени са били от пръст, но през следващите 30 години върху тях са построени каменни стени. Архитект на комплекса е Доменико Трезини. В крепостта са разположени различни сгради, сред които Петропавловската Катедрала, все още функциониращ Монетен двор, 6 бастиона, 5 порти, като портите на източната страна и тези към пристана на Нева са запазили автентичния си облик и до днес. След 1720 г. крепостта е мястото където се помещава градския гарнизон, както и затвор за политически затворници. Трубетския бастион е бил главният затворнически блок. Крепостта е завършена през 1733г. след смъртта на Петър І. По време на Революцията през 1917 г. от крепостта са изстреляни 30 снаряда към Зимният дворец, от които само два улучват целта и за щастие причиняват минимални щети. През 1924 г. Крепостта е превърната в музей. По време на Втората Световна война е бомбандирана, но по-късно е реставрирана. Днес целият комплекс с всички сгради принадлежи на Градския Исторически Музей.

Една от нашите задължителни спирки е църквата Спас на крови, Михайловския дворец, Марсово поле с огъня на Незнайния воин и Летний сад с двореца на Петър Велики. Църквата “Възкресение Христово”, по-известна като “Спас на Крови” е красива църква в руски стил построена през 1883 година на мястото, където е убит от терористична бомба император Александър ІІ. Изграждането на църквата е финансирано от императорското семейство, както и хиляди частни дарители. Както вътрешната част, така и външната са украсени с невероятни мозайки, проектирани и изпълнени от най-изтъкнатите руски художници от това време – Васнецов, Нестеров и Врубел. Интересен факт е, че въпреки очевидно руският и облик, нейният главен архитект, Парланд, не е руснак по рождение.

Външният вид на храма напомня Московската църква „Св. Василий”. Отвън стените са облицовани с мозаични плочки, куполите – с цветен емайл, а покривите във формата на шатри привличат погледа с цветните си керемиди. Вътре няма нито едно живописно произведение, стените са покрити почти изцяло с мозаични изображения и заемат площ от 6560 кв. м. Уникалният и интериор е бил затворен за дълъг период, поради необходимостта от реставрация и е открит за посетители чак към края на 90-те години на миналия век.

С преминаването по целия Невски проспект ще се запознаем с грандиозните осъществени планове на руското императорско семейство от Петър I и след Екатерина Велика - манастира Св. Екатерина и Св. Петър, Апраскин двор, двореца на Наришкин, Адмиралтейството, Зимния дворец, Александрийската колона, Казанската църква.

Зимният дворец е петият дворец, построен на бреговете на Нева от архитект Бартоломео Франческо Растрели в стил Рококо, в зелено и бяло. Строителството започва по поръчка на императрица Елисавета, но тя умира преди да бъде завършен. От построяването му през 1762 г. до Революцията дворецът е основната резиденция на руските императори. Великолепната сграда с повече от 1000 помещения е с две фасади, северната към река Нева и Адмиралтейството, а южната към Дворцовият площад.

Настаняване и нощувка в хотел 3*/4* в Санкт Петербург.

 

Ден 6

След закуска с обществен транспорт се отправяме към посещение на Ермитажа с екскурзовод на български език. В Ермитажа се съхранява една от най-богатите колекции от произведения на изкуството в света – повече от 3 млн експоната. Музеят е един от най-големите и стари в света, а колекцията му включва произведения на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рубенс, Рембранд, Пикасо, Матис и други известни творци. Посетителите могат да се насладят на богата колекция от египетски, гръцки и римски антики, бижутата на руските императори, бижута на Фаберже, както и най-голямата колекция от антични златни предмети от Източна Европа и Западна Азия. Колекцията на Ермитажа води своето начало от личната колекция на Петър Велики, който закупува множество творби при пътуванията си в Европа. Неговите наследници обогатяват колекцията с покупки от частни колекции на западноевропейски аристократи и когато Николай ІІ се качва на трона той притежава най-голямата колекция произведения на изкуството в Европа. След Революцията през 1917 г. музеят е отворен за посещения, а колекцията е допълнена от творби на съвременни творци. Днес Музеят е разположен в пет отделни сгради. Предвидили сме тур, който ще ви запознае с парадните апартаменти на семейство Романови, с част от картинните галерии и с предмети на изящното изкуство.

След кратка почивка ще имаме възможност да се разходим с лодка и беседа на български език по реките и каналите на Санкт Петербург – дворци на известните аристократични семейства - Юсупови, Наришкини, Белосерски - Белозерски, Романови; университети, библиотеки и институти, мостовете на река Нева....това не трябва да бъде пропуснато! Петербург е построен върху повече от 100 острова в делтата на Нева, създаващи лабиринт от речни ръкави и канали. Първият мост над Нева е построен през 19 век. Днес в града има 342 моста с различна големина, архитектурен стил и конструкция – от малки пешеходни, като Банковския и Лъвския мостове, до главни транспортни артерии с дължина почти един километър като моста Александър Невски. Най-широкият мост в Петербург е Синия мост с ширина 97.3 метра.

Пешеходен тур по Невски проспект.

След изпълнения с впечатления ден какво по-хубаво от посещение на балетна постановка в един от театрите на града?

Нощувка в хотел 3*/4* в Санкт Петербург.

 

Ден 7

След закуска се отправяме на полудневна екскурзия с екскурзовод на български език към лятната резиденция на руското императорско семейство Петерхоф. Петерхоф е разположен на 29 км от Санкт Петербург на бреговете на Финския залив. Идеята да се изгради царска резиденция, която да съперничи по богатство и разкош на френския Версай, озарява Петър Велики през 1714 година. Монархът е обожавал Версай и вдъхновен от великолепието му, наема ученика на Ле Нотр - Жан-Батист Ле Блонд, да сътвори летен дворец, който по разкош и показност да надминава първообраза. И наистина Петерхоф по замисъл и изпълнение се превръща в най-блестящата кралска лятна резиденция за времето си. Строежа на лятната резиденция започва през 1714 г. и е официално открита на 15 август 1723 г. По същото време са довършени парковете, Каскадата и другите дворци в ансамбъла. Прекрасни паркове, многобройни фонтани в различни форми, четири водни каскади, величествен дворец, множество позлатени статуи на древни богове и герои, забележителни скулптурни композиции, рисунки и миниатюри правят двореца уникално по своята красота място, което често е наричано "столицата на фонтаните". За доставяне на вода към фонтаните на Петродворец през 1720-1721 г. е изградена система, базирана на разликата между нивата на които са разположени езерата и фонтаните. През следващите два века продължава строителството в Петродворец в което се включват изтъкнати архитекти и скулптури. След Революцията през 1917 г. богатствата на Петродворец са национализирани и комплексът се превръща в културен и образователен център. През Втората Световна война в продължение на две години Петродворец е окупиран от немската армия. Те занемаряват дворците, изсичат много от дърветата, разрушават напоителната система и унищожават много произведения на изкуството. След Войната започва реставрацията на дворците по запазените чертежи и фотографии. Днес дворците са художествено-исторически музеи.

След посещение на Горните градини на лятната резиденция ще посетим самия дворец. Изящните позлатени салони, кристални полилеи и огледала, паркетите, картините на европейски майстори на четката за пореден път ще ни убедят в добрия им вкус и стремеж към показен живот. Ще се отправим към долните градини, за да видим феерията на фонтаните – Голямата каскада, фонтана на Самсон, Римските фонтани, фонтаните на Адам и Ева, фонтана Шахматната гора, фонтана Слънце.

Семейство Юсупови по знатност си съперничи с Романови, а по богатство винаги ги е задминавало. В залите на двореца им в Санкт Петербург са се уреждали както международни търговски връзки, така и стратегически доставки за руската индустрия. В салоните им са се провеждали едни от най-пищните тържества – говорело се е за култура, изкуство и подкрепа на родните таланти. Политическият елит на страната се е съобразявал с тяхното становище. Не случайно именно тук е убит и Разпутин – съветник на руския император. Ще имате възможност да посетите техния дворец и да усетите духа на времето.

Нощувка в хотел 3*/4* в Санкт Петербург.

 

Ден 8

След закуска се отправяме към Царское село – величествената резиденция на Романови. Царско село е разположено на 24 км южно от Санкт Петербург и е лятна резиденция на руските царе след 18 век. Това е художествено-архитектурен и дворцово-парков комплекс, превърнат музей. Години усилен труд на архитекти, проектанти, орнаменталисти, декоратори, майстори занаятчии, за да издигнат отново това прекрасно творение на бароковото изкуство. Само споменаването на Кехлибарената стая ни кара да правим асоциации за изящество и разкош.

Следобед ще имате възможност да посетите Руския музей и неговите колекции от шедьоври на руското изкуство, етнографска изложба и народно творчество. Ако Ви вълнуват дворците на руската аристокрация, бихте могли да посетите двореца на един от най-приближените и най- близки приятели на Петър Велики, първият губернатор на новата столица - княз Александър Данилович Меншиков. Оттук той е управлявал града и държавата. Макар и не в пълния си блясък той ще Ви впечатли.

Нощувка в хотел 3*/4* в Санкт Петербург.

 

Ден 9

Ранно ставане и трансфер за отпътуване за България с полет Санкт Петербург – Москва – София.

 

 

 

 

 

Санкт Петербург,
известен още като Градът на белите нощи и Венеция на Севера заради дворцово подредените си водни пътища. Той успява да избегне нахлуването на сталинисткия архитектурен стил, а грандиозните останки от царските времена си стоят непокътнати. Изваян от островчета и от криволичещата река Нева, градът е перспектива с геометрична елегантност. Дивата, бързо течаща река Нева, прехвърлена от украсените мостове, минава през града на най-зрелищната архитектура. Историята блика от всяка стена, а цветовете и величието на сградите не могат да бъдат описани. Сътвореният от Петър I Велики „Прозорец към Европа”, който е свидетел на революцията, променила света, си възвръща имперския блясък. В историческото му сърце се разкриват грандиозни дворци, удивителни музеи и зрелищни църкви. Музиката, изкуството и литературата пък са в неговата душа. Санкт Петербург пленява с бароковите си дворци, пастелно боядисаните фасади, широките булеварди, мостовете и извитите канали. Пет километровата главна улица Невски проспект е пълна с кафенета и магазини, вместени между дворците по брега на Нева. Зимният дворец, със своите 1057 стаи и 117 стълбища, е само една от шестте великолепни сгради, които оформят Националния музей Ермитаж.
Москва
Без колебания може да бъде наречена една от най-красивите столици и център на духовната култура на света. Архитектурният й облик се е градил с векове. Прекрасната руска столица расте в крачка с модерния свят, като съумява да запази уникалността си, базирана на дълга история. Забележителностите на Москва са доказателство за политическата, културна и религиозна власт, която притежава Русия от миналото до днешни дни. Преди много столетия той е бил построен върху седем хълма, които днес трудно могат да бъдат различени. Единствен, който се вижда днес, е Боровицкият, където се издигат кулите на Кремъл и Червеният площад, станали най-важните забележителности и символи на цяла Русия. Но едва ли някой от гостите би пропуснал изживяването да се повози и в метрото. Залите на Метрополитена, както всички с любов наричат подземната железница, са едни от най-красивите и импозантни в света. Истинско бижу са мостовете, преметнали своите снаги през Москва река и нейните притоци. Особено вечер със своите ефектни светлини те карат да спира дъха от възхита.

ИЗБЕРЕТЕ ХОТЕЛ ПО ПРОГРАМАТА: